Με υπηρεσίες που εντυπωσιάζουν, όπως η ενημέρωση των υποψηφίων με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τους βαθμούς τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη σχολή στην οποία θα εισάγονται, ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, διά χειρός Κυριάκου Πιερρακάκη. Βεβαίως, οι δράσεις που ανακοινώθηκαν χθες θα αλλάξουν το τοπίο της εκπαίδευσης σε βάθος χρόνου, λύνοντας καίρια προβλήματα. Για παράδειγμα, θα γίνεται ορθή και έγκαιρη καταγραφή των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς με την οποία θα αντιμετωπισθούν τα κενά σε προσωπικό, τα οποία παρατηρούνται για μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης, εγκαταλείπεται το παραδοσιακό πάσο των φοιτητών, που θα αποκτήσουν νέα, «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα.
Ειδικότερα, οι δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν χθες. Για το θέμα προηγήθηκε σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και στελεχών των δύο υπουργείων. Κατά τη σύσκεψη, έγινε συνοπτική παρουσίαση των ψηφιακών δράσεων. Ενδεικτικά:
• Σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα για έκδοση ψηφιακού αποσπάσματος απολυτηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• H πρώτη εγγραφή στα νηπιαγωγεία που λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2021 θα εμπλουτιστεί με την προσθήκη της νέας λειτουργικότητας ψηφιοποίησης του ατομικού δελτίου υγείας μαθητή και του βιβλιαρίου υγείας – εμβολίων, το οποίο θα ισχύσει και για τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού.
• Για πρώτη φορά θα καταχωρίζονται τα κενά των σχολικών μονάδων σε ενιαία εφαρμογή που θα διαλειτουργεί με υφιστάμενες εφαρμογές του υπουργείου Παιδείας, με στόχο τον έγκαιρο προγραμματισμό και τη γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών.
• Η ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών θα ολοκληρώνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, μέσω της σύναψης ψηφιακής σύμβασης κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους στις σχολικές μονάδες.
• Από φέτος, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή επιτυχίας τους.
• Η διαδικτυακή πλατφόρμα βεβαίωσης κτήσης τίτλου σπουδών ΑΕΙ, που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή, σχεδιάζεται να επεκταθεί περισσότερο σε πανεπιστήμια, με στόχο να διευκολύνει τους κατόχους τίτλων και τους εργοδότες. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και περιγραφή του περιεχομένου των τίτλων σπουδών του πτυχίου, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
• Μια νέα, «έξυπνη» φοιτητική ταυτότητα, που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως εκπτώσεις σε μέσα μεταφοράς, προσβάσεις σε δημόσιες βιβλιοθήκες κ.ά., θα αποκτήσουν σύντομα οι φοιτητές. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Τέλος, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας και τα αρμόδια υπουργεία συστήνουν ομάδα εργασίας για την κατάρτιση συνολικού θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρισης συγγραμμάτων και το σύστημα κεντρικής υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών.
Πηγή: kathimerini.gr