Το πρωί της 22ας Μαΐου 2021 αναμένεται, εκτός απροόπτου στη Ρόδο, προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες για τη λειτουργία του mega-εμβολιαστικού κέντρου στο κλειστό Γυμναστήριο της Καλλιθέας, o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και μετά την τοποθέτηση του δαπέδου στο γήπεδο του μπάσκετ, έχουν τοποθετηθεί και τα ειδικά κουβούκλια για τον εμβολιασμό.
Σε ό,τι αφορά την στελέχωση του κέντρου αναμένονται, ιατροί και νοσηλευτές από το Αττικόν Νοσοκομείο των Αθηνών, εθελοντές από το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ αρμοδίως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα λειτουργήσουν από την 24η Μαΐου 2021, 24 γραμμές εμβολιασμού, στην πλειοψηφία των οποίων θα παρέχουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Θυμίζουμε ότι από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής άνοιξαν τα ραντεβού στην πλατφόρμα https: //emvolio.gov.gr/app ενώ χθες με το άνοιγμα των εμβολίων για τους 18 ετών και άνω έγιναν ανάρπαστα, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται πλέον διαθεσιμότητα έως το τέλος του μήνα. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στο 3ο εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Στην πλατφόρμα υπάρχουν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό και για Pfizer – BionTech, που ομοίως δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των εμβολιασμών σε εμβόλια των Pfizer – BionTech και Johnson & Johnson από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνονται στο mega-εμβολιαστικό κέντρο. Στο μεταξύ έχει «απελευθερωθεί» μεγάλος αριθμός δόσεων στο σύνολο των κέντρων Ρόδου, Εμπωνας και Αρχαγγέλου του εμβολίου της AstraZeneca.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για όλο το φάσμα των επιλογών των εμβολίων για το ηλικιακό τόξο από 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Θα προηγηθούν την 21η Μαΐου οι 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 39-35 και τέλος οι 30-34 ετών.
Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση εμβολιαστικού ραντεβού κατατάσσεται η Ρόδος.
Όπως προκύπτει από την πλατφόρμα emvolio.gr, έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρόδο περισσότεροι από 35.000 εμβολιασμοί. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι έχει υπερδιπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών, ο οποίος φθάνει πλέον στους 1.600!
Η Ρόδος οδεύει πρόσω ολοταχώς προς την (Γαλάζια) ελευθερία…
“Στη Ρόδο παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά. Οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες μετά τη λειτουργία των επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείο και θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο μετά τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου και θα οδηγηθούμε στην Ελευθερία πριν φθάσουμε στην υψηλή τουριστική περίοδο”, δήλωσε στη «δ» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, την 95 ΑΔΤΕ, το τοπικό παράτημα του Ερυθρού Σταυρού, και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών που συνδράμουν το Νοσοκομείο στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ευχαρίστησε επίσης γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους του Νοσοκομείου που επιτελούν το έργο τους με αυταπάρνηση.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κα Χαρούλα Γιασιράνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «δ», δήλωσε σχετικά με το ενδιαφέρον των πολιτών να εμβολιαστούν: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών για τους εμβολιασμούς, καθώς δεχόμαστε καθημερινά καταιγισμό τηλεφωνημάτων. Οι εργοδότες, ξενοδόχοι και όχι μόνο, επιθυμούν την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, κάτι που ζητούν οι διεθνείς αγορές και οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί. Επίσης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συναισθάνονται την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο η εμβολιαστική εκστρατεία. Οι γρήγοροι ρυθμοί των εμβολισμών θα είναι το…διαβατήριο του προορισμού για μία ομαλή σεζόν. Πρόκειται δε για ένα ζήτημα που έθεσα με επιστολή μου προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Α΄ αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ, κ. Πατούλη».
Η κα Γιασιράνη δήλωσε ακόμα τα εξής για τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου στο κλειστό γυμναστήριο Καλλιθέας:
«Προοδευτικά θα φθάσουμε στην ανοσία… και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Βεβαίως με τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου, πρωτοβουλία και ιδέα που ανήκει στον περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο, η οποία υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μας δίνεται η δυνατότητα να φθάσουμε στην ανοσία πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα».
Ο εμβολιασμός τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων πολιτών έως τα μέσα Ιουλίου θα διασφαλίσει ένα πιο ομαλό καλοκαίρι αλλά κυρίως ένα κανονικό φθινόπωρο, με ζωντανή οικονομία και ανοιχτά σχολεία.
Επιπλέον, για τους ειδικούς, στοιχείο καίριας σημασίας είναι το ποσοστό των πολιτών με φυσική ανοσία, δηλαδή όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, νόσησαν και ανάρρωσαν.
Κατ’ εκτίμηση, πρόκειται για ποσοστό 15%-20%, αποτελώντας ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο για το τείχος ανοσίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ομάδα των πολιτών πρέπει να λάβει τουλάχιστον μία δόση του σωτήριου εμβολίου.
Επί του παρόντος, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και ο κίνδυνος διασποράς και αναζωπυρώσεων της πανδημίας είναι υπαρκτός.
Ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης COVID-19 είναι το βασικό δομικό υλικό του τείχους ανοσίας.
Σημαντικό ρόλο θα παίξoυν η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ύπαρξη της νέας κοινωνικής ομάδας που γέννησε η πανδημία, των λεγόμενων Vaccinated Immunized People (VIP), δηλαδή των Πολιτών με Ανοσία διά του Εμβολιασμού.
Αυτοί οι νέοι VIP, θωρακισμένοι και με μειωμένη πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού, αναμένεται να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένονται 3.250.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και άλλες 4.138.000 τον Ιούνιο. Η επάρκεια των σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διενέργειας τουλάχιστον 100.000 εμβολιασμών ημερησίως, καθιστά εφικτή την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.
Η σταδιακή οικοδόμηση του τείχους ανοσίας αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες των νοσοκομείων, δηλαδή στις νέες εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Καθημερινά από το Πάσχα και έπειτα οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας βαίνουν μειούμενοι: από 500 και πλέον ημερησίως που ήταν πριν από το Πάσχα έχουν υποχωρήσει στους τετρακόσιους. Οι διασωληνωμένοι (την περασμένη Πέμπτη ήταν 683) μειώνονται μεν, ωστόσο οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μπορούσε να υποδιπλασιαστεί, πέφτοντας στους 350, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (Rt) παραμείνει σταθερός στο 0,85. Αν ο δείκτης αυτός υποχωρήσει περαιτέρω, δηλαδή ο ρυθμός μόλυνσης επιβραδυνθεί, τότε οι ΜΕΘ θα αποσυμφορηθούν ακόμη περισσότερο, επιστρέφοντας στην εικόνα που είχαν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, με τους διασωληνωμένους τότε να ήταν 353.