Το σχέδιο για να αποφευχθούν τοπικά lockdown στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του in.gr και της Σοφίας Χρήστου.
Ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης
Ο κ. Κικίλιας ρωτήθηκε αν το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πίεση των υγειονομικών δομών στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι υπάρχει ένας «ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των νησιών».
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε:
– Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων
– Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους
– Έχουμε αναβαθμίσει πλήρως το ΕΚΑΒ
– Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης
– Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών
– Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από πέρσι υπήρξε ανάλογο «δομημένο» σχέδιο και λειτούργησε χωρίς τότε να υπάρχει το όπλο του εμβολιασμού και κατέληξε λέγοντας:
«Προσθέστε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 100.000 ανθρώπους την ημέρα ώστε σύντομα να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού».
Παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα στα νησιά
Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά και η Πολιτική Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άλλωστε έκρουσε την Παρασκευή τον κώδωνα του κινδύνου σε μερικά νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου.
Πρόκειται για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο.
«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας. Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στα παραπάνω νησιά χρήζουν προσοχής.
Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα.
Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.
Στην Τήνο ανακοινώθηκαν επιπλέον τέσσερις μολύνσεις (46,32 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), στη Μύκονο έξι κρούσματα (59,21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού) και στην Κω εννέα περιστατικά.
Τέλος στο νησί της Καλύμνου, το οποίο θα βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα και η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχεται σε 33,95 περιστατικά.
Ο τρόπος πάντως με τον οποίο θα μπορούσε να επιβληθεί ένα περιοριστικό lockdown σε περίπτωση που μία περιοχή που παρουσιάσει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ειδικών όσο και των αρμόδιων υπουργείων ειδικά από την στιγμή που έχει ανοίξει ο τουρισμός.
Κι ενώ τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένως πως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό και πως δεν θα διστάσουν να «σημάνουν συναγερμό» αν δουν απότομη αλλαγή, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα «εν μία νυκτί» στα νησιά στα οποία έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και η προετοιμασία εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Πηγή ΟΤ