Παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης «Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας – Διασύνδεση Ληξιαρχείων και “Ελληνικού Κτηματολογίου” – Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις».
Ø Να αρθεί η αδικία στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ιστορικά δικαιώματα που θεωρούνται αυθαιρετούχοι
«Είναι γνωστό το πρόβλημα που υφίσταται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ιστορικά δικαιώματα και που έχουν οικοδομήσει πριν το 1982 -κάποιοι και πριν την Ενσωμάτωση-. Λόγω της ελλιπούς κτηματογράφησης στη διάρκεια της Ιταλοκρατίας -σε κάποιες περιπτώσεις πιθανώς και με δόλο-, και λόγω του άρθρου 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (ΚΚΔ) που έχει σαφώς αυστηρότερες διατάξεις για τον αιγιαλό σε σύγκριση με την εθνική νομοθεσία, τα ακίνητα αυτά έχουν θεωρηθεί αυθαίρετα με τις ανάλογες συνέπειες. Προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία, το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει ΤΩΡΑ να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο σχετική διάταξη, και όχι να το παραπέμψει σε μελλοντικό νομικό πλαίσιο του Υπ. Οικονομικών, το οποίο δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα τεκμηριωμένα πριν το ’82, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνουμε τα εξής: Μερική άρση του άρθρου 3 του ΚΚΔ, με ολοκλήρωση του καθορισμού αιγιαλού στις συγκεκριμένες περιοχές, απόδοση ΚΑΕΚ στις περιοχές αυτές μέχρι και τα κτηματογραφημένα όρια, απόδοση του καθορισμού με ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» σύμφωνα με το άρθρο 6, και στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες που έχουν τη δυνατότητα, να αποδείξουν την κυριότητα εκ των ακινήτων αυτών».
Ø Σε ιδιότυπη ομηρεία οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες στη Ρόδο αφού χρησιμοποιούνται ως «κάλυψη» από Κυβέρνηση και πραγματικούς αυθαιρετούχους
«Είναι κρίσιμο να γίνει ΣΗΜΕΡΑ η πρόβλεψη, διότι αφορά σε πολίτες με ιστορικά δικαιώματα, δεν είναι αυθαιρετούχοι. Βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρεία και «χρησιμοποιούνται» από αυτούς που ΣΗΜΕΡΑ αυθαιρετούν σε όλο το νησί της Ρόδου, ως κάλυψη για να γίνεται αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων εδώ και δύο χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι, να υπάρχουν σε όλο το νησί πραγματικά αυθαίρετα που προστατεύονται από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυθαίρετα που βρίσκονται σε παραλίες και περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και αρχαιολογική αξία, όπως στην Αγία Αγάθη, τη Γλύστρα στη Λάρδο, στον Άγιο Παύλο της Λίνδου, στην κεντρική παραλία της Λίνδου και αλλού, και που ανήκουν σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και δεν τα «αγγίζει» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οφείλουν ΟΛΟΙ να πάρουν θέση για το ζήτημα, οφείλουν να πάρουν θέση οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, και οφείλει η Κυβέρνηση να κάνει πράξη την πρότασή μας στο νομοσχέδιο».