Συγκρατημένη η αισιοδοξία στο νησί της Αποκάλυψης, παρά τα θετικά μηνύματα του Μαΐου
Βηματισμό μετά την πανδημία επιχειρεί να ανακτήσει η Πάτμος και να προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019. Φέτος το νησί της Αποκάλυψης, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού, μπήκε δυναμικά στη θερινή σεζόν με έναν πολύ καλό Μάιο, «τον καλύτερο όλων των εποχών» όπως λένε.
Όμως οι ίδιοι που πιστεύουν ότι ξέρουν να «διαβάζουν τα σημάδια των καιρών» παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και ελπίζουν, αυτή η καλή αρχή που συνήθως είναι το ήμισυ του παντός, να δικαιώσει τελικά τις προσπάθειές τους και τις προσδοκίες τους.
«Φέτος είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από πέρυσι, διότι βλέπουμε να μπαίνουν κρατήσεις στο νησί, στα άκρα της σεζόν.
Δεν συζητάμε δηλαδή μόνο για Ιούλιο και Αύγουστο όπου θα έχει κόσμο παντού, αλλά για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο.
Αυτό για μας είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, παρά την αγωνία μας για μια σειρά από παράγοντες που εξακολουθούν να μας προβληματίζουν.
Παραμένουμε συγκρατημένοι γιατί το κόστος μετακίνησης έχει αυξηθεί πολύ για μια μέση οικογένεια. Προσωπικά θεωρώ ότι θα πιάσουμε το 80% – 85% του 2019», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ιάκωβος Κουτλάκης.
«Πλήγμα στον θρησκευτικό τουρισμό»
Η απουσία των Ρώσων φέτος το Πάσχα από την «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους του τουρισμού. «Δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς η Πάτμος εδώ και χρόνια αποτελεί σταθερό προορισμό για όλους του ορθόδοξους . Πολύ φοβάμαι ότι φέτος θα είναι μεγάλο το πλήγμα στον θρησκευτικό μας τουρισμό από τις απώλειες που θα έχουμε έτσι κι αλλιώς στο κομμάτι των αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία λόγω των συνεπειών του πολέμου. Βλέπουμε όμως το κλίμα να επηρεάζει και τα γειτονικά Βαλκάνια. Εκτιμούμε ότι φέτος θα χάσουμε Σέρβους, Βούλγαρους και ίσως Ρουμάνους και Πολωνούς», συμπληρώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Φέτος το ιερό νησί των Δωδεκανήσων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω του σπηλαίου της Αποκάλυψης του Ευαγγελιστή Ιωάννη που προκαλεί δέος στους επισκέπτες του, «δεν έζησε τουριστικά το Πάσχα, αφού οι πληρότητά του δεν ξεπέρασε το 30% – 35%, ενώ περιμέναμε να τα πάμε σαφώς καλύτερα», υποστηρίζει επιχειρηματίας του νησιού. Μάλιστα τονίζει ότι περίπου οι 7 στους 10 που επισκέπτονται την Πάτμο για τις θρησκευτικές παραδόσεις της είναι Ρώσοι που δεν μπορούν παράλληλα να αντισταθούν «στην ηλιόλουστη γοητεία και τη σπιτική κουζίνα της» προσθέτει και υπερτονίζει τα ιστορικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco.
«Περιμένουμε πολλούς Ιταλούς και Γάλλους»
Παρ όλα αυτά, η καλοκαιρινή ανθρωπογεωγραφία του νησιού θα επιμείνει και φέτος να έχει στην πρώτη θέση τους Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τους κατοίκους τους «είναι συγκρατημένοι, επειδή είναι λαός που έχει περάσει πολλά μέσα στην πανδημία και έρχεται τώρα να προστεθεί και το υψηλό κόστος διαβίωσης, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης», σημειώνει επιχειρηματίας της Πάτμου που αγωνιά όπως λέει και για την έλευση Τούρκων που «είναι μαζί με τους Ρώσους, από τους καλύτερους πελάτες». Προβλέπει ωστόσο, ότι φέτος οι Ιταλοί θα «κονταροχτυπηθούν» με τους Γάλλους για την πρωτιά στην κορυφή του πίνακα με τις αφίξεις.
«Ανησυχούμε μήπως τελικά το κόστος μετακίνησης επηρεάσει την τουριστική μας κίνηση. Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κοστίζει πλέον 50 ευρώ από 38, η καμπίνα 100 ευρώ από 75 και το αυτοκίνητο στο καράβι έχει πάει έως 120 – 130 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι αυξήσεις εκτοξεύουν τα κόστη των ταξιδιών αναψυχής με πλοίο και οι εκδρομείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να περάσουν λίγες μέρες διακοπών στο νησί», εξηγεί ο κ. Κουτλάκης.
Νένα Ουζουνίδου
Πηγή bankingnews.gr