Στην ψήφο των νέων και ειδικότερα των πολύ νέων ψηφοφόρων που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Μετά το εκτενές ρεπορτάζ του Politico για το θέμα και το πώς κρίνονται τα “μέτρα τελευταίας στιγμής”, όπως το Youth Pass της ΝΔ ή η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ του ΣΥΡΙΖΑ, η βρετανική εφημερίδα Guadian μιλά με νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
430.000 ψηφίζουν για πρώτη φορά
430.000: Είναι ο αριθμός που προκαλεί το ενδιαφέρον καθώς δύσκολα πολύ αποτυπώνονται οι προθέσεις όσων ανήκουν σε αυτό το υποσύνολο του εκλογικού σώματος. Είναι η γενιά Z, ορισμένοι ακόμα 16 ετών, πιο εύκολα τους συναντά κανείς στο TikTok και το YouTube παρά αλλού. Για πολλούς, όπως σημειώνεται στο βρετανικό δημοσίευμα, αποτελούν το δημογραφικό στοιχείο-κλειδί. Οι επιλογές τους μοιάζουν συχνά απρόβλεπτες, όπως λένε κι οι ίδιοι.
Σημειώνεται δε, ότι μόνο σε τρία κράτη-μέλη της ΕΕ δίνεται δικαίωμα ψήφου στους κάτω των 18. Η Ελλάδα είναι ένα από αυτά, ενώ οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο και η Αυστρία. Η κατώτερη ηλικία για να αποκτήσει ένας πολίτης δικαίωμα ψήφου είναι να συμπληρώνει τα 17 τη χρονιά που διεξάγονται εκλογές. Στην Ελλάδα, πρόκειται για νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο 19χρονος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και η 17χρονη που αισθάνεται ανώριμη
Ο 19χρονος Στέφανος Τσιάντης, φοιτητής Οικονομικών για παράδειγμα, που μίλησε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, είπε ότι έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Κυριακή σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι σπάνια επιλογή για τη γενιά του. “Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ”, είπε ο νεαρός ψηφοφόρος που το βράδυ της Τετάρτης, κρατώντας μια πράσινη σημαία, ήταν ίσως από τους λίγους συνομηλίκους του που παρακολούθησε από κοντά την κεντρική προεκλογική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Θησείο.
Και πρόσθεσε: “Είναι αηδιαστικό τι είδους υποσχέσεις δίνουν για να κερδίσουν τη στήριξή μας. Αυτό λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Οι εκλογές είναι συναρπαστική διαδικασία. Ίσως πολλοί είναι ακόμα αναποφάσιστοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση”.
Η Στέλλα Παπακωνσταντίνου έχει γεννηθεί το 2006 και είναι μαθήτρια Β’ Λυκείου. Η έφηβη κοπέλα μου μόλις έκλεισε τα 17 είπε στον Guardian ότι ελπίζει “να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους”. Η ίδια ωστόσο δηλώνει αναποφάσιστη. “Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω. Προσπαθώ να βλέπω ειδήσεις για να αποφασίσω αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έχω δικαίωμα ψήφου σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να ήμουν πιο ώριμη”.
Επιστρέφοντας στις προεκλογικές δεσμεύσεις που απευθύνονται στους νέους, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι δεν φαίνεται να κινητοποιούν τους νέους και σημειώνει ότι “με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 25%, πολλοί λένε ότι αν μπορούν, θα ενταχθούν στους 500.000 που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους”.
“Είμαστε η χαμένη γενιά”, είπε στη βρετανική εφημερίδα η Μαρία Τσιάντη, 22 ετών. Είναι η μεγαλύτερη αδελφή του 19χρονου που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. “Πρώτα υπήρξε η κρίση, μετά η πανδημία. Τόσος χαμένος χρόνος και όνειρα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει” είναι η δίκη της ανάγνωση της κατάστασης.
Η τραγωδία των Τεμπών
Η βρετανική εφημερίδα, εκτιμά ότι η τραγωδία των Τεμπών θα επηρεάσει την ψήφο των νέων και επικαλείται την άποψη του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα ο οποίος είπε ότι “επειδή το τρένο ήταν γεμάτο φοιτητές που επέστρεφαν από διακοπές, το δυστύχημα προκάλεσε τεράστιες συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτή τη μερίδα της κοινωνίας”. Ο έμπειρος δημοσιογράφος εξηγεί στον Guardian ότι “οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων”.
Ο Guardian υπογραμμίζει ότι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το βράδυ της Κυριακής είναι αδύνατον να υπάρξει αυτοδυναμία και ότι το πιθανότερο είναι να στηθούν και πάλι κάλπες στις αρχές Ιουλίου με άλλο σύστημα που δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.