Ειδήσεις

Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν οι κάλπες – Τι θα ισχύει για πρώτη φορά φέτος

Όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ εάν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία.

Αναφορικά με τις ώρες αιχμής, σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, ενώ στο παρελθόν ο κόσμος ψήφιζε γύρω στις 10 με 12 το πρωί, ενώ πήγαινε στην εκκλησία ή για καφέ, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Λόγω και του καιρού που είναι ανοιξιάτικος, η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες αναμένεται το μεσημέρι, μετά τις 16:00.

Τι θα ισχύσει για πρώτη φορά
Όπως επισήμανε ο κ. Σταυριανουδάκης, φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι σε κτίρια που δεν βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες. Θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επίσης φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Επειδή η διαδικασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά, διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει. Θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει. Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Όσο αφορά στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν σήμερα, περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται πάνω από 116 ετών, αυτόματα, καθώς παλιότερα, τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου