Τοπικές Ειδήσεις

Τεράστια ανακούφιση στους ογκολογικούς ασθενείς

Με τεράστια ανακούφιση οι ογκολογικοί ασθενείς και οι συγγενείς τους άκουσαν προ ημερών στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον κ. Ακη Σκέρτσο και τον κ. Γ. Χατζημάρκο, τον περιφερειάρχη, να εξαγγέλλουν την λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας, μια επιτακτική ανάγκη για τους ογκολογικούς ασθενείς, ένα όραμα που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, με δηλώσεις της στη «δημοκρατική» εξέφρασε την ικανοποίηση, τη χαρά και τη συγκίνησή της, για τους αγώνες του Συλλόγου που επιτέλους δικαιώθηκαν με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
«Η εξαγγελία για την ανέγερση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Ρόδο ήρθε ως επισφράγιση της αδιάκοπης προσπάθειάς μας ως Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών και της στήριξης των αιτημάτων μας από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που στέκεται πάντα στο πλευρό μας και δίνουμε μαζί τις μάχες. Όπως θα δώσουμε κι αυτή της ανέγερσης και λειτουργίας του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, ενός έργου που οραματίστηκε και υποστήριξε ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός. Το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο της Ρόδου θα χαρίσει κυριολεκτικά ζωή σε ογκολογικούς ασθενείς της Δωδεκανήσου και θα βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ακολουθούν τη θεραπεία τους ολοκληρωμένη και κοντά στο σπίτι τους. Για όλους εμάς που χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας για μήνες, που χρειάστηκε να αφήσουμε πίσω μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα να αγωνιούν για την πορεία της υγείας μας, που δώσαμε τις μάχες μας μακριά από τον τόπο μας, η εξαγγελία αυτή ήταν μια ιστορική στιγμή και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, μέχρι και τη λειτουργία του», δήλωσε στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού που σε όλη τη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα ως πρωτεύον, με κάθε ευκαιρία αφουγκραζόμενη την αγωνία των μελών του Συλλόγου και των συγγενών τους.
Με ψηφίσματα, επιστολές σε κάθε αρμόδιο φορέα, το Υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ, μέχρι και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αιτήματα σε κάθε σχετικό συνέδριο, σε κάθε σχετική σύσκεψη, η κ. Κρητικού έθετε το τεράστιο πρόβλημα των Δωδεκανήσιων ογκολογικών ασθενών και το τεράστιο έργο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου ο οποίος στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και ηθικά καρκινοπαθείς στον αγώνα τους ενάντια στην ασθένεια και υπέρ της ζωής τους, καλύπτοντας τα κενά του συστήματος της δημόσιας υγείας και την ολιγωρία της πολιτείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Κρητικού: «Υπολογίζουμε ότι την τελευταία πενταετία έχουμε στηρίξει γύρω στους 700-750 ασθενείς καθώς μιλάμε για ασθενείς που κάνουν θεραπεία στα ιδιωτικά κέντρα (EUROMEDICA) και δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο Γ.Ν. Ρόδου αλλά, και για ασθενείς που δεν περνάνε ποτέ είτε από το Νοσοκομείο, είτε από την EUROMEDICA καθώς φεύγουν απευθείας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που βλέπουμε ως σύλλογος είναι ότι ο αριθμός ετησίως αυξάνεται δραματικά. Από την εμπειρία μας το να φύγει ένας νησιώτης και να μεταβεί στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ δύσκολο τόσο για τον ασθενή, όσο και για την οικογένειά του.
Ας ξεκινήσουμε με το κυριότερο πρόβλημα που είναι και ο χρόνος αναμονής για την εύρεση ραντεβού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας τότε τα πράγματα γίνονται δραματικά καθώς ο κάθε ασθενής θα πρέπει να δαπανήσει το λιγότερο 1.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για την διαμονή του καθώς οι θεραπείες μπορεί να ξεπεράσουν και τους δύο μήνες. Δεν συζητάμε τα έξοδα σίτισης αλλά και μετακίνησης που και αυτά είναι πολλά. Τρίτο πρόβλημα είναι η απομόνωση που γεωγραφικά υπάρχει καθώς είμαστε νησιωτικό σύμπλεγμα και κυρίως τους χειμερινούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απουσία συχνής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ακύρωση δρομολογίων λόγω κακοκαιρίας). Τέταρτο πρόβλημα εκτός των χρημάτων που πρέπει να δαπανήσουν οι οικογένειες των ασθενών είναι ότι πολλές φορές θα πρέπει κάποιος να σταματήσει την εργασία του για να συνοδεύσει τον ασθενή στο όποιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο χρειάζεται. Αυτόματα δημιουργεί ένα τεράστιο άγχος τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον, όσο και στον ασθενή. Πέμπτο πρόβλημα είναι ότι ασθενείς τελικού σταδίου δεν μπορούν να μεταβούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να λάβουν παρηγορητική φροντίδα. Έτσι στερούνται και αυτού του δικαιώματος σε σχέση με ασθενείς που διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον βέβαια έχουν χάσει όλοι το δικαίωμα μίας αξιοπρεπούς φροντίδας στο τελικό στάδιο της ζωής τους, καθώς δεν υπάρχει δομή ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου σε όλη την χώρα.
Έκτο πρόβλημα είναι οι συνδυαστικές θεραπείες (ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες ταυτόχρονα) που με την απουσία ακτινοθεραπευτικού στο νησί της Ρόδου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, έτσι πολλοί νησιώτες αναγκάζονται να πάνε σε ακτινοθεραπευτικά στα μεγάλα αστικά κέντρα με ό,τι προβλήματα συνεπάγονται».
Όπως σημειώνει, αυτά είναι τα κύρια και βασικότερα προβλήματα που θα επιλύσει η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, δίνοντας την ευκαιρία στους ογκολογικούς ασθενείς να κάνουν ολοκληρωμένες θεραπείες και να αγωνιστούν ενάντια στην ασθένεια με όλα τα διαθέσιμα όπλα της επιστήμης, μα πάνω απ΄όλα κοντά στο σπίτι τους και στους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου