Συνεντεύξεις

Σάκης Αρναούτογλου: «Τα νησιά αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις και οφείλουν να έχουν ισχυρή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο»

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών «αναλύει» σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωστός μετεωρολόγος, κ. Σάκης Αρναούτογλου. Αναφερόμενος στο κίνητρό του να ασχοληθεί με την πολιτική, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Μιλά για την αείμνηστη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και δηλώνει ότι τη θυμάται για την αξιοπρέπεια και το ήθος της, το χαμηλό προφίλ αλλά και την ευγένεια του λόγου της, το δυναμικό της χαρακτήρα και τον τρόπο που έβρισκε λύσεις στα προβλήματα.
Ακολουθεί αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σάκη Αρναούτογλου:
• Κύριε Αρναούτογλου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών…
Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2024 είναι κατά τη γνώμη μου πολυσύνθετο και περιλαμβάνει θέματα όπως:
•Το Πράσινο Σύμφωνο: Η στροφή προς τα δεξιά που αναμένεται ίσως οδηγήσει σε αλλαγή στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, με επιβράδυνση της υλοποίησης του Πράσινου Συμφώνου.
• Ενέργεια: Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα θα αποτελέσουν καίριο ζήτημα, με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα.
• Οικονομία: Η ανάκαμψη από την πανδημία και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα είναι ψηλά στην ατζέντα, με εστίαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
• Κράτος Δικαίου: Η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα είναι σημαντικά ζητήματα,
• Κοινωνικά ζητήματα: Η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ίση μεταχείριση θα έρθουν στο προσκήνιο.
• Το μέλλον της ΕΕ: Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ενίσχυση της ΕΕ και η θέση της στον κόσμο θα τεθούν στο τραπέζι, με διαφορετικές απόψεις για τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και την αυτονομία των κρατών.
• Δημοκρατία και διαφάνεια: Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και η λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών θα αποτελέσουν βασικές προκλήσεις.
• Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ: Η Ελλάδα θα επιδιώξει να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα και να προωθήσει τις θέσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Είστε ένας καταξιωμένος και δημοφιλής μετεωρολόγος. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική, ποιο ήταν το κίνητρό σας;
Θεωρώ πως η πίστη στις δημοκρατικές αξίες είναι σημαντικό κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική: Η πολιτική άλλωστε είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Είναι επίσης ένας τρόπος για να προσφέρει κανείς στο τόπο του, στη χώρα του και να κάνει μια θετική διαφορά στη ζωή των γύρω του αλλά είναι επίσης και μια ευκαιρία να αναπτύξει ο ίδιος δεξιότητες  οργάνωσης αλλά και συνεργασίας με άλλους συμπολίτες για την επίτευξη κοινών στόχων.

• Ποια ζητήματα θα …προτάξετε σε περίπτωση που εκλεχθείτε; Οι νησιωτικές πολιτικές περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές σας;
Η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τα αποτελέσματα της εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η προάσπιση των δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η ενίσχυση της συνεργασίας στην ΕΕ και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικά ζητήματα.
Τα νησιά, αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις και οφείλουν να έχουν ισχυρή φωνή στο ευρωκοινοβούλιο.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων τους, διεκδικώντας:
– Χρηματοδοτικά προγράμματα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.
– Αποτελεσματικές πολιτικές για την αειφορική αλιεία, την καθαρή θάλασσα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβανομένης και της ορθής διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων.
– Βιώσιμες τουριστικές στρατηγικές που ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουν το περιβάλλον.
– Βελτίωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ανταγωνιστικότητας.
– Υποστήριξη της νησιωτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με στοχευμένα μέτρα και προγράμματα.
 • Πόσο εφικτός είναι ο στόχος που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναδειχθεί ως η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση; Γιατί θα πρέπει να ψηφίσει κανείς το ΠΑΣΟΚ;
Ανέφικτος πάντως δεν είναι σίγουρα!  Το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι παρά το όποια λάθη του παρελθόντος το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους και συνδέθηκε με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η υιοθέτηση από την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού που αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 45 – 74 ετών και  φέρει το όνομά της Φώφης Γεννηματά, “τρέχοντάς” το ακριβώς όπως το ήθελε εκείνη, αποτελεί αν μη τι άλλο απόδειξη όλων των παραπάνω!
 • Αναφέρεστε συχνά στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, την οποία οι Δωδεκανήσιοι τιμούν και θυμούνται πάντα με σεβασμό. Τι θυμάστε προσωπικά από εκείνη ως πολιτικό και ως άνθρωπο;
Tην αξιοπρέπεια και το ήθος της, το χαμηλό προφίλ αλλά και την ευγένεια του λόγου της, το δυναμικό της χαρακτήρα και τον τρόπο που έβρισκε λύσεις στα προβλήματα.
• Κλείνοντας, ποια θα λέγατε ότι είναι/ή μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη;
Η χώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει μια ακμάζουσα και ανταγωνιστική οικονομία στην ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Η χώρα έχει ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή και μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στην προώθηση της ανάπτυξης. Η προοπτική της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είναι θετική, αλλά εξαρτάται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου