Οι σημαντικότερες αναπτυξιακές προκλήσεις της νησιωτικής και της ορεινής Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής την 17.06.15. Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατού εργαλείου άσκησης πολιτικής συνοχής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και στο σημαντικό ρόλο της Υποεπιτροπής, στη διατύπωση και επεξεργασία προτάσεων προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στις ευαίσθητες νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έθεσε στην κοινοβουλευτική διαβούλευση τα επίκαιρα προβλήματα της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας: Το μειωμένο ΦΠΑ, την αξιόπιστη ενδονησιακή συγκοινωνία, τα ζητήματα Υγείας, Παιδείας και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη σύνδεσή του με την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. «Η θεσμική συζήτηση ξεκίνησε.
Η διατύπωση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής και ορεινής χώρας, έγινε. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη διαλόγου πάνω σε όλα τα «καυτά» ζητήματα των νησιωτικών περιοχών. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Αυτός θα πρέπει να είναι ο φιλόδοξος αλλά κοινωνικά δίκαιος στόχος της κυβέρνησης», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε τη δημιουργία μιας διακομματικής ομάδας της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών που θα παρακολουθεί και θα μελετάει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και θα διατυπώνει– όπου χρειαστεί – βελτιωτικές προτάσεις και ρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, σύμφωνα με τις επιταγές του ελληνικού Συντάγματος και της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του προέδρου της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, Δημήτρη Γάκη, στη συνεδρίαση της 17.06.15.
«Το κύριο αντικείμενο της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών βάσει του Κανονισμού της Βουλής είναι η μελέτη των προβλημάτων των περιοχών αυτών, καθώς και η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων και την εξάλειψη των ανισοτήτων στις περιοχές αυτές σε υποδομές, στις συγκοινωνίες, στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα ανάπτυξης και του τουρισμού. Η Επιτροπή μας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Όμως, εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό το τυπικό κομμάτι. Θέλουμε να την κάνουμε να λειτουργήσει σαν εργαλείο άσκησης νησιωτικών πολιτικών, αλλά και επίλυσης προβλημάτων των ορεινών περιοχών, καταθέτοντας μέσα από αυτή την Υποεπιτροπή προτάσεις προς την Κυβέρνηση προς όφελος της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας.
Οι νησιωτικές πολιτικές είναι συνταγματική επιταγή, αλλά και υποχρέωση ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο προγραμματισμός μας θα γίνει ισότιμα προς τα θέματα που αφορούν τόσο στις νησιωτικές περιοχές, όσο και σε αυτά που αφορούν στις ορεινές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καταθέσω στην Επιτροπή ορισμένες σκέψεις πάνω στον προγραμματισμό της Υποεπιτροπής:
Πρώτον, θεματικές παρεμβάσεις ανά ομάδα νησιωτικών ή ορεινών περιοχών που έχουν κοινά προβλήματα και κοινές πολιτιστικές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ζητήματα πολιτικών κοινωνικής συνοχής που εφαρμόζουν αυτές οι Περιφέρειες.
Άλλη θεματική ενότητα θα μπορούσε να είναι η συζήτηση για τρόπους εφαρμογής προγραμμάτων και εργαλείων ειδικά για την ανάπτυξη των νησιωτικών Δήμων. Η συζήτηση πάνω σε αυτές τις δράσεις και τις καινοτόμες προτάσεις, νομίζω πως είναι πάρα πολύ χρήσιμη.
Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και να συμβάλουμε στη δημιουργία βιώσιμων ολοκληρωμένων μοντέλων που θα αξιοποιούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες στις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.
Θέλουμε να εξετάσουμε πώς εφαρμόζουμε στην πράξη ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δικών τους στρατηγικών, για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές τους ανάγκες.
Δεύτερον, ειδικό θέμα συζήτησης τόσο για τις νησιωτικές, όσο και για τις ορεινές περιοχές είναι η σύνδεση τουριστικών δραστηριοτήτων με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Είναι αυτονόητη η αλληλεπίδραση του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Το έχουμε συζητήσει, κατά καιρούς, σε διάφορα συνέδρια στα νησιά μας, στις Περιφέρειες με σημαντική παρουσία του αγροτικού τομέα που θέλουν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν μία νέα ώθηση στις τοπικές κοινωνίες για τα ποιοτικά τους προϊόντα με ονομασία προέλευσης και που θα μπορέσουν να συνδυάσουν άριστα τη διατροφή με τον οργανωμένο θεματικό, γαστρονομικό, αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιατρικό, φυσιολατρικό, εκπαιδευτικό τουρισμό, κ.λπ..
Τρίτον. Θα ήθελα να προτείνω να δούμε θετικά μια ειδική συνεδρίαση για την ανάπτυξη και προβολή εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού στα μικρά νησιά, στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας μας.
Τέταρτον. Επίκαιρο θέμα που του έχουμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, αφορά τη συζήτηση πάνω σε προτάσεις για θέματα ειδικών οικονομικών και αναπτυξιακών ρυθμίσεων, που λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας. Αυτό αφορά και στη Δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά, τα οποία είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ευαίσθητες νησιωτικές οικονομίες, αλλά και σε κάθε σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής των νησιών μας, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τεκμηρίωση από επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές χρονικές αποστάσεις.
Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση για την Επιτροπή, που αφορά την κατάθεση προς την Κυβέρνηση της αντίθεσής μας στην κατάργηση των συντελεστών Φ.Π.Α., μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνεδρίασης. Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διενέργεια μελέτης για τους συντελεστές Φ.Π.Α. και την εμπειρία στην Ε.Ε., αναφορικά με τις νησιωτικές περιοχές. <…> Επίσης θέλω να βάλω στη συζήτηση μία ακόμα πρόταση. Είναι η δημιουργία μιας διακομματικής ομάδας της επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, η οποία θα παρακολουθεί τα Νομοσχέδια που θα κατατίθενται μέχρι να ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο της Νησιωτικής Πολιτικής και να καταθέτει παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να τηρείται η ρήτρα «νησιωτικότητας» αλλά και να εξαλείφονται οι διατάξεις εκείνες που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στις νησιωτικές περιοχές. Να διευκολύνουμε δηλαδή στην εξάλειψη των ανισοτήτων στις περιοχές αυτές.
Είναι μία πρόταση η οποία κατατίθεται για προβληματισμό και νομίζω ότι μπορούμε στο τέλος της συνεδρίασης να την συγκροτήσουμε έτσι, ώστε από το επόμενο κιόλας νομοσχέδιο, αυτό του Υπουργείου Παιδείας να έχουμε μία άποψη για την εκπαιδευτική πολιτική στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, που είναι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ζώνες με σημαντικά προβλήματα.