Περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στην Ελλάδα η κακοδιαχείριση των αστικών λυμάτων. Η υπόθεση θα τεθεί την 1η Ιουλίου στο Ακροατήριο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές της χώρας που… στέλνουν τα λύματά τους σε χειμάρρους, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα.
Η απουσία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών χάρισαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ευρωκαταδίκη το 2007. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν συμμορφώθηκε με εκείνη την απόφαση και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έσυρε για δεύτερη φορά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο το 2013, ζητώντας από τη χώρα μας περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ και επιπλέον 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της δεύτερης καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου ως τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας.
Ωστόσο, για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν και ορισμένες από αυτές, όπως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων που έχει κολλήσει, καθώς οι τοπικές αρχές εδώ και χρόνια δεν δέχονται την προτεινόμενη λύση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για την ιστορία
Με απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2007 (υπόθεση C-440/06) το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Συγκεκριμένα η χώρα μας, μη μεριμνώντας ώστε οι οικισμοί της Αρτέμιδας, της Χρυσούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Κατερίνης, του Κορωπίου, της Λευκίμμης, του Λιτόχωρου Πιερίας, των Μαλίων, του Μαρκόπουλου, των Μεγάρων, της Νέας Κυδωνίας Κρήτης, της Ναυπάκτου, της Νέας Μάκρης, της Παροικιάς Πάρου, του Πόρου – Γαλατά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Τρίπολης, της Ζακύνθου και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας και της Καλύμνου να διαθέτουν, κατά περίπτωση, δίκτυα αποχέτευσης και/ή συστήματα επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, ανταποκρινόμενα στις επιταγές της οδηγίας, παρέβη τις υποχρεώσεις της.
Κατόπιν πολλαπλών επιστολών που αντηλλάγησαν μεταξύ Επιτροπής και Ελλάδας, με τις οποίες υποβλήθηκαν παρατηρήσεις για την εξέλιξη των εργασιών, η Επιτροπή κατέληξε ότι έξι και πλέον χρόνια μετά την απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2007 η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου σε αρκετές από τις περιοχές που αναφέρονταν στην υπόθεση.
Η Επιτροπή ζητεί σήμερα από το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε και να τη διατάξει να καταβάλει στην Επιτροπή μια προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 47.462,40 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης, όπως επίσης και το ημερήσιο κατ’ αποκοπή ποσό των 5.191,20 ευρώ ανά ημέρα, από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του 2007 ως την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση ή την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης C-440/06 εάν επέλθει νωρίτερα.
Το ΒΗΜΑ