Ειδήσεις

Περιορίζεται το ενδιαφέρον για τις εκλογές στο ΕΒΕΔ

  • Είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί η θητεία των σημερινών διοικητικών συμβουλίων

Την απόφασή του, να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, μετά από μια 20ετή ενασχόληση με τα κοινά πράγματα του επιχειρηματικού κόσμου, γνωστοποίησε σε συνεργάτες του, ο επικεφαλής της παράταξης “Επιμελητηριακή Ενότητα” κ. Μιχάλης Κάρρας.
O κ. Κάρρας κατέστησε σαφές ότι έχει κλείσει τον κύκλο του στο Επιμελητήριο και ότι θέλει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην εργασία του.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Κ. Χρυσοχοϊδης, ομοίως, δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του και θα απέχει από την εκλογική διαδικασία, που τοποθετείται χρονικά την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, εκτός κι αν μέχρι τότε εκδοθεί απόφαση παράτασης της θητείας της διοίκησης των Επιμελητηρίων.
Ήδη έχουν ξεκινήσει ζυμώσεις για να βρεθεί διάδοχη κατάσταση στην παράταξη “Επιμελητηριακή Ενότητα”, αν και μέχρι στιγμής εκφράζεται απροθυμία γενικώς από τους επιχειρηματίες, να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την αγωνία όλων για τα του οίκου τους. Φήμες θέλουν, ωστόσο, να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστό επιχειρηματία του ξενοδοχειακού κλάδου για να ηγηθεί ψηφοδελτίου.
Δεν θα πρέπει να αποκλείεται πάντως οι προσεχείς εκλογές να διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν κυρίως μέλη της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Πάππου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πρόωρες με δεδομένο ότι οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει την αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια της χώρας.
Ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στην οποία εκφράζεται η πρόθεσή του για 6μηνη παράταση της θητείας των διοικητικών συμβουλίων στα Επιμελητήρια.
Η ουσιαστική αιτία φαίνεται ότι είναι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία της χώρας. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλει την παραπάνω αιτία ως λόγο αναβολής, θα επικαλεστεί υπαρκτά τεχνικά ζητήματα.
Έμπειρα επιμελητηριακά στελέχη αναφέρουν πως πριν προκηρυχθούν οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιες όχι.
Πρόβλημα που προέκυψε από τη στιγμή που καταργήθηκε η υποχρεωτική καταβολή συνδρομών στα Επιμελητήρια (1η Ιανουαρίου του 2015). Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν τα μέλη των Επιμελητηρίων, που είχαν πληρώσει τις συνδρομές τους.
Με το νέο νομικό πλαίσιο οι επιχειρήσεις-μέλη των Επιμελητηρίων δεν είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν συνδρομές. Η μόνη υποχρέωση που έχουν είναι να εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Όμως η εγγραφή και η ενημέρωση του ΓΕΜΗ είναι μια υπηρεσία που προσφέρουν τα Επιμελητήρια.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό πρόκειται για ένα νομικό πρόβλημα που πολύ εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με μια διάταξη νόμου, που πολύ εύκολα θα περάσει από την Βουλή ως τροπολογία ενός νομοσχεδίου.
Οι επιμελητηριακοί παράγοντες που υποστηρίζουν ότι θα αναβληθούν τελικώς οι εκλογές τονίζουν πως ως τώρα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που ορίζει τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας, όπως και τη συγκρότηση των εκλογικών επιτροπών.
Στο έγγραφο του Υπουργείου προς το ΚΕΕ ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη στο ΓΕΜΗ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου