Σε συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την Ενδοσχολική Βία, ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός ανέλυσε τα ζητήματα ορισμού του φαινομένου του bullying, συνδέοντάς το με τη βία στα Πανεπιστήμια που επιστρέφει μετά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, ανέφερε:
«Χρησιμοποιούμε τον αγγλοσαξονικό όρο «bullying», γιατί δεν μπορούμε ελληνικά να αποδώσουμε την ίδια έννοια. Bullying δεν είναι κατά βάση ο εκφοβισμός. Bullying είναι η κακομεταχείριση είτε η ψυχική είτε η σωματική σε όλες τις εκφάνσεις. Bullying έχουμε σε ολόκληρη την κοινωνία, στην ίδια την οικογένεια, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο, στο στρατό και κατεξοχήν στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της».
Ο Δ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε σε γνωστά περιστατικά βίας εναντίον πανεπιστημιακών καθηγητών και πρυτάνεων, λέγοντας ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να επαναφέρει την εκλογή καθηγητών από τους φοιτητές και τους υφισταμένους και η αποποινικοποίηση της «κουκούλας» δημιουργεί έδαφος για νέα φαινόμενα βίας. Είπε, χαρακτηριστικά:
«Τέτοιο σύστημα – που να εκλέγεται, δηλαδή, ο διευθυντής από τους καθηγητές – δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ότι μία χώρα της Νοτίου Αμερικής που το υιοθέτησε και αυτή το σταμάτησε;» και πρόσθεσε «Πού οδηγείτε την παιδεία; Πού οδηγούμε την παιδεία, αν θέλετε να το γενικεύσουμε το θέμα; Αυτά είναι τα ερωτήματα».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Κρεμαστινός έθεσε ως απαραίτητη τη διευκρίνιση των διαφορών μεταξύ περιστατικών βίας και περιπτώσεων bullying, λέγοντας ότι το bullying παίρνει ως αφορμή τη διαφορετικότητα. Και συνέχισε με ένα παράδειγμα: «Το bullying στο σεξ σχετίζεται με τη διαφορετικότητα. Όταν, παραδείγματος χάρη, αποδοκιμάζεται ο ομοφυλόφιλος αυτό είναι bullying. Bullying δεν είναι η σεξουαλική παρενόχληση. Το bullying βασίζεται στη διαφορετικότητα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο καθηγητής Κρεμαστινός κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να συστήσει μια διακομματική επιτροπή για αυτό το σοβαρό θέμα η οποία να εξετάσει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η καταπολέμηση ή η ελάττωση του bullying προκειμένου να αποφύγουμε να φτάσουμε επίπεδα όπως της Αγγλίας, όπου αναφέρονται περίπου 20 με 25 αυτοκτονίες φοιτητών και μαθητών το χρόνο, λόγω του ψυχολογικού ή σωματικού bullying.