Ειδήσεις

ΤτΕ: Επενδύσεις για την τόνωση του τουρισμού

Διατήρηση της ανοδικής πορείας των διεθνών αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων και κατά το 2015 προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό (από άλλες χώρες της Μεσογείου), συνεχώς μεταβαλλόμενο (καθώς προκύπτουν διαρκώς νέοι, αναδυόμενοι προορισμοί) και πολιτικά ευαίσθητο.

Ως εκ τούτου, βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η τόνωση των τουριστικών επενδύσεων και η προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την τουριστική αγορά, διότι μόνον έτσι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της τουριστικής ζήτησης.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την επίδραση του τουρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ και στην απασχόληση στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η ΤτΕ κάνει και ειδική αναφορά στις αγορές-στόχους του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες έως το 2009 αφορούσαν έξι κύριες αγορές, δηλαδή τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Το 2014, η σύνθεση των εν λόγω βασικών αγορών μεταβλήθηκε και περιλαμβάνει πλέον τη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ έχουν αφαιρεθεί από τη σχετική λίστα η Ολλανδία και οι ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ζήτησης στις χώρες αυτές, αλλά φαίνεται να ενισχύθηκε και από την απλοποίηση στις διαδικασίες έκδοσης τουριστικής βίζας μετά το 2010. Την ίδια ώρα, διψήφιοι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης παρατηρούνται την τελευταία πενταετία και στις αφίξεις από άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ισραήλ, αλλά και από κάποιες αραβικές χώρες (Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ), τα μερίδια των οποίων στις αφίξεις παραμένουν ακόμη χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές αγορές τις οποίες μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα, προκειμένου να εξισορροπήσει τις διακυμάνσεις της τουριστικής ζήτησης από την Ευρώπη.

Στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται και ειδική αναφορά για την άνοδο της τουριστικής κίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπως τονίζεται, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αύξησης του τουρισμού πόλεων φαίνεται να διαδραμάτισαν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν πρόσφατα, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η απελευθέρωση επαγγελμάτων σχετικών με τον τουρισμό (π.χ. ξεναγοί) και το διευρυμένο ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου