Συνεντεύξεις

Δ. Χαριτίδης: «Εγινε υπερεκτίμηση της κατάστασης με την ρωσική αγορά»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ρωσική αγορά και στην κίνηση των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρεται αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος του ΤΕΖ TOUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης. Εκπροσωπώντας έναν από τους βασικούς τουρ οπερέιτορ με δυναμική παρουσία στην Ρωσική αγορά, ο κ. Χαριτίδης εκτιμά ότι θα υπάρξει φέτος αύξηση στην κίνηση προς την Ελλάδα αλλά και προς την Ρόδο ειδικότερα, που είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους. Μιλάει ακόμη για τα εμπόδια που προέκυψαν με την διαδικασία έκδοσης της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, την ανθρωπογεωγραφία των Ρώσων τουριστών, αλλά και τις προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από την τεράστια αυτή αγορά που δίνει πολλά εκατομμύρια τουρίστες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χαριτίδη, ως πρόεδρος του ΤΕΖ TOUR έχετε μια καθαρότερη εικόνα για την ρωσική αγορά. Πρόσφατα από την Ρόδο, όπου βρεθήκατε, είπατε ότι η Ελλάδα «χάνει» το στοίχημα με την Ρωσική αγορά. Τι πήγε στραβά τελικά; Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει έδαφος;
Ο Όμιλος ΤΕΖ TOUR δραστηριοποιείται σε 26 χώρες –μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα –με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και με υποκατάστημα στην Ρόδο. Η Ρόδος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των Ρώσων τουριστών μετά την Κρήτη. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την συνεργασία μας με την Ρόδο και τις προοπτικές για το 2017. Δυστυχώς για το 2016, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ‘εξαργυρώσει’ από την ρωσική τουριστική αγορά αυτό που θα έπρεπε μετά τον αποκλεισμό των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Τον Μάιο από όσο γνωρίζετε, σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 75%. Αυτό όμως το νούμερο δεν είναι πραγματικό διότι είχαν έρθει πολλοί τουριστικοί πράκτορες (δηλαδή όχι πελάτες). Αυτό βέβαια, βοηθάει σαν είδος προβολής αλλά δεν είναι πραγματικοί τουρίστες. Υπήρχε μια υπερ-εκτίμηση της κατάστασης με την ρωσική αγορά. Και όποιος παρακολουθούσε πιο στενά τα πράγματα, έβλεπε ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση όσο περιμέναμε.
• Είναι γεγονός πως και στην Ρωσία υπάρχει οικονομική κρίση με το ρούβλι να διολισθαίνει.
Πράγματι, στην Ρωσία υπάρχει οικονομική κρίση. Το ρούβλι, που είναι το εθνικό νόμισμα, σημειώνει υποτίμηση. Τον περασμένο Οκτώβριο η ισοτιμία έναντι του ευρώ ήταν στα 65 ρούβλια, ενώ σήμερα είναι στα 75 ρούβλια. Και ευτυχώς που βρίσκεται εκεί διότι κάποια στιγμή είχε φτάσει ακόμη πιο κάτω. Συνεπώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους ακριβούς προορισμούς για τον Ρώσο τουρίστα, ο οποίος περνάει δύσκολα. Η οικονομία σε αυτή την χώρα έχει προβλήματα, υπάρχουν κυρώσεις και περιορισμοί στις μετακινήσεις ενώ μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν μπορεί να ταξιδέψει. Ακόμη, υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια και διαφήμιση για να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός στην χώρα. Ο «Ρόστουρισμ» (οργανισμός που λειτουργεί αντίστοιχα με το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένεται πτώση έως και 40% της εισερχόμενης κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορούν να επωφεληθούν -κυρίως λόγω της απαγόρευσης της Ρωσικής Κυβέρνησης για να ταξιδεύουν οι Ρώσοι πολίτες προς την Τουρκία. Συμπερασματικά, σας λέω ότι θα υπάρξει αύξηση από την Ρωσική αγορά αλλά όχι στα νούμερα που κάποιοι έλεγαν εξ αρχής, δηλαδή για 1.500.000 και 2.000.000 εκατομμύρια αφίξεις από την Ρωσία. Ουσιαστικά, όμως θα είμαστε και πίσω από τα νούμερα του 2015. Εάν λάβουμε υπόψη ότι το 2014 ήρθαν στην Ελλάδα 1,2εκ. Ρώσοι τουρίστες και το 2015 ήρθαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες, φέτος περιμένουμε γύρω στις 800.000. Στην Ρόδο θα υπάρχει αύξηση φυσικά καθώς είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους στην Ελλάδα, αλλά δεν θα σωθεί η παρτίδα. Θα έπρεπε η Ρόδος να έχει τουλάχιστον 200.00 Ρώσους τουρίστες -την ώρα που η Τουρκία είναι κλειστή. Θα έλεγα πάντως ότι έπρεπε να υπάρξει και κάποια… συγκράτηση στις δηλώσεις. Κάποιοι για λόγους εντυπωσιασμού έλεγαν πολλά. Και δεν μιλάω μόνον για τους κυβερνητικούς αλλά και για τους τουρ-οπερέιτορς που έλεγαν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν.
• Η αλλαγή στην διαδικασία έκδοσης της βίζας, σημείωσε καθυστερήσεις; Και από την άλλη μεριά, υπάρχουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες μας από την Ρωσία στον αερολιμένα Ρόδου.
Ναι, φυσικά. Επειδή πλέον για να εκδοθεί βίζα στους Ρώσους τουρίστες απαιτείται δακτυλοσκοπικός έλεγχος, αυτό αύξησε τα προβλήματα και τον χρόνο αναμονής για την έκδοση. Δηλαδή, μέχρι πρότινος, ο Ρώσος που ήθελε να ταξιδέψει προς την Ελλάδα, μπορούσε να απευθυνθεί στο τουριστικό γραφείο, να καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και να εκδοθεί η βίζα από το Προξενείο. Τώρα πια, πρέπει ο ίδιος να επισκεφθεί το «Visa Centre» να δώσει αποτυπώματα και να περάσει την διαδικασία. Με αυτή όμως τη διαδικασία χάσαμε τους Ρώσους από τις επαρχιακές πόλεις, διότι τα «Visa Centre» δεν υπάρχουν παντού και για να πάρει κάποιος βίζα, θα πρέπει να ταξιδέψει σε άλλη πόλη. Η γεωγραφία δηλαδή, μειώθηκε. Εκεί που ερχόντουσαν στην Ελλάδα από 30-40 πόλεις της Ρωσίας, ξαφνικά ο αριθμός μειώθηκε στο μισό λόγω έλλειψης των «Visa Centre». Αρχικά, επειδή παρουσιάστηκε ανάγκη να προστεθούν προγράμματα λόγω του εμπάργκο της Τουρκίας και της Αιγύπτου, προστέθηκαν πτήσεις και από τις πόλεις όπου δεν υπήρχαν «Visa Centre», οι οποίες κόπηκαν ξαφνικά. Για τις καθυστερήσεις, να σας αναφέρω ότι στην Κρήτη η αναμονή έφτασε και τις 8 ολόκληρες ώρες! Στην Ρόδο, δεν είναι τόσο μεγάλη η αναμονή, αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των επιβατών.
• Τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα πάνω στις διακοπές του Πάσχα που συνέπεσαν με τις γιορτές των λουλουδιών στην Μόσχα, εκτινάχτηκε η ζήτηση και είδαμε στον Ρωσικό Τύπο και στα τηλεοπτικά κανάλια, δραματικές σκηνές λόγω ανετοιμότητας των υπηρεσιών του Ελληνικού Προξενείου. Αυτό πιστεύετε ότι είχε επιρροή στην επιλογή των Ρώσων τουριστών;
Ναι, πάρα πολύ. Και δεν ξέρουμε τελικά πόσους απέτρεψε αυτή η κατάσταση από το να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι έχει ευθύνη μόνο το Προξενείο. Την ευθύνη την έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Έπρεπε να είναι πολύ νωρίτερα προετοιμασμένο. Άλλωστε το υπουργείο Τουρισμού γνώριζε τι θα γινόταν, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα. Εκτιμώ ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση από νωρίς. Προσπαθούν σε άλλα πράγματα, σε διαφήμιση, σε προβολή, κ.λπ.
• Κύριε Χαριτίδη, είστε ικανοποιημένος από την προβολή και διαφήμιση που κάνει η Ελλάδα στην Ρωσία; Εννοώ ότι είναι μια τεράστια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πώς μπορεί να καλυφθεί;
Με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, τώρα πια, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα θέλαμε σίγουρα να γίνουν παραπάνω πράγματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάποιες χώρες, όπως η Τυνησία, βοηθούν οικονομικά με άλλους τρόπους, όπως επιδότηση πτήσεων σε Low Season. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πολλά. Προσωπικά πιστεύω στο μέτρο της επιμήκυνσης. Για την Ρωσική αγορά, η σεζόν είναι πολύ μικρή αφού περιορίζεται στους τέσσερις μήνες. Όμως θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό απαιτεί πολύ συντονισμένες προσπάθειες και διαφήμιση δυναμική και συνεχή. Πρέπει να πείσουμε τους Ρώσους ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα όχι επειδή υπάρχει μόνον ο ήλιος και η θάλασσα αλλά και εναλλακτικές προτάσεις, όπως πολιτισμός κ.λπ. Η Ρόδος υστερεί από την Κύπρο που δεν έχει τόσο καλές ξενοδοχειακές μονάδες επειδή δεν υπάρχει η βίζα, και μπορούν να ταξιδέψουν όποτε θέλουν και για άλλους λόγους όπως διάφορα φεστιβάλ, εκδηλώσεις και μια σειρά από άλλες δράσεις που να είναι ελκυστικές για τους Ρώσους τουρίστες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου