Με τα κρουασάν του έχει καταφέρει να αποκτήσει παρουσία σε τέσσερις από τις πέντε ηπείρους. Πριν από έναν χρόνο μετέφερε στα πάτρια εδάφη την έδρα της εταιρείας του, της Chipita, ενώ, παράλληλα με το business plan που έχει καταστρώσει για την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση της εταιρείας του, βάζει πόδι στην αγορά αλλαντικών με τον Νίκα, ενώ ρίχνει το βάρος του και στην πρωτογενή παραγωγή.
Ο λόγος για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος “χτυπά” την πόρτα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου το επιχειρηματικό του σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Wonderplant, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργειας τομάτας, στην οποία είναι εκ των βασικών μετόχων, να λάβει χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.
Επέκταση εργασιών
Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει αίτηση για τη χρηματοδότηση νέας επένδυσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί επενδυτικό πλάνο που προβλέπει τη δημιουργία πέντε νέων μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας ανά την Ελλάδα.
Απώτερος στόχος η ετήσια παραγωγή να φτάσει τους 50.000 τόνους, με όφελος για την ελληνική οικονομία 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 600-700 θέσεις απασχόλησης. Η Wonderplant, με τη μία μονάδα που διαθέτει στη Δράμα, έχει καλύψει τα 15,334 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2014) από τα 50 εκατ. ευρώ του στόχου, δηλαδή το 1/3 του δρόμου για την κάλυψη μέρους των εισαγωγών τομάτας που πραγματοποιεί ετησίως η Ελλάδα, και συγκεκριμένα του 30%.
Ετησίως στην Ελλάδα καταναλώνονται 750.000 τόνοι τομάτας (πρόκειται για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τομάτας παγκοσμίως), εκ των οποίων τους 250.000 τόνους η χώρα τούς εισάγει από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
Το εγχείρημα
Σημειώνεται πως η Wonderplant –η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2011 από πέντε Έλληνες επιχειρηματίες, τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή– διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας.
Η αρχική επένδυση άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική. Η υδροπονία αποτελεί μια μέθοδο παραγωγής κατά την οποία τα φυτάμεγαλώνουν στο νερό, αντί για το χώμα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτιμάται ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του νερού, αφού, από απόδοση 12-15 κιλών τομάτας ανά κυβικό μέτρο νερού με τον παραδοσιακό τρόπο στην ύπαιθρο, με την υδροπονία η απόδοση μπορεί να ανέλθει στα 60-70 κιλά.
Εφημερίδα Κεφάλαιο