Συνεντεύξεις

Ευγ. Κορναρόπουλος: «Το κλίμα συναίνεσης ήταν ο πυλώνας του πνεύματος διοίκησης στο Νοσοκομείο»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ο Ευγένιος Κορναρόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής στο Νοσοκομείο Ρόδου. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει γενικό γραμματέα, προτείνοντας τον κ. Κορναρόπουλο.
Σήμερα, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του μιλάει στην «δ» για την εμπειρία του στο Νοσοκομείο και για την συνεργασία του με τον Δήμο Ρόδου.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κορναρόπουλε, να ξεκινήσουμε από την εμπειρία σας ως αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Ρόδου. Θα ήθελα μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίσατε όσον καιρό ήσασταν σε αυτή την θέση.  
Θα ήθελα εισαγωγικά, κυρία Ντόκου, να σας πω πως όταν συμπλήρωνα το φάκελο για το σχετικό διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί το 2013, και έχοντας προηγούμενη πολυετή εμπειρία εργασίας σε δυο από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Αγγλίας και της Γερμανίας δεν ήμουν σίγουρος για την κατάσταση του Νοσοκομείου Ρόδου στο απόγειο της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα. Όταν ανέλαβα καθήκοντα, η κατάσταση σαφώς και δεν ήταν ιδανική. Ο προϋπολογισμός εξόδων του Νοσοκομείου μειωνόταν με γεωμετρικό ρυθμό κάθε χρόνο από το 2011 μέχρι και το 2015. Παράλληλα λόγω της σταδιακής συνταξιοδότησης γιατρών αλλά και της επιστημονικής αφαίμαξης της χώρας, το ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου συνεχώς μειωνόταν. Τέλος, διαχρονικά το Νοσοκομείο παρουσίαζε σοβαρά κενά σε στελέχωση από παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά ο Διοικητής κος. Παπανικόλας είχε πετύχει ένα σημαντικό πρώτο νοικοκύρεμα τη διετία 2012-2014. Στη διετία που βρισκόμουν στη θέση αυτή, είχα μια εξαιρετική συνεργασία με όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, και με το Διοικητή, από τον οποίο έμαθα πολλά για την ελληνική δημόσια διοίκηση και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια. Θεωρώ σημαντική επιτυχία ότι το Νοσοκομείο εν μέσω τόσο σοβαρών προβλημάτων, παρέμεινε ανοιχτό, χωρίς κλυδωνισμούς στη λειτουργία του, άνοιξαν νέα τμήματα, και διατηρήθηκε στη συνείδηση του Ροδιακού και  Δωδεκανησιακού λαού, μια σταθερά, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Επιπρόσθετα, σημαντικό έργο ήταν ο σχεδιασμός ενός τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου, για το οποίο είμαι υπερήφανος, αφού εάν είχε, με τις κατάλληλες συνθήκες βεβαίως, προχωρήσει, το Νοσοκομείο Ρόδου δεν θα είχε τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε μεγάλο Νοσοκομείο της χώρας. Τελικώς, η σημαντική αυτή προσπάθεια έμεινε στη μέση.
• Παρακολουθήσαμε και το ‘θρίλερ’ θα έλεγα, με την παύση, με συνοπτικές διαδικασίες, των καθηκόντων τόσο των δικών σας όσο και του τέως διοικητή κ. Παπανικόλα. Πώς τα σχολιάζετε σήμερα αυτά που έγιναν;  
Καταρχάς είναι δεδομένο ότι όσο καιρό υπηρέτησα στη θέση αυτή, ασχέτως πολιτικού προϊσταμένου, γνώμονας στην άσκηση των καθηκόντων μου ήταν μόνο η ορθή λειτουργία του Νοσοκομείου. Λέγοντας αυτό, γνωρίζετε, όπως έχει ήδη γραφτεί στον τοπικό Τύπο, ότι τόσο ο Διοικητής, όσο και εγώ, αξιολογηθήκαμε θετικά για το έργο μας σε μια διαδικασία που το ίδιο το Υπουργείο καθιέρωσε. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι πως κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των νέων υποψηφίων σε καινούργια προκήρυξη, η οποία ανέδειξε τη σημερινή Διοίκηση, μέλη της επιτροπής αξιολόγησης δεν θέλησαν να μου κάνουν ερωτήσεις, αφού είπαν χαρακτηριστικά «Τον γνωρίζουμε τον κο. Κορναρόπουλο, τον αξιολογήσαμε ήδη θετικά το Δεκέμβριο, και δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί η εισήγησή μας δεν έγινε δεκτή». Παρ΄όλα αυτά, κάποιοι είχαν διαφορετική άποψη. Για τις επιλογές τους νομίζω ότι κριτής θα είναι μόνο ο χρόνος και οι πολίτες, δεν θα ήθελα προκαταβολικά να τοποθετηθώ.
• Πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να επιλυθεί αυτή η δημιουργηθείσα κατάσταση στο Νοσοκομείο;
Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προανέφερα, πυλώνας του πνεύματος Διοίκησης που εφαρμόσαμε ήταν η επικράτηση ενός κλίματος συναίνεσης, το οποίο έβγαζε από τον κάθε εργαζόμενο τον καλύτερό του εαυτό, και τον ωθούσε να δώσει το κάτι παραπάνω ώστε να καλυφθούν κενά και τρύπες. Αυτό που βλέπω εγώ σήμερα αντίθετα, είναι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης, το οποίο δεν πιστεύω πως είναι προς όφελος της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την εκτόνωση της κατάστασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία τόσο των εργαζόμενων όσο και των πολιτών οι οποίοι αμήχανα παρακολουθούν.
• Να περάσουμε στον Δήμο Ρόδου. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Φ.Χατζηδιάκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει γενικό γραμματέα και μάλιστα προτείνει εσάς. Πώς προέκυψε αυτό;  
Στα πλαίσια της ερώτησής σας, θα ήθελα να αναφέρω μια ιδιαιτερότητα που έχει ο ρόλος του Δημάρχου στο ελληνικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με το εξωτερικό. Ο Δήμαρχος στην Ελλάδα είναι επιφορτισμένος όχι μόνο με την ευθύνη χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, αλλά και με μεγάλο όγκο διοικητικών αρμοδιοτήτων. Ο Καλλικρατικός Δήμος Ρόδου δε, λόγω γεωγραφικής ιδιομορφίας, αποτελείται από πάρα πολλά Τμήματα, η διαχείριση των οποίων απαιτεί πολλές εργατοώρες. Όλη αυτή η επιβάρυνση δεν μπορεί παρά να δυσχεραίνει την ανεμπόδιστη ενασχόληση του Δημάρχου με τα μεγάλα και σημαντικά θέματα του Δήμου, τις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, και εν τέλει τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ο ορισμός Γενικού Γραμματέα συνεπώς αποσκοπεί τόσο στην εξασφάλιση συνεπούς και αποτελεσματικής διαχείρισης της διοικητικής μηχανής, όσο όμως και στο να επιτρέψει στο Δήμαρχο να επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στη βελτίωση της ζωής των πολιτών μέσω του σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής. Με το Δήμαρχο κο. Χατζηδιάκο έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο, και ο ίδιος φαίνεται ότι είχε πολύ θετική άποψη για το έργο μου και τις ικανότητές μου. Από τη μεριά μου θεωρώ ότι ο Δήμαρχος είναι ένας ευφυής, εργατικός πολιτικός, με όραμα, ο οποίος νυχθημερόν εργάζεται για να επιλύσει τα προβλήματα του τόπου. Στα πλαίσια λοιπόν της αναδιάρθρωσης των αρμοδιοτήτων των Αντιδημάρχων μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του στενού του συνεργάτη, κου. Περδίκη, ο Δήμαρχος μου πρότεινε να αναλάβω τη θέση του Γεν. Γραμματέα προκειμένου να βοηθήσω στην υλοποίηση του οράματός του για το Δήμο. Ε, αυτήν τη πρόταση κυρία Ντόκου δεν γινόταν να την αρνηθώ.
•  Πώς βλέπετε αυτά τα νέα καθήκοντα; Θα είναι για εσάς μία πρόκληση σε ένα νέα περιβάλλον; Έχετε συζητήσει με τον κ. Χατζηδιάκο για τις προτεραιότητες που θα τεθούν;
Όπως ανέφερα προηγουμένως ο Καλλικρατικός Δήμος Ρόδου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη Διοίκηση των τμημάτων του λόγω κυρίως της γεωγραφικής του ιδιομορφίας. Είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας που χαρακτηρίζεται από νησιωτικότητα, ένα έντονο ορεινό ανάγλυφο, και από μεγάλη διασπορά των κοινοτήτων, με τη μεγαλύτερη απόσταση βόρειας-νότιας Ρόδου να είναι παραπάνω από 80χλμ. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το πλήθος των Διευθύνσεων, Υπηρεσιών, και Τμημάτων, αποτελούν διοικητικά μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη ο κος. Χατζηδιάκος όπως προείπα χαρακτηρίζεται από όραμα και αγάπη για τη Ρόδο, αλλά και μεγάλη όρεξη για δουλειά, κάτι που αποτελεί κοινό μας στοιχείο. Παράλληλα υπάρχει μια πολυσυνθετική ομάδα αιρετών, δημοτικών συμβούλων και Αντιδημάρχων, οι οποίοι ήδη έχουν δείξει σημαντικό έργο. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων μου θα βοηθήσει και η εξαιρετική ομάδα που υπάρχει στο Γραφείο Δημάρχου, με ανθρώπους με γνώσεις, οι οποίοι μοιράζονται το όραμα του Δημάρχου. Τέλος είμαι σίγουρος ότι θα έχω και τη στήριξη των εργαζόμενων στο Δήμο, αφού και εκείνοι ως πολίτες της Ρόδου έχουν κοινό συμφέρον στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Με το Δήμαρχο συζήτησα εκτενώς πριν δεχτώ να αναλάβω καθήκοντα. Σίγουρα μια προτεραιότητα είναι η διεκπεραίωση της καθημερινότητας, και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και συνεργασίας των Υπηρεσιών του Δήμου. Ωστόσο, μέσα από την καθημερινή συνεργασία με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, στόχοι μου για την επόμενη τριετία είναι να συνεισφέρω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Δήμο που θα εξασφαλίσουν μέσω εξορθολογιστικών διαδικασιών τη συνέχεια σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, καθώς και η συμμετοχή μου στην επιτυχή υλοποίηση κάποιων μεγάλων έργων, τα οποία θα δώσουν πνοή στο νησί, και θα αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών. Μίλησα πριν για ανάπτυξη. Στόχος της Δημοτικής Αρχής σήμερα είναι ακριβώς η προσέλκυση πόρων, κοινοτικών κονδυλίων και επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, όχι μόνο στη βασική βιομηχανία του νησιού, δηλαδή του Τουρισμού, αλλά και σε άλλες, παράλληλες δραστηριότητες
• Μιας και θα ανακατευτείτε με την Αυτοδιοίκηση, θα ήθελα την εκτίμησή σας για τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων εν μέσω μνημονίων και τα προβλήματα που θα έχετε να αντιμετωπίσετε.
Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, και συνεχίζει με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι σε ολόκληρη την κοινωνία, και έχει ρίξει ένα βαρύ ασφυκτικό πέπλο σε ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση. Όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν σήμερα τις συνέπειες μιας σειράς μνημονίων. Κατ’ αρχάς η δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ που αποτελούσε σημαντική οικονομική ενίσχυση, έχει μειώσει σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους του Δήμου, δυσχεραίνοντας την καθημερινή λειτουργία. Παράλληλα, μια σειρά νόμων, οι οποίοι αφορούν τις Δημόσιες Δαπάνες, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια, πολλές φορές ανυπέρβλητα, στην προκύρηξη και κατακύρωση διαγωνισμών, μέσω του προληπτικού ελέγχου των δαπανών αυτών είτε από το περιφερειακό είτε το κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημαντικό λοιπόν είναι ο Δήμος να αποκτήσει δικούς του πόρους, να προσελκύσει επενδύσεις, και να απορροφήσει κονδύλια από Ευρωπαϊκά προγράμματα, κάτι στο οποίο ελπίζω ότι θα μπορέσω με την προηγούμενη εμπειρία μου να βοηθήσω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου