Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Με μακρά εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» για μια σειρά από θέματα που αφορούν την λειτουργία των Δήμων ανά την Ελλάδα εν μέσω κρίσης και μνημονίων. Πρόσφατα η ΚΕΔΕ αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με έναν νόμο για τον οποίο υπάρχουν ήδη πολλές αντιρρήσεις. Από την άλλη, θέματα, όπως η διαχείριση του ΕΣΠΑ και οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται από την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζουν να αποτελούν «αγκάθια» στην ομαλή λειτουργία των Δήμων.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πατούλη, να ξεκινήσουμε από την απόφαση της ΚΕΔΕ για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αντικείμενο τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ζητήματα και προβλήματα που έχουν προκύψει από την ψήφιση των τελευταίων νόμων.
Αυτή την στιγμή είναι ανοιχτά πολλά ζητήματα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο κάθε Δήμος στην καθημερινότητά του –με αποτέλεσμα να μετακυλίονται αυτά τα προβλήματα στους πολίτες. Παράλληλα, υπάρχει ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται ‘νομοσχέδιο-σκούπα’, που ως στόχο έχει, να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διευκολύνει όλες τις παθογένειες της καθημερινότητας. Εμείς ως ΚΕΔΕ έχουμε καταθέσει ήδη τις δικές μας θέσεις, που αποτελούν αφενός το απαύγασμα του συνεδρίου, που είχαμε πραγματοποιήσει και αφετέρου, περιλαμβάνουν τις εισηγήσεις Δήμων από όλη την Ελλάδα. Συνεπώς, αναμένουμε να δούμε το επίσημο κείμενο της διαβούλευσης που θα φέρει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, για ψήφιση στην Βουλή. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα που είναι ακόμη σε εξέλιξη και αφορά την ‘Μεταρρύθμιση’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει συστήσει μία Ειδική Επιτροπή με αυτό το αντικείμενο, στην οποία η ΚΕΔΕ συμμετέχει με τρία μέλη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για να τεθούν οι κανόνες με τους οποίους θα συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο γίγνεσθαι της χώρας. Εμείς έχοντας εικόνα για το πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση σε άλλες χώρες, προετοιμάσαμε την θέση μας. Όλα θα εξεταστούν τόσο στην έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, όσο και στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, στην Θεσσαλονίκη. Εκεί θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων για την ‘Μεταρρύθμιση’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας.
• Συζητήσατε το θέμα του ΕΝΦΙΑ καθώς με τις αλλαγές που επέρχονται αυξάνεται η επιβάρυνση στους Δήμους. Τι αποφάσισε η ΚΕΔΕ;
Για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από την κυβέρνηση. Διότι η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τον καταργήσει και μάλιστα ότι θα τον αποδίδει στους Δήμους. Σήμερα, δεν ισχύει τίποτε από όλες αυτές τις υποσχέσεις. Το κράτος εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ και τελικώς, τον αυξάνει. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι οι Δήμοι πρέπει να πληρώσουν 10 εκ. ευρώ στο σύνολό τους, παραπάνω από όσα πληρώνουμε στην κυβέρνηση. Οι Δήμοι, εκτός από το γεγονός πως υπόκεινται σε συνεχείς μειώσεις και περικοπές πόρων, η κυβέρνηση τους μειώνει την δυνατότητα να διαχειριστούν τα δικά τους χρήματα. Να σας θυμίσω ότι δεν έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες στα έσοδα των Δήμων από την κατάργηση του φόρου ζύθου το περασμένο καλοκαίρι, την κατάργηση του 15% των πετρελαιοειδών που κατανέμονταν σε 15 Δήμους, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για παραχωρησιούχους, την απώλεια τελών από βοσκοτόπια κ.λπ. Πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση των οικονομικών των Δήμων και να συλλογιστεί η Πολιτεία τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση των κοινωνικών δομών των Δήμων με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα που διαθέτουν την τελευταία εξαετία. Ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας άδικος και άνισος φόρος με τον τρόπο που ήδη διαχειρίζεται από την Πολιτεία. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί, να επανασχεδιαστεί και να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικά για την ΔΕΗ να σας αναφέρω ότι το δ.σ. της ΚΕΔΕ συζήτησε και για τη ρύθμιση σχετικά με έκπτωση στα τιμολόγια του ρεύματος κατά 15% για τους συνεπείς καταναλωτές. Εμείς, ζητούμε να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και οι Δήμοι, εφόσον είναι συνεπείς.
• Μιλήσατε πρόσφατα για το ΕΣΠΑ και για την υλοποίηση των δημοτικών έργων. Θα μπορέσει, πιστεύετε, να βελτιωθεί η κατάσταση; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα καθώς οι Δήμοι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν και εξαρτώνται από τις περιφερειακές αρχές.
Να σας πω ότι το θέμα του ΕΣΠΑ είναι μια… «πονεμένη» ιστορία στην χώρα μας. Το αυτοδιοίκητο στις άλλες χώρες συγκριτικά με το κομμάτι που σχετίζεται με την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, γίνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης –πλην της χώρας μας. Ο «κηδεμόνας» μας, είναι τα υπουργεία και οι περιφέρειες. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί μια ‘βραδύτητα’ στην διαχείριση. Τα χρήματα από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ δεν απορροφήθηκαν ισότιμα. Η χρονική διάρκεια και οι παρατάσεις που ζητούσαμε συνεχώς έγκειντο στο γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί αυτά που έπρεπε. Εμείς ως διοίκηση της ΚΕΔΕ βρεθήκαμε πολλές φορές στα κέντρα των αποφάσεων και ζητήσαμε να γίνουν παρεμβάσεις. Σήμερα, βρισκόμαστε συνομιλητές με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χαρίτση, ο οποίος έχει αναλάβει την διαχείριση του ΕΣΠΑ. Η ΚΕΔΕ συμμετέχει μέσω της ΕΤΑΑ και προσπαθούμε να ‘τρέξουμε’ πιο γρήγορα κάποια έργα. Είναι σε εξέλιξη όλες αυτές οι συζητήσεις ενώ παράλληλα ζητούμε να συντομεύσουν οι διαδικασίες μέσα από τα διοικητικά μας όργανα να ώστε να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο για να πάμε στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.
• Πανθομολογείται ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακούμε τους συναδέλφους σας να παραπονιούνται ότι «σκοντάφτουν» πάντα πάνω στον Επίτροπο για εντάλματα και εγκρίσεις ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.
Εμείς ως ΚΕΔΕ μέσα από αυτά που περιγράψατε και έχουμε ζήσει ως αυτοδιοικητικοί, είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα. Στόχος μας είναι να διευκολυνθεί αυτή η σχέση και να σταματήσει η καθυστέρηση που δημιουργεί προβλήματα στις αποφάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες να λαμβάνονται. Αυτή την στιγμή, το… παράδοξο συνεχίζεται. Δηλαδή οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθυστερούν πολύ ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Η γραφειοκρατία του να ζητάνε συνεχώς και μετά να ελέγχουν ξανά και ξανά και να σταματούν την πραγματοποίηση αποφάσεων –που ίσως να απαιτούν αρκετούς μήνες- πρέπει να σταματήσει. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, το 2019 δεν θα υπάρχει πλέον Ελεγκτικό Συνέδριο σε επίπεδο ελέγχου, κάτι που κι εμείς θεωρούμε ότι πρέπει κάποτε να τελειώσει.