Συνέντευξη στη
Δήμητρα – Μαρίλια Φούρλα
«Το ταξίδι στο φως για τη Ρόδο, δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ! Η υποψηφιότητα ήταν απλά η αφορμή. Οι αιτίες για να ξαναταξιδέψει η πόλη μας προς το φως είναι πολλές και τις ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας… ας μην κρυβόμαστε» τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Δημοκρατική». «Το μόνο που φοβάμαι είναι ο κακός εαυτός μας! Αυτό λοιπόν εξακολουθεί να με φοβίζει και αυτό είναι που έχουμε να παλέψουμε αυτή τη χρονική στιγμή…» συμπληρώνει ο κ. Χατζηιωάννου, επισημαίνοντας, την αναγκαιότητα της συμβολής όλων των φορέων του νησιού, για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Κάτι που θα αποφέρει τεράστια οφέλη μέσα από ένα στρατηγικό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη, την καινοτομία, την αειφορία, το δομημένο και φυσικό περιβάλλον, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Να μπορέσει η Ρόδος να ξαναβρεί την αίγλη της και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει ένα ισχυρότατο πνευματικό και καλλιτεχνικό προφίλ, διεθνούς εμβέλειας, εμποτισμένο αιώνες τώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
Ο κ. Χατζηιωάννου μας μιλά ακόμη για τα προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης μας και κυρίως της Μεσαιωνικής Πόλης, θεωρώντας πως όλα ξεκινούν από το θέμα «παιδεία».
Η συνέντευξη του κ. Χατζηιωάνννου αναλυτικά:
• Το «Ταξίδι στο Φως» συνεχίζεται; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Το ταξίδι στο φως για τη Ρόδο, δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ! Η υποψηφιότητα ήταν απλά η αφορμή. Οι αιτίες για να ξαναταξιδέψει η πόλη μας προς το φως είναι πολλές και τις ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας… ας μην κρυβόμαστε. Αυτό που έχουμε ξαναπεί ισχύει: και να μην υπήρχε ο θεσμός της ΠΠΕ, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε εμείς για τη Ρόδο! Η Ρόδος πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο της σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να αυτοχαρακτηρίζεται –δικαίως- ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πάρει ή δεν πάρει τον τίτλο… Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της διεκδίκησης είναι η κατάθεση του δεύτερου συμπληρωματικού φακέλου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Μιλάμε για ένα φάκελο καθαρά τεχνοκρατικό, στον οποίο η κάθε πόλη καλείται να αναλύσει τις ιδέες και το πρόγραμμα που κατέθεσε στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Δηλαδή να καταθέσει με κάθε λεπτομέρεια τα κόστη των προγραμμάτων, τον τρόπο υλοποίησης τους, τους εταίρους που θα συμμετέχουν, αναλυτικούς προϋπολογισμούς κλπ. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν με δεσμεύσεις, με υπογραφές απ’ όλους τους φορείς και τους χορηγούς, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώρους και άλλα πολλά, πράγμα που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, μα συνάμα γοητευτικό.
• Είναι κάτι που σας φοβίζει, σας προβληματίζει, σ’ αυτή την τελευταία φάση της διεκδίκησης;
-Είχα πει, όταν προκριθήκαμε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ότι το μόνο που φοβάμαι είναι ο κακός εαυτός μας! Αυτό λοιπόν εξακολουθεί να με φοβίζει και αυτό είναι που έχουμε να παλέψουμε αυτή τη χρονική στιγμή… Είναι τόσο σημαντική η συμβολή όλων –από τους βουλευτές μας που περιμένουμε να τρέξουν την περιβόητη τροπολογία- το ΥΠΠΟ, την Περιφέρεια, τον Δήμο, το ΕΒΕΔ, την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και πολλών μεγάλων χορηγών, που χωρίς αυτήν τη «μεγάλη αγκαλιά» δεν γίνoνται θαύματα. Αυτό είναι και το πρώτο που ζητάει επιτακτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο 2ο Bid book. Ζητάει επί της ουσίας εμπράκτως την ομόθυμη βούληση και δέσμευση όλων μας για τη διεκδίκηση αυτού του τίτλου.
• Εάν υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και η Ρόδος είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ; Θέλετε να μας κωδικοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
-Σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2021 θα υλοποιείται ένα πρόγραμμα που μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία των πραγμάτων στο τόπο. Ένα στρατηγικό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη, την καινοτομία, την αειφορία, το δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές των τεχνών, με κύριο στόχο πάντα τις διεθνείς συνεργασίες και συμμετοχές και τη διαχρονική τους παρουσία στην πόλη μας, με τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών και θεσμών. Αν και αυτή καθαυτή η ανάπτυξη της οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργίας δεν αποτελεί πανάκεια, μπορεί με σωστό προγραμματισμό να προσφέρει έναν περισσότερο ανθεκτικό, περιβαλλοντικά βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς δρόμο προς την ανάκαμψη.
• Τι θα σημάνει αυτό για τη Ρόδο; Ποια θα είναι τα οφέλη;
Πραγματικά είναι πολύ μεγάλα τα οφέλη ειδικά για τη Ρόδο! Αυτό είναι κάτι που ίσως εμείς δεν το πολυκαταλαβαίνουμε, αλλά για τις συνυποψήφιες μας πόλεις και όχι μόνο, μάλλον είναι εμφανές. Ο πλούτος της Ρόδου σε μνημεία που είναι ζωντανά και γίνονται χώροι ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων, η τεράστια δυνατότητα δημιουργίας ή ανακατασκευής νέων τέτοιων χώρων, η ομορφιά και η ποικιλία του φυσικού της περιβάλλοντος, η γνωστή παγκοσμίως προσβασιμότητα (δύο διεθνή λιμάνια, μαρίνα και διεθνής αερολιμένας), η τεράστια -σε σχέση με τις άλλες πόλεις- δυνατότητα της να φιλοξενήσει τους επισκέπτες, της δίνει έτσι κι αλλιώς το προβάδισμα. Αν λοιπόν προσθέσουμε σε αυτά τον τίτλο και την πραγματοποίηση ενός υψηλού επιπέδου διαχρονικού πολιτιστικού προγράμματος, σκεφτείτε πόσο περισσότερο ελκυστική θα γίνει σε ένα άλλο target group επισκεπτών, οι οποίοι θα προγραμματίζουν τις διακοπές τους βάσει και του πολιτιστικού πλούτου και όχι κατ’ επιλογή της φθηνότερης διαμονής. Η Ρόδος επιβάλλεται να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη και να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει ένα ισχυρότατο πνευματικό και καλλιτεχνικό προφίλ, διεθνούς εμβέλειας, εμποτισμένο αιώνες τώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες. Άλλωστε όπως αναφέρουμε στην πρόταση μας. Το ταξίδι είναι μια μεταφορά: συμβολίζει τη γνώση, τον πλούτο που κερδίζει ο άνθρωπος με κάθε κοινωνική και πολιτιστική επαφή.
• Κύριε Χατζηιωάννου, είστε ευχαριστημένος από την εικόνα της πόλης;
-Θα σας απαντήσω κλασικά κα. Φούρλα: “Eχθρός του καλού, το καλύτερο”. Όμως δεν μπορώ να μην δηλώσω ικανοποιημένος. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς και με μειωμένους πόρους. Με μπροστάρη τον δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο που δουλεύει ανεξάντλητα, βρίσκεται παντού και πιέζει όλους μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Mε μια δημοτική μηχανή που επιτέλους απέκτησε διευθυντές, τμηματάρχες, προϊσταμένους. Ένα μηχανισμό δηλαδή που παράγει και θα αξιολογείται. Μια δουλειά ανάσχεσης που ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες γι’ αυτήν τη δημοτική αρχή (κατάργηση ΔΗΦΩΔΩ, μείωση ΚΑΠ, μειωμένου ΦΠΑ κα). Η εικόνα όμως αλλάζει και η κατάσταση μέρα με τη μέρα βελτιώνεται. Δίνουμε μικρές μάχες καθημερινότητας και ανοίγουμε τα μεγάλα θέματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για την εικόνα της πόλης θα πρέπει ν’ αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και ο Δήμος βεβαίως που οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, που θα πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς και κυρίως την ίδια μας την πόλη.
• Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από πέρσι που εσείς με την φυσική σας παρουσία προσπαθούσατε να βάλετε τάξη στην αταξία της Παλιάς Πόλης. Η ίδια συζήτηση κάθε χρονιά. Τι πρέπει να γίνει τελικά για να αποδοθεί η αίγλη και ο σεβασμός που αξίζει σ’ ένα τέτοιο Πολιτιστικό Μνημείο;
-Ναι, είναι η συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας. Αυτή η αταξία στη Μ.Πόλη γιατί υπάρχει; Ποιος τη δημιουργεί; Γιατί θα πρέπει ο Δήμος, ο ίδιος ο δήμαρχος, δύο Αντιδήμαρχοι και τόσοι υπάλληλοι να σπαταλάμε τόσο χρόνο κι ενέργεια, για ν’ αποκαταστήσουμε την αυτονόητη τάξη; Δεν θα έπρεπε να αρκεί πχ. ένα σήμα «απαγορεύεται η είσοδος» της τροχαίας, για να μην μπεις μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σου; Πρέπει να ξοδευτούν τόσα χρήματα και κόπος για βυθιζόμενες μπάρες, φύλαξη κλπ; Γιατί θα πρέπει να συλληφθεί ο κράχτης; Γιατί θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για να καταλάβει ο επιχειρηματίας ότι δεν δικαιούται να απλώνει εμπορεύματα ή πινακίδες μέχρι τη μέση του δρόμου; Ή ότι δεν πρέπει να κρεμάει την πραμάτεια του στα τείχη της Μ.Πόλης; Για ποια αίγλη μιλάμε; Εδώ δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τα απολύτως βασικά! Οπότε ξαναγυρνάμε στο θέμα της παιδείας αναγκαστικά. Γιατί αν ο ένοικος, μαγαζάτορας ή κάτοικος δεν γνωρίζει την ιστορία του ακινήτου του και δεν αντιλαμβάνεται ότι σεβόμενος το δημόσιο χώρο προσελκύει περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες, τι να σου κάνει κι ο Δήμος, η Αρχαιολογία…
• Θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τη νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες μετά και την αύξηση του ΦΠΑ;
-Η νέα πραγματικότητα θα είναι σκληρή φοβάμαι. Παρ όλα αυτά εμείς εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Αρκεί να καταλάβουμε και να αξιοποιήσουμε τις άπειρες δυνατότητες του. Το μεγάλο μέρος της παραγωγικής ζωής που υπάρχει στα νησιά, όχι μόνο με παρηγορεί, αλλά θεωρώ ότι εμπνέει αυτοπεποίθηση. Αν οι ευρωπαϊκοί, κυβερνητικοί, οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί αποδεικνύονται άστοχοι και ανεπαρκείς, τουλάχιστον είναι ενθαρρυντικό ότι οι νησιώτες έχουν δημιουργικό μυαλό κάτι που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.
• Ο Δήμος και πιο συγκεκριμένα ο Πολιτισμός με τα οικονομικά περιθώρια όλο να στενεύουν, πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να παράγει;
-Πράγματι η οικονομική στενότητα είναι ένα τεράστιο θέμα και για τον Πολιτισμό. Δεν είναι όμως δικαιολογία για να μην παράγεται. Δεν είναι απαραίτητα τεράστια τα ποσά για να παράξεις πολιτισμό, πιστέψτε με. Το βιώνω μέσα από τη θέση μου αυτά τα δύο χρόνια, όταν μέσα από την εμπειρία και την άοκνη και διακριτική δράση κάποιων υπαλλήλων του Δήμου μας, με ελάχιστα χρήματα βγήκε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός, η προοπτική, η σωστή οργάνωση και εφαρμογή, η διαρκής αναζήτηση τρόπων, ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια είναι παράγοντες που εκτός των χρηματοδοτικών, προσδιορίζουν εξίσου την ικανοποιητική δραστηριότητα.
• Οι στόχοι σας σε θέματα Πολιτισμού το επόμενο χρονικό διάστημα ποιοι είναι;
-Πέρα από την διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠΕ 2021, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού μετά την εμπειρία των δύο χρόνων, στοχεύει στην έτσι κι αλλιώς εφαρμογή της πολιτιστικής στρατηγικής που χαράσσεται αυτή την ώρα, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος στο πλαίσιο της ΠΠΕ. Η ανασύσταση του ΟΕΥ και η προσθήκη δομών πολιτισμού είναι ένας στόχος αναγκαίος, που θα έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού, όπως και ο συντονισμός των φορέων και τον δομών στην παραγωγή έργου υψηλού επαγγελματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου, κάτι που λείπει από το Δήμο μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.