Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Με τη Συμφωνία που πετύχαμε δίνουμε λύση προοπτικής για το μέλλον των λαών μας και των Βαλκανίων»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Ρόδου ο βουλευτής Δωδεκάνησου Δημήτρης Γάκης απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και δήλωσε:

Για την πρόταση μομφής:

Η πρόταση μομφής ήταν απλώς μια προσπάθεια να πέσει η Κυβέρνηση. Ήταν μια συνολική αμφισβήτηση όλης της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα και δεν αφορούσε στην πραγματικότητα τη Συμφωνία. Απόδειξη ότι ο Κος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένο και, άρα, δεν τίθεται θέμα να μην την εφαρμόσει.

Για την ουσία της Συμφωνίας:

Η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει καθοριστικά στη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Συμφωνία δεν υπογράφηκε «εν κενώ». Υπήρχε ένα παρελθόν διαπραγματεύσεων και προηγούμενων επαφών. Η Κυβέρνηση για πρώτη φορά πέτυχε το erga omnes, πράγμα που αποτελεί μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες. Όμως μια Συμφωνία από μόνη της, ως νομικό κείμενο, δεν λύνει τις διαφορές μεταξύ δύο λαών. Η Συμφωνία αποτελεί το κοινό πλαίσιο, μέσα στο οποίο γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και γι’ αυτό μπορεί να έχει μέλλον εφόσον υπάρχουν κόμματα και κυβερνήσεις εκατέρωθεν, που προτίθενται να την υλοποιήσουν σε ένα βάθος χρόνου. Εφόσον υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές, που επιδεικνύουν καλή θέληση και ειλικρινή βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.

Για την επιδίωξη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων:

Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις πάνω στο έδαφος της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου, που ήταν κοινά αποδεκτή και είχε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν τέσσερις τουλάχιστον ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών και άλλες τόσες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Δυστυχώς η μικροπολιτική εκμετάλλευσή τους οδήγησε σε διαρροές, που δεν ευνοούσαν τη διαπραγματευτική θέση της Χώρας. Εμείς πετύχαμε εκεί που το παλαιό κατεστημένο γνώριζε στασιμότητα, αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις και αποτυχίες. Διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζουμε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης δεκαετιών για την ονομασία, μετά από μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου