Πώς επηρεάζονται Ελλάδα και Ιταλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, Τρίτη ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν μια συμφωνία με χώρες της Ζώνης Σένγκεν για την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες εισδοχής.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με τα κράτη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, ώστε να επιστρέφουν οι αιτούντες άσυλο στην χώρα της ΕΕ όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συνήθως στο μέρος που έφτασαν, αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και παραθέτει τη δήλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν:
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα διασφαλίσουν ότι αυτοί που καταγράφονται σε μια χώρα – μέλος της Ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό στη χώρα που αυτοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά».
Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε πως αυτό θα επιτευχθεί μέσω διμερών ή πολυεθνικών συμφωνιών.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα θα της επιτρέψουν να επιβάλει όσα συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ζητήματα καταγεγραμμένα στην κυβερνητική συμφωνία, τα οποία επιπλέον στηρίζονται και από το Κοινοβούλιο.
Η συμφωνία της Μέρκελ με τον Μακρόν έρχεται την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για το προσφυγικό από τον εταίρο της του CSU και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, θα ξεκινήσουν ευρείες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα από την 1η Ιουλίου.
«Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ χθες σε άρθρο του στην εφημερίδα FAZ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε.
Πώς επηρεάζονται Ελλάδα και Ιταλία
Μπορεί η Μέκρελ να μην αναφέρθηκε σε ονομαστικά σε ένα μέλος της ΕΕ, αλλά είναι γνωστό πως οι δύο χώρες αιχμής στο προσφυγικό είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως έγραψε το Newpost, κάτω από αυτά τα δεδομένα, η κ. Μέρκελ θεωρείται πιθανό να πάρει πρωτοβουλίες ακόμα και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (28-29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες εκτός και αν κρίνει ότι πρέπει να επικοινωνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος πιο νωρίς με τους επικεφαλής της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την καγκελαρία προς την ελληνική πλευρά για το ζήτημα και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ξεκαθαρίσει η μορφή που θα λάβει η πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ.
Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η κα. Μέρκελ τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αυτοματισμός». Το κακό σενάριο –που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε ο Μακρόν- θέλει την Γερμανία καγκελάριο να παρουσιάζει μια πρόταση για το προσφυγικό προσαρμοσμένη στα νέα εσωτερικά της δεδομένα, που σαφώς θα είναι πιο σκληρή.
Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.