Οι θεραπείες ειδικής αγωγής για χιλιάδες παιδιά βρίσκονται «στον αέρα», όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, εκτιμώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της σχετικής δαπάνης. Και υπό το πρίσμα αυτό μπορούν να εξηγηθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. «Η χώρα οδηγείται σε εκλογές και στον κλάδο της ειδικής αγωγής επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ οι θεραπείες χιλιάδων παιδιών βρίσκονται “στον αέρα”. Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην ειδική αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κ. Φιλιώ Βλάχου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το συντονιστικό, από το 2015 μέχρι σήμερα γονείς, παιδιά και θεραπευτές γίνονται μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου με μια σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα, και τους ιθύνοντες να δρουν με μοναδικό γνώμονα το οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης κατά 40%. «Χαρακτηριστικές είναι οι αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, για το ύψος της δαπάνης που αφορά τις ειδικές θεραπείες. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των ιθυνόντων, ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή το 2015 ανήλθε στα 106 εκατ. ευρώ (δήλωση κ. Πολάκη 18/1/17).
Η δαπάνη φέτος έχει προσδιοριστεί στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση οριζόντια και αυθαίρετη, για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού», λένε οι θεραπευτές ειδικής αγωγής.
«Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι και σήμερα, με παλινωδίες και κινήσεις αιφνιδιαστικές, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στον κλάδο, με προφανείς συνέπειες και στο θεραπευτικό έργο. Ξεκίνησαν με την απόπειρα επιβολής συμβάσεων και voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. Συνέχισαν με τον νέο ΕΚΠΥ που φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του. Παράλληλα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων», προσθέτει το συντονιστικό.
Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, την Κυριακή το απόγευμα έπεσε σοβάς από την οροφή στην είσοδο της Α΄ πτέρυγας. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο έπεσαν σοβάδες δίπλα σε ασθενή, ενώ το 2018 από παρόμοιο περιστατικό είχε τραυματιστεί ασκούμενη βοηθός γιατρών.
Έντυπη