Η ανάγκη των συνεργασιών και των συνεργειών για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, αναδείχθηκε κατά την συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου με τους διευθυντές των κεντρικών καταστημάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ρόδου κ.κ Βασίλειο Κατσαρά, Ευάγγελο Μαργιέλλη, Μιχαήλ Μάχλη και Εμμανουήλ Σαββή, παρουσία του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμ. Δωδεκανήσου κ. Κωστή Ζωγραφίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου.
Στη διάρκεια της παραγωγικής και ουσιαστικής συνάντησης, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η ανάγκη για την αύξηση του ποσού που διαθέτει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας στο Νότιο Αιγαίο, μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να καταφέρουν επιβιώσουν στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπογράμμισαν στους Προέδρους ότι από την στιγμή που ξέσπασε ο κορωνοϊος μέχρι και σήμερα έχουν γίνει αποδέκτες χιλιάδων αιτημάτων χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε περίοδο κρίσης. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων αυτών από τις τράπεζες και την καταχώρησή τους στο συστήματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), είναι πλέον γνωστές στο κράτος και στις τράπεζες οι πραγματικές ανάγκες ρευστότητας ανά Περιφέρεια.
Από τις συζητήσεις επίσης διαπιστώθηκε ότι, ενώ πολλές από τις προτάσεις χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας (80-20) έχουν απορριφθεί από την αξιολόγηση των τραπεζών, λόγω μη πλήρωσης των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων, εντούτοις, οι προτάσεις που εστάλησαν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για αιτήματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και για το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας του ΕΑΤ (80-20), ήταν υπερπολλαπλάσιες του ποσού που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια μας.
Όπως επισήμανε ο κ. Γιάννης Πάππου, μεταφέροντας την αγωνία του μεγαλύτερου φορέα της Δωδεκανήσου, που εκπροσωπεί περισσότερα από 25.000 μέλη, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο τόσο τις υγιείς επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου ώστε να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον όσο και τις επιχειρήσεις που πάσχισαν να κρατηθούν όρθιες εν μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και η πανδημία του covid-19 τους έφερε στα πρόθυρα του λουκέτου.
Οι πρόεδροι κ.κ. Πάππου και Ζωγραφίδης ζήτησαν από τους διευθυντές των τραπεζών να στηρίξουν το τοπικό επιχειρείν, διευκολύνοντας τους επιχειρηματίες ως προς τις δαιδαλώδεις και απαιτητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα σταλεί κοινή επιστολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήματος Δωδεκανήσου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία θα ζητείται η αύξηση των κονδυλίων για τα Δωδεκάνησα, με έμφαση στην επιβίωση των μικρομεσαίων εποχικών και τουριστικών επιχειρήσεων που η σημερινή κατάσταση τις έχει οδηγήσει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα.
«Από την μεριά μας ως Επιμελητήρια, θα προβούμε και σε υποβολή ερωτήματος προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για να διαπιστώσουμε το ύψος των αναγκών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας σε χρηματοδοτήσεις, και συγκεκριμένα να ερευνήσουμε πόσες αιτήσεις υπεβλήθησαν στο σύστημα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και πόσες τελικώς ενέκριναν οι Τράπεζες και τους έχουν προωθηθεί για τελική έγκριση. Με γνώμονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, θα ζητήσουμε από τα αρμόδια Υπουργεία την αύξηση του ποσού των χρηματοδοτήσεων που θα δοθούν προς το Νότιο Αιγαίο, μέσω του Προγράμματος Εγγυοδοσίας (80-20) της ΕΑΤ για να ικανοποιηθούν οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ. Κωστής Ζωγραφίδης.
«Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, απαιτεί συνεργασίες, συνέργειες και ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης. Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου κυρίαρχη προτεραιότητά μας αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, γι αυτό και ως φορέας είναι υποχρέωσή μας να εγγυηθούμε την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στην εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε με τα τραπεζικά στελέχη, τα οποία γνωρίζουν τις ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και της εποχικότητας, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα και εντοπίσαμε στρεβλώσεις στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων τις οποίες θα επιδιώξουμε να θεραπεύσουμε. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να κρατηθούν όρθιες, για να κρατηθεί όρθια και η τοπική οικονομία. Άμεσα θα σταλεί κοινή επιστολή με του Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης., μέσω της οποίας θα ζητούμε τεκμηριωμένα την αύξηση των κονδυλίων για τα Δωδεκάνησα και την επανεξέταση από μηδενικής βάσης του μέτρου της ρύθμισης των 120 δόσεων, καθώς λόγω του lockdown και της δυσλειτουργία που επέφερε ο covid-19, πολλά από τα μέλη μας δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός. Είμαστε επιβάτες όλοι στο ίδιο καράβι και έχουμε κοινό προορισμό, κι αυτός δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας», ανέφερε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.