Ειδήσεις

Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη

Η παραλλαγή Δέλτα της COVID-19 (ινδική μετάλλαξη) εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψηφίου εμβολίου της CureVac σε μια κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδιαιτέρως επειδή υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές προτάσσουν την ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά εμβόλια.

“Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της”, τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι παραλλαγές του κορονοϊού αναφέρθηκαν από την CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε μονάχα 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.

Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το υποψήφιο εμβόλιο της CureVac.

“Απλά επειδή πρόκειται για ένα ακόμη εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία”, εξήγησε η Σουαμινάθαν.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία, ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% περίπου των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.

“Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική”, τόνισε ο Ράιαν.

“Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια”.

Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη – Γιατί διασπείρεται “ύπουλα”

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, φοβάται την ταχεία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους του κορoνοϊού Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) και βλέπει την ανάγκη για δράση των πολιτικών.

“Αναμένω ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού θα εξαπλωθεί στη Γερμανία ακόμη πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη. Το ύπουλο πράγμα με αυτό το στέλεχος είναι ότι τα μολυσμένα άτομα έχουν πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στον φάρυγγά τους και μπορούν έτσι να μολύνουν τους άλλους πριν καν διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι έχουν μολυνθεί”, δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

“Για όσο διάστημα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης στην καθημερινότητα. Για αυτόν τον λόγο, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να φοριούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους”, τόνισε.

“Τα κρατίδια πρέπει να ελέγξουν εάν τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ξεπερνούν τα όρια. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα εάν ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλείται από το στέλεχος Δέλτα αυξηθεί ξανά. Όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση”, συνέχισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το ποσοστό του στελέχους του κορονοϊού Δέλτα που εντοπίστηκε στην Ινδία αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά στη Γερμανία, έστω και αν ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων Sars-CoV-2 ήταν 6,2% την ημερολογιακή εβδομάδα 22 (31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου).

Λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, η εκεί κυβέρνηση ανέβαλε την άρση όλων των μέτρων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, έως τις 19 Ιουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου