Ειδήσεις

Γ. Φλωρίδης: Με αφορμή την υπόθεση Λύτρα, νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό των “δικαστικών αστοχιών”

Ένα νέο ενισχυτικό πλέγμα διατάξεων για τον περιορισμό των “δικαστικών αστοχιών”, με αφορμή τις αντιδράσεις στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, αλλά και την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου σε εισαγγελέα και ανακρίτρια που αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση του ποινικολόγου, προανήγγειλε με χθεσινές συνεντεύξεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης.

Το πλαίσιο αυτό είναι σχεδόν έτοιμο και θα παρουσιαστεί σύντομα, ενώ θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δυο μέτωπα: αυτό της δίκης και αυτό της ανάκρισης (προδικασίας), που λαμβάνεται και η απόφαση για την προσωρινή κράτηση ή όχι.

Τι θα λέει

Επι της ουσίας (παρότι εξετάζονται κι άλλες παράμετροι, που όμως διερευνώνται και σε επίπεδο συνταγματικότητας) η αποφασισμένη αλλαγή είναι:

– Να επιτρέπονται δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστές να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις των προσώπων που εχουν υποστεί – καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία

-Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατά προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η υπόθεση Λύτρα
Ο τρόπος με τον οποίο αξιολόγησαν οι δικαστές την υπόθεση Λύτρα για την προσωρινή του κράτηση ή μη, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα πιο σφικτό πλαίσιο, πιο αυστηρό για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Είναι δε χαρακτηριστικό (περίπου πρωτοφανές, αλλά απολύτως ενδεικτικό) ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στην παραγγελία για κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση της ανακρισης και παραπομπής σε δίκη, μιλάει για “κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης”.

Γ. Φλωρίδης: Οι διατάξεις
Ο υπουργός εξήγησε ότι “θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης”.

“Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα” συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

Ειδικά, δε, για την υπόθεση Λύτρα, υπενθύμισε ότι “αν δεν είχαμε αυτό το πλαίσιο προστασίας, ο γιατρός, αν επέμενε, θα είχε καταλήξει με χειροπέδες. Όταν το θύμα εκβιαζόμενο από τον θύτη δεν λέει την αλήθεια και ο γιατρός επιμένει, ο θύτης έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του με την ψευδή κατάθεση που οργανώνει για να κυνηγήσει τον γιατρό”.

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι “οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές, ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο”.

Διευκρίνισε, δε, ότι “ο νόμος επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που, εκτός από την ποινική του μεταχείριση, χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη, τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο”.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου