Με ανάμεικτα αισθήματα έγινε δεκτή η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος την Ευρώπη και τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δίνουν έμφαση στην απομάκρυνση από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια των στελεχών της Αριστεράς Πλατφόρμας, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ.
Έντονο προβληματισμό ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζεται «βραχείας ζωής», δεδομένης της δήλωσης που φέρεται να έκανε ο Α. Τσίπρας προς τους συνεργάτες του ότι οι 32 διαφωνούντες έθεσαν εαυτόν εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των αντιδράσεων της Αριστερής Πλατφόρμας σε αυτήν. Η πιθανότητα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης σαφώς δεν βοηθά στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα, οι οποίες -όπως ξεκαθάριζαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά, ακόμη και 4 εβδομάδες.
Ωστόσο, η πιθανότητα μιας εκ νέου προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά επιτείνεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως εκείνη του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση πριν από μερικές ημέρες ότι «αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης. Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».
Την αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων φαίνεται να ενισχύουν και δηλώσεις από τη μεριά της κυβέρνησης ότι δεν πιστεύει στη συμφωνία, δηλώσεις οι οποίες σαφώς και δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες και τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε να δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel -ερωτηθείς σχετικά- ότι θέλει πρώτα να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ακόμη και αν δεν το πιστεύει, ωστόσο η Αθήνα έχει μπροστά της ένα ιδιαίτερα θερμό πολιτικά καλοκαίρι.
Τι έχει μπροστά της η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες
Η έγκριση του δανείου-γέφυρα ύψους 7 δισ. την Παρασκευή από τον EFSM και το Eurogroup καθώς και η αύξηση του ορίου της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση μια πρώτη ανάσα, όμως τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα, η ψήφιση της δεύτερης σειράς προαπαιτουμένων την Τετάρτη αλλά και… η επιστροφή της τρόικα τη Δευτέρα, προμηνύουν νέες πολιτικές εντάσεις.
Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έλθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πακέτο, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι μικρός, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα είναι ωστόσο σφιχτά και για έναν άλλο λόγο. Η χρηματοδότηση-γέφυρα που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες καλύπτει τις άμεσες υποχρεώσεις της Αθήνας στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποπληρωμές του Αυγούστου προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στα τέλη Αυγούστου. Γεγονός που σημαίνει πως Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα και να κλείσουν «ζητήματα-φωτιά» όπως άνοιγμα επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και όλα όσα σχετίζονται με το περίφημο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Στην καθημερινότητά μας αναμένεται να επιστρέψουν και οι περίφημες αξιολογήσεις από τους Θεσμούς, με τον προγραμματισμό να τοποθετεί την πρώτη περί τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης της Συνόδου, από την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης εξαρτάται το άνοιγμα της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, ρύθμιση την οποία το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι παρά την επίτευξη συμφωνίας τον περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Κορυφής, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και όχι πίσω μας.
FT: Εκλογές το φθινόπωρο δείχνει ο ανασχηματισμός
Χαρακτηριστική της εγγύτητας με την οποία παρακολουθούν στο εξωτερικό τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα είναι το δημοσίευμα των Financial Times. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δείχνει ότι ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα μετά τον ανασχηματισμό που απομάκρυνε από την κυβέρνηση του τους διαφωνούντες υπουργούς του.
Με την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Τσίπρας τώρα είναι επικεφαλής ενός υπουργικού συμβουλίου πιο πιστού σε αυτόν, γεγονός που τον αφήνει να υλοποιήσει ευκολότερα τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές της Ελλάδας, υπογραμμίζουν οι FT και προσθέτουν: Οι πρόωρες εκλογές δείχνουν πιθανές, από την στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλιο θα νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι «όμηρος» ανάμεσα στους αντάρτες του κόμματος του και στην αντιπολίτευση που στηρίζει το νομοθετικό του έργο.
Την ίδια στιγμή με δηκτικά σχόλια υποδέχθηκε η γερμανική εφημερίδα Bild τον ανασχηματισμό και ειδικότερα την υπουργοποίηση του Π. Χαϊκάλη. «Ο δεξιός λαϊκιστής Παύλος Χαϊκάλης που παρομοίασε την Α. Μέρκελ με τον Χίτλερ αποτελεί το επόμενο σκάνδαλο της κυβέρνησης Τσίπρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Όπως αναφέρει η Bild, ο Παύλος Χαϊκάλης που ορίστηκε νέος υφυπουργός εργασίας είχε δηλώσει στο Taggespiegel ότι «η Μέρκελ είναι σαν τον Χίτλερ. Κάνει έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας».
Σόιμπλε: Πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί από καιρό
Εν τω μεταξύ νέα μηνύματα προς την Αθήνα αναφορικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel.
«Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.
Στη συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς, όπως είπε, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ τόνισε ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ,αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες.
«Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», ανέφερε ο κ.Σόιμπλε ο οποίος μίλησε ακόμη για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο ερώτημα αν μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε:
«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το όχι, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. Αρα μπορεί κανείς να έχει κανείς αμφιβολίες. Αλλά τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν το πιστεύει. Αρα, ας δούμε».
thetoc.gr