Μικρό ρεπορτάζ από τη Ρόδο για το πώς αισθάνονται οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας, τις κρίσιμες αυτές ημέρες: «Να φοβηθούμε να έρθουμε στην Ελλάδα; Μα, αν ήταν έτσι, δεν θα έπρεπε να έρχεται κανείς στο Ισραήλ. Ο,τι και να δείξουν οι τηλεοράσεις, δεν πτοούμαστε!». Το συμπαθέστατο ζευγάρι τουριστών από το Τελ Αβίβ που συνάντησα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρόδο είχε ήδη περάσει πέντε ημέρες στο νησί και ήταν ενθουσιασμένο με τις διακοπές του. Μεσήλικες, μαροκινής καταγωγής Σεφαραδίτες, αγαπούν τη χώρα και τον πολιτισμό μας, και ας έρχονται πρώτη φορά.
Από τη μικρή μας συζήτηση, έβγαλα ένα σοφό συμπέρασμα: ο καθένας κρίνει τον φόβο ανάλογα με τα δικά του βιώματα. Και η οικονομική και πολιτική αστάθεια της δικής μας χώρας δεν ήταν κάτι που θα τους απέτρεπε από το να έρθουν.
Στις διπλανές τους ξαπλώστρες ξεκουράζονταν δύο Ιταλίδες, μητέρα και κόρη από το Μπέργκαμο. Με στοιχειώδη αγγλικά, μου είπαν ότι ήρθαν για συμπαράσταση και ότι πρέπει να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα, σε μια περίοδο δυσκολίας. «Τα ίδια μπορεί να περάσουμε και εμείς, αν συνεχιστεί η λιτότητα», μου είπαν.
Παρακάτω, ένα ζευγάρι Ολλανδών ομολογεί ότι αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα έπρεπε να ακυρώσει το πακέτο που είχε κλείσει από τον Απρίλιο. «Είδαμε τις ουρές στις τράπεζες στα ρεπορτάζ. Και σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μέρος του κόσμου, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, περνάει άσχημα. Αλλά θεωρήσαμε ότι στα νησιά τα πράγματα θα είναι ήρεμα και πως, αν έρθουμε, θα βοηθήσουμε, αφήνοντας στους Ελληνες μετρητά, που φροντίσαμε να πάρουμε μαζί μας. Δεν πέσαμε έξω. Ολα στη Ρόδο κυλούν ήρεμα. Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλόξενοι. Και εμείς περνάμε υπέροχα»…
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ Καθημερινή