Η κυβέρνηση χτυπάει στα τυφλά και αυξάνει τον ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε 100 διαφορετικούς δασμολογικούς κωδικούς για να φουσκώσει τα έσοδα κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο, ενώ η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση.
Και χτυπάει στα τυφλά διότι η απόφαση για την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε αυτές τις 100 κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών ελήφθη χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, ούτε για τους τζίρους που πραγματοποιούνται ούτε για την πιθανή επίπτωση στα έσοδα από μια κάθετη μείωση της κατανάλωσης.
Η χώρα δεν διαθέτει αξιόπιστη στατιστική που να δείχνει πόσο ΦΠΑ εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από κάθε προϊόν ή υπηρεσία. Το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει πληροφορίες μέσω της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ όπου αποτυπώνονται δύο στοιχεία:
1. Ο συντελεστής από τον οποίο προέρχονται τα έσοδα (οι συντελεστές ήταν και παραμένουν έξι μέχρι να καταργηθεί η έκπτωση στα νησιά τον Ιούνιο του 2016).
2. Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας της επιχείρησης που υποβάλλει τη δήλωση.
Εικόνα λοιπόν μπορεί να υπάρχει για το πόσο ΦΠΑ πληρώνουν τα ξενοδοχεία ή τα εστιατόρια ως κλάδος. Ουδείς όμως γνωρίζει το πιθανό αποτέλεσμα από τη μαζική μετάταξη προϊόντων στο 23% όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το υπουργείο Οικονομικών να «ξεσκονίσει» το παράρτημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονταν μέχρι την Τετάρτη στο 13% και να μεταβιβάσει 100 από αυτά στο 23% προφανώς με… ποιοτικά κριτήρια.
Το τι θα γίνει με τα έσοδα θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, αν και μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά στην επίτευξη του εισπρακτικού στόχου δεν υπάρχει και για έναν πρόσθετο λόγο: δεν έχει γίνει καμία απολύτως προετοιμασία για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου της φοροδιαφυγής που συνοδεύει τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Κανένα από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωνε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση -από τις λοταρίες και τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων μέχρι τις υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω κάρτας και τους… καλωδιωμένους φοιτητές- δεν έχει προχωρήσει, ενώ ακόμη και ο ελεγκτικός μηχανισμός παραμένει ελλιπώς στελεχωμένος.
Καθημερινή