Ειδήσεις

Citigroup: Νέος κίνδυνος “έκρηξης” της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα

H απόπειρα πραξικοπήματος και η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησηςκαθιστούν εξαιρετικά δύσκολη πλέον την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας για το προσφυγικό, με την Ελλάδα να έρχεται και πάλι στο επίκεντρο του κινδύνου, όπως επισημαίνει η Citigroup σε νέο της note.

Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, οι εξελίξεις στην Τουρκία θα προκαλέσουν νέες μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, με όλες τις πολιτικές συνέπειες που θα μπορούσε να φέρει αυτό στην Ε.Ε.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας πριν από το πραξικόπημα, οι ροές των προσφύγων προς την Ελλάδα ουσιαστικά σταμάτησαν, μετά και τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου, με μέσο όρο 30-40 καθημερινών αφίξεων τον Ιούλιο (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας).

Αυτό, όπως επισημαίνει η Citi, συγκρίνεται με το μέσο όρο αφίξεων 1.700 προσφύγων την ημέρα το 2016 πριν από τη συμφωνία, και έως και 10.000 την ημέρα στην κορυφή της προσφυγικής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2015.

Με την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία να απομακρύνεται πλέον ως ενδεχόμενο, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν άλλες συνιστώσες της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκίας ισχύουν και αυτές, προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα,“δείχνοντας” ότι οδηγούμαστε πιθανώς προς πλήρες ναυάγιο σύντομα.

Όπως υπογραμμίζει, οι εξελίξεις στην Τουρκία ακολούθησαν γρήγορα μία σειρά γεγονότων που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη, όπως η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και η απόφαση της Βρετανίας σχεδόν 3 εβδομάδες νωρίτερα, για έξοδο από την Ε.Ε., αυξάνοντας τον πολιτικό κίνδυνοκαι θέτοντας μια υπαρξιακή πρόκληση στην Ευρωπαϊκή

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις σε βασικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πιθανότητες  μιας προεδρίας Trump στο 35%, με περιθώριο περαιτέρω ανόδου, καθώς η εκστρατεία της Hillary Clinton παραμένει αδύναμη.

Σύμφωνα με τη Citi, εάν όλες αυτές οι εξελίξεις συνυπολογιστούν, δείχνουν προς μία σημαντική αύξηση του πολιτικού κινδύνου σε συστημικά σημαντικές χώρες.

Και παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος πραξικοπήματος στην Τουρκία μπορεί να έχει αποφευχθεί προς το παρόν, οι εγχώριες πιέσεις μπορεί να βάλουν ισχυρά εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης η οποία θα “χτυπήσει” την Ελλάδααλλά και την πολιτική της Ε.Ε, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με σειρά εκλογών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία το 2017, και δημοψηφίσματα σε Ιταλία και Ουγγαρία στους επόμενους μήνες.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου