Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από τη Ρόδο κατά την ομιλία του το βράδυ της Κυριακής στο ξενοδοχείο Rodos Palace, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.
Εξαπέλυσε επίθεση κατά «της δεξιάς και αριστερής συντήρησης», υπεραμύνθηκε του έργου του ως πρωθυπουργός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατία, το προσφυγικό, το πραξικόπημα στην Τουρκία καθώς και στην οικονομική κρίση. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αν ο διάλογος για την αριστερά δεν στηριχθεί σε αξίες και ιδανικά, μακριά από συμφέροντα και μικροπολιτικές, τότε το Κίνημα δεν έχει καμία θέση σε αυτό τον διάλογο και θα κατέλθει αυτόνομο στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.
Ο πρόεδρος του Κινήματος άσκησε έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο και στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, οι οποίοι όπως είπε, δεν είχαν κανένα πρόγραμμα για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι αν και τον πολέμησαν ως «αντιμνημονιακοί», τελικά υπέγραψαν πιο σκληρά μνημόνια και έλαβαν πιο σκληρά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Επανέλαβε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, διαφορετικά όπως είπε η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση και υπενθύμισε ότι όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Σαμαρά συνεργασία για να είναι πιο ισχυρή η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εκείνος αρνήθηκε.
Υποστήριξε ότι αν η προσπάθειά του είχε στηριχθεί το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα είχε αφήσει πίσω την κρίση. «Τότε, μας πετροβολούσαν όλοι. Η έλλειψη εθνικής συνεννόησης, μας κόστισε δύο, χειρότερα, μνημόνια. Λοιδορήθηκα όσο κανείς, αλλά δεν κρατάω κακία. Δεν θα σταματήσω να δουλεύω για τις αρχές και τα ιδανικά που υπηρέτησα και ως πρωθυπουργός. Είμαι χορτασμένος από εξουσία, δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, με ενδιαφέρει να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση. Ελπίδα υπάρχει, όχι σαν αυτή που είδαμε στα φυλλάδια, κανονική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Επειδή αυτά που λέμε δεν αρέσουν ούτε στην δεξιά ούτε στην αριστερή συντήρηση θέλουν να μας θάψουν. Θέλω να είμαστε το αγκάθι της αλήθειας απέναντι στο τέρας της δεξιάς και της αριστερής δημαγωγίας. Έχω απίθανη αλλεργία σε αυτή την πελατειακή λογική που θέλει τον πολίτη εξάρτημα κάθε κόμματος, και όχι ελεύθερο πνεύμα δημιουργίας», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές φορές χειροκροτήθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ εισέπραξε δυνατό χειροκρότημα όταν αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, υπηρετεί το Κίνημα.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε ζητήματα που έθεσε στην συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην «δημοκρατική», στην οποίαν έγιναν πολλές αναφορές και στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος στα Δωδεκάνησα Αρχοντούλα Διακομανώλη, Τέλης Ηρακλείδης, Θεόδωρος Καραγιάννης και Μιχάλης Χανιώτης, το στέλεχος του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πόκκιας, Σάββας Διακοσταματίου και Μιχάλης Παλαιολόγου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδης Παγκάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κούρτης και Βασίλης Ψυλλάκης, ο πρώην δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην δήμαρχος Καρπάθου Χρ. Κατσάνης, οι πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι Αντώνης Χατζηιωάννου και Λίνα Παπατσή, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Απολακκιάς Στάθης Διαμαντής, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Εργατικού Κέντρου Ηλίας Μπούκλας, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσιγάρος, ο διευθυντής του ΕΟΤ Αγαπητός Ξάνθης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ Μανώλης Διακομανώλης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Δ. Καρατζιάς, η κ. Βένη Χιωτάκη, φίλοι και μέλη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών καθώς και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών της Γαλλίας που βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Ρόδο. Νωρίτερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε, με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο με τον οποίον είχε μια μακρά συζήτηση για τα ζητήματα της περιοχής μας και στη συνέχεια συναντήθηκε με στελέχη του Κινήματος.
Ακολούθως επισκέφθηκε τα παλιά σφαγεία, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και συνεργάτες του, όπου συζήτησε με τους πρόσφυγες αλλά και με τους εθελοντές, η συμβολή των οποίων είναι καταλυτική στην άρτια λειτουργία του χώρου, ενώ ξεναγήθηκε και στους χώρους του Δημαρχείου της Ρόδου.
Τι είπε χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Γιώργος Παπανδρέου
Την άποψη ότι «εάν υπήρχε η απαραίτητη πολιτική συναίνεση την δεδομένη χρονική στιγμή, σήμερα ο ελληνικός λαός δεν θα αναγκαζόταν να πληρώσει τόσο βαρύ τίμημα» εξέφρασε χθες, από την Ρόδο, όπου βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Σε συνάντηση που είχε συγκεκριμένα με τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας ενώ προηγήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αν. Καμπουράκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γ. Ματσίγκο, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σ. Χατζησάββα, τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ιάκ. Γρύλλη κ.ά.
« Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στα Δωδεκάνησα, έχω πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς εδώ και θα συνεχίσω αυτή την δραστηριότητα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με εκπροσώπους τοπικών φορέων και κοινωνικούς εταίρους, θεωρώντας πως είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Βέβαια, είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε την γενικότερη κατάσταση, καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή με τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία και βεβαίως στην Ε.Ε. Ωστόσο, μιλήσαμε για πολλά θέματα, με κεντρικότερο το θέμα την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και την αυξημένη φορολογία. Οι φορείς με ενημέρωσαν για την έλλειψη εξουσιών, που εμποδίζουν να λαμβάνονται αποφάσεις για την περιοχή. Εμείς ως κυβέρνηση από το 2009 έως το 2011, είχαμε καταφέρει να μειώσουμε τους φόρους. Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να βρει λύση για να μειώσει την φορολογία και όχι να επιβάλλει νέους φόρους στα νησιά συνεχώς» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην θετική λειτουργία του προγράμματος ‘Διαύγεια’ η εφαρμογή του οποίου εάν προχωρούσε θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα στον κρατικό κορβανά και θα συνέδραμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.
«Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σωστή διαχείριση. Πρέπει να φύγουμε από το πελατειακό σύστημα και να πάμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που σημαίνει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Το κεντρικό κράτος πρέπει να αποκεντρώσει εξουσίες και πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού ώστε να έχουν την δυνατότητα να δίνουν λύσεις στα τοπικά προβλήματα», τόνισε.
Σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει σε συνεργασίες ή θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές, απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συγκρουστούμε με τις κακοδαιμονίες του συστήματος. Αν δεν αποφασίσουμε να το κάνουμε, δεν θα γίνει τίποτε. Πάνω σε αυτή την βάση πρέπει να κινηθούμε και όχι στην λογική να μαζευτούμε πάλι μερικοί, μήπως και πάρουμε μερικές ψήφους. Εμείς θέλουμε να γίνουν αλλαγές και όχι να μοιράσουμε την εξουσία. Βρισκόμαστε σε διάλογο, ο οποίος εάν ευοδωθεί έχει καλώς. Εάν όχι, θα κατέβουμε αυτόνομα».
Κληθείς να σχολιάσει τον εκλογικό νόμο, όπως τον φέρνει στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε καταθέσει μια πρόταση για ένα μεικτό σύστημα αναλογικότερο ανά περιφέρεια περιλαμβάνοντας και τις μονοεδρικές. Αυτό θα είχε ‘σπάσει’ το σύστημα που αποκαλούμε ‘μαύρο χρήμα’ καθώς στις μεγάλες περιφέρειες, αναγκάζονται οι υποψήφιοι είτε να έχουν πολλά λεφτά είτε την στήριξη ενός ‘μηντιάρχη’ για να εκλεγούν. Σήμερα, φέρνουν την απλή αναλογική χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να έρθει αυτή την περίοδο –μέσα στο καλοκαίρι. Χρειάζεται να προηγηθεί διάλογος και να υπάρχει συναίνεση. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το φέρνει με τέτοιο τρόπο. Όσον αφορά το ‘μπόνους’ θα μπορούσε να δίδεται με προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και όχι μόνον σε ένα κόμμα αλλά σε πολιτικά σχήματα συνεργασιών. Θέλω να πω ακόμη ότι για την ψήφο στους 17χρονους, διαφωνώ. Θα προτιμούσα να μειωθεί το όριο ηλικίας για το ‘εκλέγεσθαι’ από τα 25, να πάει στα 21. Στον Απόδημο Ελληνισμό πρέπει να δοθεί ψήφος αλλά με την προϋπόθεση να έχουν την δυνατότητα οι Έλληνες της Διασποράς να εκλεγούν στην Βουλή. Αυτό για τις χώρες εκτός Ευρώπης, διότι μέσα στην Ευρώπη μπορεί να ισχύσει η επιστολική ψήφος διότι εκεί υπάρχει ένας Ελληνισμός που έχει συνεχή διασύνδεση με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι συζητάμε για ένα κεντρικό εκλογικό σύστημα με ανακατανομή της κεντρικής εξουσίας. Θα πρότεινα να γίνει ανακατανομή της εξουσίας προς την τοπική κοινωνία. Δηλαδή, να γίνει αποκέντρωση με εξουσίες και συμμετοχικές διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποφασίζουν για τα δικά τους ζητήματα».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπανδρέου, ρωτήθηκε για τον ‘Καλλικράτη’ εάν τελικώς κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του. «Ήταν ένα πρώτο βήμα. Όλα αυτά δεν γίνονται αμέσως. Ο ‘Καλλικράτης’ ήταν μια μεγάλη τομή. Ήταν μέρος ενός προγράμματος. Εμείς είχαμε πρόγραμμα συγκεκριμένο, δεν ήμασταν ‘Μόνο Μνημόνιο’ όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας. Είχε κάποιες αδυναμίες αλλά μπορεί να βελτιωθεί και να εξυπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη», όπως είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα πρόσφατα γεγονότα στην γείτονα Τουρκία με την απόπειρα πραξικομήματος, για το οποίο είπε: «Τα προβλήματα της Δημοκρατίας δεν λύνονται με πραξικοπήματα. Κι εμείς, έχουμε κακή εμπειρία από την δράση στρατιωτικών που παρεμβαίνουν στην δημοκρατική διαδικασία μιας χώρας. Πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας και βελτίωση της σχέσης γειτονίας με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει διαμορφώσει μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες. Από το 1999 και μετά που ξεκινήσαμε την προσέγγιση μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχουμε διαμορφώσει συνεργασίες σε πολλά θέματα (τουρισμός, ενέργεια κλπ) με οφέλη και στους δύο λαούς. Αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Χρειάζεται ηρεμία και σοβαρότητα και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη γι αυτούς που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας».
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της βίζας για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Τέλος, σε ερώτηση «ποιος σας έριξε τελικά;» ο κ. Παπανδρέου έκανε κατ’ αρχήν αναφορά στην τότε πρότασή του για δημοψήφισμα που αν είχε γίνει τότε και εάν υπήρξε η απαραίτητη συναίνεση, θα είχαν αποφευχθεί πολλά λάθη που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο ενώ ξεκαθάρισε πως «υπήρχαν πολλές εξωτερικές πιέσεις αλλά δέχθηκα πιέσεις και από το εσωτερικό του Πασόκ».
Όπως είπαν και οι υπουργοί ερντογαν ,σήμερα θα πεθάνουμε,και συ γωργακη γωργακη κάπως έτσι σε κοβω
Τάδε ἔφη Ζαρατούστρα……