Με διάθεση αυτοκριτικής και απολογισμού των πεπραγμένων τόσο των Θεσμών όσο και της ελληνικής πλευράς μίλησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στη Βουλή, απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων είπε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως της Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο, αλλά κράτος- μέλος της Ε.Ε. για την οποία είμαστε υπερήφανοι», ενώ υπογράμμισε πως η παρουσία του ΔΝΤ είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ακόμη πως «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, η οποία όμως, να δρα πιο στοχευμένα». Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς η Κομισιόν ότι πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτεθέμενος στις μικρές».
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος στάθηκε σε δύο σημεία:
Α) Παρά τις δυσκολίες δήλωσε πεπεισμένος και αισιόδοξος πως η ελληνική οικονομία στο β’ εξάμηνο του 2016 θα περάσει σε ανάκαμψη που θα είναι μεγαλύτερη το 2017 και θα φτάσει σε ανάπτυξη 2,7%.
Β) Μετά την δεύτερη αξιολόγηση και τη μελέτη βιωσιμότητας, θα πρέπει να προχωρήσει η λύση για το χρέος σε πρώτη φάση μεσοπρόθεσμα.
Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της. Επεσήμανε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκατ. ευρώ ως βοήθεια και υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση.
enikonomia.gr