Ειδήσεις

Τέλος οι «200» για τον εκλογικό νόμο – Αποχή ανακοίνωσε η Χρ. Αυγή

Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο βάζει αυτόματα τέλος και στις όποιες, αμυδρές, ελπίδες της κυβέρνησης να πετύχει την άμεση εφαρμογή της «απλής αναλογικής» καθώς, πλέον, ούτε μαθηματικά προκύπτουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα.

Χωρίς τους 18 βουλευτές της Οργάνωσης, οι βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του νομοσχεδίου περιορίζονται στους 179.

Παράλληλα, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία «γλυτώνει» από το φορτίο της πολιτικής κριτικής για μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, με μια μικρή «έκπληξη» από τους Οικολόγους, καθώς η ηγεσία τους καλεί του δύο βουλευτές τους που ανήκουν στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν και να στηρίξουν την τροπολογία ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, καθώς και με σειρά «αγκαθιών» για την δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία, άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια η διαδικασία συζήτησης του εκλογικού νόμου, με προοπτική να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ειδικότερα, σε απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων-Πράσινων που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα δύο μέλη μας βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πλαφόν εισόδου του 3%». Η πρόσκληση απευθύνεται στους κ. Ι.Τσιρώνη και Γ.Δημαρά. Αν την αποδεχθούν, αν διαφοροποιηθούν δηλαδή έναντι της επίσημης κυβερνητικής πρότασης, τότε στο ένα από θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του δημόσιου διακομματικού διαλόγου, η δικομματική πλειοψηφία «κατεβαίνει» στα 151 «ναι». Αντιστοίχως μειώνεται και η διαμορφούμενη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία: Βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144), οι ΑΝΕΛ (9), το ΚΚΕ (15), η Ενωση Κεντρώων (9), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Αντιθέτως, δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση η ΝΔ (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χ.Θεοχάρης, Λ.Γρηγοράκος και Στ.Παναγούλης.

Τα «αγκάθια»

Πέραν της στάσης της Χ.Α., το γενικότερο πολιτικό κλίμα ήρθε να επιβαρύνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκώς αιτιολογήσει δύο επιλογές:

Πρώτον, την άρνησή της να αποδεχθεί τη λογικοφανή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δίμηνη αναστολή της ψήφισης του νόμου, ώστε μέσω μιας ad hoc διακομματική Επιτροπή, να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις –άρα και πλειοψηφίες- σε ένα νόμο που θα «αγγίζει και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι αυτό της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ή και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Δεύτερον, την απόφασή της να παρατείνει αιφνιδίως για μία επιπλέον ημέρα την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ως γνωστό, αρχικώς είχε προγραμματιστεί να είναι διήμερη η συζήτηση στην Ολομέλεια (έναρξη πρώτης ημέρας το απόγευμα σήμερα και της δεύτερης ημέρας το πρωί της Τετάρτης). Προχθές, ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, σε τρίτη συνεδρίαση. «Ημιεπίσημη» δικαιολογία – όπως καταγράφεται σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών; Οτι καθώς έχουν εκφράσει πολλοί βουλευτές την επιθυμία να μιλήσουν, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον χρόνος για άνεση τοποθετήσεων. Για εκείνους που γνωρίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η «δικαιολογία» αυτή δεν στέκει: δεδομένου ότι αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης να αρχίσουν στις 5μμ και 5.30μμ αντιστοίχως, ο συνολικός χρόνος σε αυτή την περίπτωση είναι ολιγότερος εκείνου που θα είχαν οι βουλευτές με τον αρχικό σχεδιασμό, να υπάρξει συνεδρίαση από το πρωί της Τετάρτης έως όποια ώρα το βράδυ ή την νύχτα εκείνης της ημέρας εξαντλείτο ο κατάλογος των ομιλητών.

Περί την διαδικασία

Η έναρξη της συνεδρίασης «χρωματίστηκε» από την καταγραφή αντιδράσεων έναντι της αιφνιδιαστικής επιλογής της κυβέρνησης να αλλάξει τον αρχικό προγραμματισμό και αντί δύο, οι συνεδριάσεις της Βουλής να γίνουν σε τρεις ημέρες – η ψηφοφορία να γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

Για «προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής, στο εκάστοτε πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» γεγονός που «υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν.Δένδιας.

«Η κυβέρνηση κάποιο λόγο έχει… Αλλά δεν μπορεί ο Πρόεδρος της βουλής να ενημερώσει τα κόμματα για να ξέρουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα; Τί είναι η Βουλή; Τσιφλίκι της κυβέρνησης; Είναι συνεχείς πρακτικές μη σεβασμού της Βουλής από την κυβέρνηση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α.Λοβέρδος.

«Θα μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία με τα κόμματα. Αυτό που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η συνέχεια όσαν έκαναν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», επισήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης.

«Η νοοτροπία αυτής της μεθοδολογίας, δεν υποβοηθά την κουλτούρα συνεννόησης» ανέφερε ο κ. Σπ.Δανέλλης (Ποτάμι).

Την «περιφρόνηση του Κοινοβουλίου τη ζήσαμε σε προηγούμενες περιόδους με απόντες πρωθυπουργούς» υποστήριξε απορρίπτοντας την κριτική ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν ευτυχής με την εξέλιξη», σχολίασε κλείνοντας τον μικρό κύκλο αυτής της συζήτησης περί την διαδικασία, ο κ. Κακλαμάνης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι περισσότεροι απλώς αναμένουν να διαπιστώσουν αν η κυβέρνηση παρουσιάσει αλλαγές συγκριτικώς με την αρχική της πρόταση: η προσοχή εστιάζεται κυρίως στο εάν υπάρξει πρόταση για μικρή μείωση του πλαφόν εισόδου για τα κόμματα στη Βουλή (από το 3%, στο 2,5 ή στο 2% με ταυτόχρονη μέριμνα ασφαλιστικών δικλείδων όπως το να έχουν συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια κλπ), ή/και μια μικρή παραλλαγή αναφορικά με το «μπόνους».

Μόνο «δραματικές» αλλαγές, τέτοιες που θα προσέλκυαν ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, θα άλλαζαν το σκηνικό εντός της εθνικής αντιπροσωπείας, ώστε να επιτευχθεί ο «στόχος» της συνταγματικής πρόβλεψης για υπερψήφιση με τουλάχιστον 200 βουλευτές και απώτερο σκοπό, να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, που είναι και το σχεδόν βέβαιο, τότε υπάρχει ενδεχόμενο η κυβερνητική πρόταση έτσι κι αλλιώς να μην εφαρμοστεί ποτέ: ο εισηγητής της ΝΔ Μ.Βορίδης ανέφερε στην τοποθέτησή του πως ως επόμενη κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου