Ειδήσεις

«Φωτιά» τα εκκαθαριστικά για 2,4 εκατ. φορολογούμενους

Ρεκόρ καταγράφει φέτος ο αριθμός των φορολογούμενων που πληρώνουν έξτρα φόρο. Στα 1.346 ευρώ η μέση επιβάρυνση. «Δαγκώνουν» τα πενιχρά εισοδήματα τα τεκμήρια. Δεν έχουν υποβληθεί ακόμη 300.000 δηλώσεις.

«Εγκεφαλικά» μοιράζουν φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, τα οποία κάθε μέρα που περνά, αυξάνονται και πληθύνονται.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους έσπασε φέτος το κοντέρ. Πρώτη φορά εμφανίζονται τόσο πολλοί φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο εισοδήματος και όσο πλησιάζει η Παρασκευή 21η Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο ο όγκος των εκκαθαριστικών που βγαίνουν χρεωστικά.

Πέρυσι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχονταν στο 37,9% του συνόλου των υπόχρεων ενώ φέτος το ποσοστό αυτών που πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 41,1%. Δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί απανωτά φορολογικά χτυπήματα, θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα «βαριά» εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό φθάνουν τα 2.410.509, όταν πέρυσι, με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με έξτρα φόρο ήταν 2.318.902.

Ο φορολογικός «Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους συνεχίζεται αφού μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου.

Εκκαθαριστικά «φωτιά και λαύρα»

Τα εκκαθαριστικά φέτος «καίνε» τους μισθωτούς που ενισχύουν το εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα αλλά και φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα τους οποίους «δαγκώνουν» τα τεκμήρια. Τα ποσά των φόρων που καλούνται να πληρώσουν είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος είναι διπλάσιος.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα να φθάνουν τις 300.000, υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα φθάσουν τα 2,55 εκατομμύρια, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της εφορίας.

Από τα 5,9 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

– Για 2.410.509 φορολογούμενους ή το 41,1% του συνόλου, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 3,24 δισ. ευρώ ή 1.346 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

– Για 921.663 φορολογούμενους ή μόλις το 15,71%, προκύπτει επιστροφή φόρου και οι δικαιούχοι των επιστροφών φόρου θα μοιραστούν 341.524.786 ευρώ. Δηλαδή αναλογούν 370 ευρώ επιστροφή φόρου στον καθέναν -κατά μέσον όρο. Πέρυσι είχαν βγει πιστωτικές 1.018.518 δηλώσεις μέχρι το τέλος της υποβολής Ε1.

– Οι υπόλοιπες 2.532.734 δηλώσεις (43,18% του συνόλου που έχει εκκαθαριστεί) έδειξαν μηδενικό ποσό πληρωμής φόρου. Πέρυσι είχαν βγει μηδενικές 2.772.457 δηλώσεις (ή 45,38% του συνόλου).

«Βαριά» εκκαθαριστικά

Τα φετινά εκκαθαριστικά «καίνε» λόγω:

– Της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της εφαρμογής νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος και νέας κλίμακας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με την εκκαθάριση επιβάλλονται αναδρομικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι κρατήσεις φόρουπου δεν έγιναν για τους πρώτους 5 μήνες του 2016.

– Της εφαρμογής ενιαίας κλίμακας φόρου για όλα τα εισοδήματα που, αθροιζόμενα, φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με πέρυσι.

– Της αύξησης της προκαταβολής φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

– Της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου