Όνειρο θερινής νυκτός αποδείχθηκε και φέτος το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι τουρίστες εξακολουθούν να ξεροσταλιάζουν στην ουρά κάτω από τον ήλιο για το μαγικό χαρτάκι έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, της Φαιστού, των Δελφών και της Ολυμπίας, μεταξύ άλλων, ενώ και στην Ακρόπολη, αν και η εφαρμογή του έχει μειωθεί εν μέρει λόγω πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, οι ουρές δεν έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τα ”Νέα”, αν είχε τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι επισκέπτες θα μπορούσαν να το έχουν εκδώσει από τον υπολογιστή τους πριν καν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα. Σύστημα που θα διευκόλυνε όχι μόνο τους ίδιους, αλλά θα επέτρεπε και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων – τον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Πολιτισμού δηλαδή – να έχει εικόνα των εσόδων του σε πραγματικό χρόνο, αποφεύγοντας παράλληλα την πιθανή διαφυγή.
”Ακόμα και αν ξεκινούσαμε αύριο το πρωί να εγκαθιστούμε το παράλληλο σύστημα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις μήνες εργασιών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η σεζόν έχει χαθεί” τονίζει η Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Ασπασία Λούβη.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί κατά την εφαρμογή μόλιες μιας εκδοχής του ηλεκτρονικού εισιτηρίουμόνο στον Ιερό Βράχο και μόνο για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Στο εκδοτήριο δίπλα στον Διόνυσο οι συναλλαγές γίνονται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά, αφορούν μεγάλες ομάδες επισκεπτών μέσω πρακτορείων και γίνεται αυστηρός έλεγχος σχετικά με την παροχή δωρεάν εισόδου.
Τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι την περίοδο Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017, αν και οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 6,35% σε σύγκριση με το διάστημα Απεριλίου 2015- Μαρτίου 2016, τα εισιτήριά ελευθέρας εισόδου αυξήθηκαν μόλις κατά 0,94%, προβληματίζοντας τους υπευθύνους σχετικά μετα διαφυγόντα κέρδη από την έκδοση εισιτηρίων με τον παραδοσιακό τρόπο.
Τα αποτελέσματα αυτή της κατάστασης είναι ορατά. Και αυτό γιατί, σήμερα το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι εικόνες ντροπής με τις ατελείωτες ουρές τουριστών να αναμένουν για ένα εισιτήριο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Τουρίστες περίμεναν υπομονετικά πολλά μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο για ένα πολυπόθητο εισιτήριο, αφού και πάλι μόνο ένα ταμείο ήταν ανοιχτό και εξυπηρετούσε τον κόσμο. Η ταλαιπωρία των τουριστών ήταν εμφανής και πολλοί όπως ηλικιωμένοι και μητέρες με μικρά παιδιά αποχωρούσαν.
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Ποιοί οι λόγοι της χειροκίνητης έκδοσης;Δεν μπορώ να φαντασθώ τις αιτίες;
Αν υπήρχε ηλεκτρονικό εισιτήριο,οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια δεν θα είχαν λιγότερο φόρτο δουλειάς ;