Ειδήσεις

«Τίτλοι τέλους» για το Φράγμα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

 

Την κα Δέσποινα Δελαπόρτα, πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρόδου για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά της στην τοπική κοινωνία, τίμησε το δημοτικό συμβούλιο πριν από την τακτική συνεδρίασή του σε μια ξεχωριστή λιτή τελετή.
Παρόντες πέραν των δημοτικών συμβούλων πλειοψηφίας και μειοψηφίας, ήταν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο τέως περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θωμάς Σωτρίλλης, Φιλήμονας Ζαννετίδης και Χαράλαμπος Κόκκινος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι του Στρατού και πολύς κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Μετά τους χαιρετισμούς, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απένειμε ξεχωριστή τιμητική διάκριση στην κα Δελαπόρτα, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου που έχει προσφέρει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην τοπική κοινωνία της Ρόδου.
Όσοι έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν την ιδιαίτερη εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπό της, εξαίροντας το έργο της και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τόσα χρόνια.
Η ίδια η κα Δελαπόρτα, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή της, και με ιδιαίτερη συγκίνηση είπε μεταξύ άλλων, πως όλα τα οφείλει στην αρωγή των Σαμαρειτών και των ανθρώπων που τόσα χρόνια στήριξαν το έργο της, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία της, η οποία σημαδεύτηκε από τις επιρροές που είχε και από την οικογένειά της και κυρίως από τον πατέρα της. «Αγαπώ σημαίνει φροντίζω, προσφέρω. Όταν αγαπώ δεν κουράζομαι, δεν απογοητεύομαι, δεν παραιτούμαι. Ορόσημο για μένα παραμένει η στολή που φοράω. Βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που ήθελαν να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Έδωσα αγάπη και πήρα αγάπη….», είπε μεταξύ άλλων.

Η συζήτηση για την
διαχείριση του Φράγματος
Κατά την τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προτάχθηκε όπως αναμενόταν για να συζητηθεί, η διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά, με την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και των αντιπεριφερειαρχών.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης ενημέρωσε το δ.σ. για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο νησί, ξεκινώντας από τις επεμβάσεις που γίνονται καθημερινά στα χωριά που έχουν προβλήματα (Στεγνά, Αρχάγγελος και Κοσκινού).
«Με τις γεωτρήσεις προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα στην υδροδότηση» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης η οποία ψηφίστηκε στην συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ κατά πλειοψηφία –πλην των εργαζομένων που αιτιολόγησαν την θέση τους ότι ‘το Φράγμα ανήκει στην ΔΕΥΑΡ’. «Αυτό που μας απασχολεί είναι να φτάσει το νερό στα σπίτια των πολιτών.
Δεν ενδιαφέρεται κανένας για το αν το ρεύμα το πληρώσει ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Όταν οι καιροί είναι ώριμοι, η ΔΕΥΑΡ θα αναλάβει την διαχείριση για να μπορεί να κάνει τους σχεδιασμούς», όπως είπε.
Τοποθετούμενος ο κ. Στράτος Καρίκης, είπε: «Φέτος είναι τραυματική η εμπειρία με το νερό στην Ρόδο. Αυτό είναι πρωτοφανές δεν έχει ξαναγίνει αυτό στο νησί. Είχα ζητήσει ενημέρωση εκ των προτέρων –ελπίζω με την προγραμματική σύμβαση να λυθεί το πρόβλημα» ευχόμενος να δοθεί λύση.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε: «Με την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε τέλος μια περιπέτεια στην οποία είχε μπει ο τόπος μας με την επάρκεια του νερού. Αρα πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση.
Πρέπει το συντομότερο δυνατό να φτάσει νερό και στο τελευταίο σπίτι. Είμαι της άποψης ότι τώρα αρχίζουν οι προκλήσεις –για όλους μας και κυρίως για την ΔΕΥΑΡ. Την άποψή μου την είχα εκφράσει εμπράκτως για το ζήτημα της διαχείρισης. Σήμερα έχουμε μια δεδομένη κατάσταση.
Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι επιχειρήσεις. Και είναι καλό η ΔΕΥΑΡ να ξεκινήσει από τώρα να προετοιμάζεται και να εκπαιδεύεται για την διαχείριση».
Ο κ. Τάκης Πότσος είπε πως «υπάρχουν πολλές περιοχές πάνω στο νησί που δεν έχουν καμία σχέση με το Φράγμα. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις, δεν είναι αντιφατικό να μιλάμε γι αυτές όταν η ευρωπαϊκή οδηγία είναι διαφορετική;» θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, όπως το κόστος και η ενδεχόμενη ‘ιδιωτικοποίηση’ του νερού και η μετατροπή του σε ‘εμπόρευμα’. «Αυτό που προβλέπω με τις ευλογίες της κυβέρνησης είναι ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό και αύριο μεθαύριο η ίδια η ΔΕΥΑΡ», λέγοντας πως ψηφίζει ΟΧΙ στην προγραμματική σύμβαση.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, είπε πως «το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να το δούμε συνολικότερα – από κοινού πρέπει να δώσουμε την μάχη», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αρωγή και της Περιφέρειας στην υπόθεση και λέγοντας πως θα ψηφίσει ΝΑΙ στην προγραμματική σύμβαση.
Τον λόγο έλαβε μετά ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε διάφορες περιοχές, όπως η Σορωνή, η Έμπωνα, η Σάλακος, τ’ Αφάντου ενώ η κατάσταση στα Κοσκινού, στον Αρχάγγελο και στην Ιαλυσό βελτιώθηκε. «Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση με τόση ανομβρία.
Όσον αφορά το Φράγμα νομίζω ότι πρέπει να περάσει η προγραμματική σύμβαση διότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο κόσμος θέλει νερό στο σπίτι του…», όπως ανέφερε.
Στην συζήτηση παρενέβη ο κ. Σάκης Στάγκας που είπε: «Το Φράγμα θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα. Ο προϋπολογισμός ανέβηκε αρκετά. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσει και να πάει στην Περιφέρεια. Αν δεν είχε πέσει στα χέρια της Περιφέρειας δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας: «Δεν υποτιμώ τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ, όμως νοιώθω ειλικρινά υποχρέωση να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη από τους συμπατριώτες μας που ταλαιπωρήθηκαν με το θέμα του νερού και κυρίως τους επιχειρηματίες του νησιού. Θα ήταν πρόκληση να γίνει μια κουβέντα μετά το πέρας της συζήτησης.
Την ώρα που το νησί ‘διψούσε’ θεωρώ ότι κάποιες δηλώσεις και ανακοινώσεις, ήταν εκτός τόπου και χρόνου».
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, μετέφερε την αγανάκτηση του κόσμου από τα Κοσκινού, που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια υδροδοτούσε άλλες περιοχές. «Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν νερό για μία ολόκληρη εβδομάδα! Ξέρω ότι γίνονται προσπάθειες από όλους στην ΔΕΥΑΡ αλλά πρέπει να σκεφτείτε τον κόσμο» όπως είπε, ζητώντας να γίνονται ανακοινώσεις για να ξέρει ο κόσμος πότε θα γίνονται διακοπές νερού.
Απαντώντας στον κ. Πότσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ διαβεβαίωσε ότι «Δεν πρόκειται να αλλάξει το τιμολόγιο του νερού – εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια. Δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Δωδεκάνησος δεν μπορεί να κρατήσει εταιρείες λαϊκής βάσης. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε την ΔΕΥΑΡ εκεί που πρέπει».

Ο δήμαρχος Ρόδου Φ.Χατζηδιάκος
Σε κλίμα συναίνεσης και με εμφανή την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος –παρόντος, φυσικά και του κ. Χατζημάρκου.
«Είναι αυτονόητο ότι το νερό είναι το κατ’ εξοχήν κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το εξασφαλίζει η Πολιτεία και κατ’ επέκταση οι ΟΤΑ (πρώτου ή δεύτερου βαθμού). Αποκλειστικοί φορείς διαχείρισης του νερού, είναι με νόμο οι ΔΕΥΑ. Ένα άλλο θέμα είναι η ύδρευση, κατανομή και διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι ένα θέμα που δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και παρερμηνείες και πολύ περισσότερο για θέμα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην κοινωνία. Το θέμα θα μπορούσε να περιοριστεί στο να εγκρίνουμε απλά την προγραμματική σύμβαση», κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε εδώ και 1,5 μήνα στο νησί με τις βλάβες, τα προβλήματα και τις περιοχές που έχουν υποστεί την ταλαιπωρία.
Πάντως ο δήμαρχος, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στα του διαγωνισμού και μάλιστα για το ζήτημα, με τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και την Περιφέρεια για την αρωγή και υποστήριξη στις προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα ενώ έδωσε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου επί θητείας του κ. Χατζημάρκου.
«Πρόθεση του δημάρχου και του περιφερειάρχη είναι να το διαχειριστεί φορέας του δημοσίου και μάλιστα της Τ.Α.», όπως ξεκαθάρισε.
Η υδροδότηση είναι δεδομένη και για τις υπόλοιπες περιοχές –παρά το γεγονός πως δεν αποτυπώνεται στην σύμβαση ενώ διαβεβαίωσε πως θα αποκατασταθεί η υδροδότηση σε όλες τις περιοχές ανεξαιρέτως. «Το πώς θα προχωρήσουμε είναι θέμα ευθύνης του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Η ΔΕΥΑΡ θα αναλάβει την λειτουργία του Φράγματος όταν θα έρθει η ώρα» τόνισε.
Δεσμεύτηκε ακόμη προσωπικά, πως ΔΕΝ πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του νερού.
«Αποκαλυπτικός» ο
περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος
Τοποθετούμενος και ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Όλο αυτό το διάστημα επέλεξα να μην μιλήσω γι αυτό το θέμα. Και το κάνω εδώ ενώπιόν σας με όλο το σεβασμό προς την ΔΕΥΑΡ την οποία έχουμε στηρίξει έμπρακτα. Το 2014 το έργο που επί δεκαετίες σχεδιάζεται και υλοιείται με νόμο. Αν και έχω ασκήσει κριτική στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, το παραδίδω έστω και ημιτελές με τον ανάδοχο να είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το πώς τελείωσε αυτό το έργο, εγώ θα το γράψω πάνω στην ταφόπλακά μου (!!!).
Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2014 έως το 2015 ήταν παρατημένο με σκουριασμένα μηχανήματα. Όμως τελείωσε, λειτούργησε το 2016 με πρόβλεψη ότι θα δώσει νερό. Και έδωσε πολλά εκατομμύρια κυβικά δωρεάν νερό και ρεύμα –για το οποίο μας έπιασε ‘κόψιμο’!
Έτσι είναι σ αυτό τον τόπο. Δεν βρέχεις χέρια, δεν βρέχεις πόδια, δεν βάζεις δύσκολες υπογραφές, είσαι απ έξω, είσαι ατσαλάκωτος!!!
Προσωπική μου άποψη και εκτίμηση: δεκάδες καταγγελίες! Και ανώνυμες! Αυτές δημιουργούν ‘κλίμα’. Δεκάδες, με απίθανο περιεχόμενο! Και φυσικά, ξέρετε τι σημαίνει αυτό….Δεν χάθηκε ούτε μια μάχη. Το Ελεγκτικό δεν είναι δικαστήριο –είναι δικαστικός σχηματισμός. Μάχη από την Περιφέρεια ΔΕΝ χάθηκε πουθενά! Ένα σωρό καταγγελίες έγιναν σε ό,τι φανταστείτε. Το έργο δεν ηττήθηκε πουθενά! Σε κανένα επίπεδο!!!» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στην άσκηση και επιμονή νομίμου δικαιώματος από κάποιους για τον διαγωνισμό, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την πολύμηνη καθυστέρηση. «Όταν θα λειτουργήσει το Φράγμα, μετά θα πάω ΕΓΩ στον εισαγγελέα! Έχετε τον λόγο μου! Για όλα αυτά που έγιναν, για όλα τα βρώμικα και ανήθικα παιχνίδια που έγιναν, θα πάω ΕΓΩ στον εισαγγελέα, σας δίνω τον λόγο μου!!!», όπως ξεκαθάρισε.
Ο κ. Χατζημάρκος, προέβη σε εξηγήσεις σχετικά με την σχέση της Περιφέρειας με την ΔΕΥΑΡ ενώ για την σύμβαση είπε ότι είναι 7εκ. ευρώ και όχι 9εκ. ευρώ –καθώς θα μπορούσε η Περιφέρεια να είχε εισπράξει και άλλα χρήματα.
«Η σύμβαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην τιμή του νερού. Κάποιοι το χρησιμοποιούν σαν καραμέλα…. Παραμύθι. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε καλά την δουλειά του –ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση» είπε μεταξύ άλλων.
«Δεν ήρθαμε σε κηδεία, ημέρα χαράς είναι… Ενοχλείται κανείς; Και γι αυτά που λένε, εμάς μια χαρά είναι η σχέση μας με τον δήμαρχο. Και στο Ελεγκτικό ήμασταν μαζί» όπως είπε και αναφέρθηκε στην συζήτηση ‘Ιδιωτικοποίηση – Εμπορευματοποίηση του νερού’: «Ωραία ακούγεται. Είναι η πρώτη σύμβαση στην Ελλάδα, που σέβεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και δεν το κάνει εμπόρευμα. Είναι η πρώτη σύμβαση που δεν έχει ευρώ ανά κυβικό. Και όταν σε κάποιες βλάβες η ΔΕΥΑΡ φωνάζει ιδιώτη υπάρχει ιδιωτικοποίηση; Όταν αποτυπώσεις ότι εγώ σου πουλάω νερό, είναι εμπόρευμα. Η αλήθεια δεν πρέπει να θάβεται. Δεσμευτικά θα απέφερε κέρδος προς την Περιφέρεια. Απαντώ: ανοησίες…» τόνισε.
Για την β’ φάση διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση θα βρεθεί ενώ για την διαχείριση του Φράγματος παρέπεμψε στην Βουλή των Ελλήνων που έχει την ευθύνη.
«Οι εργασίες καθαρισμού του αγωγού προχωρούν» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος, επιστεγάζοντας την συζήτηση.
Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία όπου πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (πλην του κ Πότσου που ψήφισε ΟΧΙ).

Η συζήτηση για το θέμα των
συμβασιούχων στην Καθαριότητα
Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε ακόμη, να ψηφίσει για τις επαναπροσλήψεις των συμβασιούχων στην Καθαριότητα. Πρόκειται για την ανανέωση των συμβάσεων για 127 συνολικά εργαζόμενους από 1η Αυγούστου 2017 έως 31 Μαρτίου 2018 που επαναπροσλαμβάνονται κανονικά.
«Η ουσία είναι αυτοί οι άνθρωποι να επανέλθουν στην δουλειά τους και ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες του» είπε ο κ. Υψηλάντης, ερωτώμενος εάν πρέπει να αλλάξει ο οργανισμός για τις οργανικές θέσεις στην Καθαριότητα.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, τόνισε: «Η διεύθυνση βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εικόνα για τις οργανικές θέσεις όσον αφορά το κομμάτι της διαχείρισης και της ανακύκλωσης. Θα γίνει σε δεύτερη φάση» όπως διαβεβαίωσε καθώς η διεύθυνση δεν έχει την ευχέρεια να κάνει κάτι τέτοιο αυτή την εποχή καθώς βρίσκεται σε περίοδο ανακατατάξεων.
Μιλώντας ο κ.Πότσος είπε ότι ψηφίζει ΛΕΥΚΟ αλλά συμφώνησε για την παράταση της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Ο κ. Στάγκας επέμεινε ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη που πρέπει να είναι αποκλειστικά στην διαχείριση του Δήμου ώστε να λειτουργεί ως ‘αυτό-διοίκηση’ και ‘αυτό-διαχείριση’.
Με παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου διαβεβαίωσε το Σώμα και τους εργαζόμενους ότι: «Θα πληρωθούν και τα δεδουλευμένα του Ιουνίου».

Ο Φώτης Χατζηδιάκος
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως ο νόμος και η διατύπωση υποχρέωσε την δημοτική αρχή να κάνει όσα έπραξε. «Στόχευαν στο να σπάσει το 24μηνο για να μην αποκτήσουν κάποιοι δικαιώματα. Είτε είχαμε τον ιδιώτη είτε όχι, είχαμε δεσμευτεί όλοι για τις θέσεις εργασίας. Πάντως δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 31 Μαρτίου 2018… Θέλω να σας βλέπω στα μάτια: δεν μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί για την συνέχεια της εργασιακής σας σχέσης» όπως είπε.
Τελικά, η νέα σύμβαση, ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (πλην του κ Πότσου που ψήφισε ΛΕΥΚΟ).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου