Ειδήσεις

Νέα αρχή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ζητεί ο ΠΙΣ

Νέο ξεκίνημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες και καλύτερους όρους συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ζητεί το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην πρώτη συνάντηση του συλλόγου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, οι γιατροί θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βασικοί άξονες της οποίας είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν και αμοιβές των γιατρών ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.

Το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτηρίζει την απόπειρα οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας ήταν οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) και ο οικογενειακός γιατρός, «απόλυτα αποτυχημένη». «Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτική για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 17 μήνες έχουν συσταθεί 127 ΤΟΜΥ –στην πλειονότητά τους υποστελεχωμένες– ενώ λίγοι γιατροί (μόλις 1.200 συνολικά, εκ των οποίων οι 710 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο σώμα των οικογενειακών γιατρών –που στη θεωρία θα κάλυπταν το σύνολο του πληθυσμού– λόγω των χαμηλών αποδοχών που προβλέπονται στους όρους της συνεργασίας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι αντίθετος και στην εφαρμογή συστήματος υποχρεωτικής παραπομπής ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικό γιατρό (gatekeeping). Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργο Ελευθερίου, «ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το περιβόητο gatekeeping, που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχομε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Ελληνες ασθενείς».

Στις άμεσες δράσεις του νέου προεδρείου του ΠΙΣ συγκαταλέγεται και η έναρξη καμπάνιας για τη βία εις βάρος ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εκστρατεία αυτή είχε ανακοινωθεί και στα μέσα Απριλίου, αλλά δεν ξεκίνησε λόγω της εμπλοκής με την έγκριση από το υπουργείο Υγείας του νέου προεδρείου του ΠΙΣ. Ο σύλλογος θα ζητήσει τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλωστε, χθες, ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φορέων του χώρου της Υγείας, ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα νοσοκομεία.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου