Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε χθες η ΚΑΪΡ ΑΕ με αίτηση ανάκλησης συντηρητικής κατάσχεσης που της επιβλήθηκε.
Η ΚΑΪΡ στρέφεται κατά του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον ειδικό εκκαθαριστή αυτής, ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Αιτήθηκε ειδικότερα την ανάκληση της συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων (πελατών της) ποσού 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την καθ’ ής δυνάμει κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων δυνάμει της υπ’αρ. 7/2022 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου
Συγκεκριμένα, η συντηρητική κατάσχεση επιβλήθηκε απ’ την καθ’ης εις χείρας 11 ανωνύμων εταιριών και βασικών μεγάλων πελατών της ΚΑΪΡ.
Οπως εκθέτει η ΚΑΪΡ η εταιρεία συνιστά μεγάλη ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί από το 1928 ήτοι για 92 συναπτά ολόκληρα χρόνια με έδρα το νησί της Ρόδου αδιάλειπτα, προς εξυπηρέτηση του καταστατικού της σκοπού συνιστάμενου στην παραγωγή, βιομηχανία και πώληση οίνων, ελαίων και οινοπνευματωδών ποτών.
Ηταν καθ’όλα ακμάζουσα υγιής και αξιόχρεη και κάλυπτε το σύνολο των υποχρεώσεών της. Συνεργάζονταν άριστα με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και προμηθευτές της τοπικής κοινωνίας και διατηρούσε άριστη φήμη τόσο για τα προϊόντα της, όσο και για το εργασιακό κλίμα που επικρατεί.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εύρωστη και επί πολλά έτη ακμάζουσα επιχείρηση. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτώση ζήτησης των προϊόντων (αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα), οι έκτακτοι φόροι, η αύξηση του φπα, η αύξηση κόστους πρώτων υλών κοκ, είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μερική οικονομική δυσπραγία από το 2010 μέχρι σήμερα.
Σημαντικό να τονιστεί είναι, το γεγονός ότι η ΚΑΪΡ αδυνατούσε να συναγωνιστεί τον ανταγωνισμό στην αγορά (οινοποίηση), καθώς λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπεται, έχει υποχρέωση από το κράτος απορρόφησης σε συγκεκριμένες τιμές πλαφόν του συνόλου της σταφυλοπαραγωγής της Δωδεκανήσου.
Το κράτος δηλαδή με παρελθοντικές υπουργικές αποφάσεις, υποχρέωνε την ΚΑΪΡ να απορροφήσει σε συγκεκριμένες τιμές τη σταφυλοπαραγωγή και το ίδιο (κράτος) έμπαινε εγγυητής σε δάνεια προκειμένου να αντισταθμίσει την παρεμβατικότητα στην ιδιωτική οικονομία που ελάμβανε χώρα για την προστασία των παραγωγών.
Τονίζει η ΚΑΪΡ ότι πριν προβεί η αντίδικος στην βαλλόμενη συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των πελατών της, εντελώς αιφνίδια και καταχρηστικά πριν καν κοινοποιήσουν την υπ’ αριθ. 7/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προέβη δήθεν προς εξασφάλιση των δικαιωμάτων της, στην δια συντηρητικής κατάσχεσης δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, τέλη του περασμένου Μαρτίου 2022, με σκοπό όχι βεβαίως στην διατήρηση των δικαιωμάτων της, αλλά στην οικονομική της καταστροφή, αφού παρέλυσε εντελώς κάθε τραπεζική συναλλαγή μιας ανώνυμης εταιρίας με κύκλους εργασιών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, με 48 εργαζόμενους, με 400 συνδεδεμένους σταφυλοπαραγωγούς/προμηθευτές και με εκατοντάδες συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Τονίζει επιπλέον ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ανακάλεσε την από 23-3-2022 συντηρητική κατάσχεση στα χέρια μίας τράπεζας και επέβαλε εγγυοδοσία μηνιαίων καταβολών 5.000 ευρώ στο ΤΠκΔ, την οποία φυσικά και τηρεί.
Προσθέτει εξάλλου ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δηλαδή, μεσούσης της τουριστικής σεζόν (πρώτης μετά από 3 χρόνια αισιόδοξης τουριστικά χρονιάς), το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών της (πλην της Εθνικής Τράπεζας) είναι ήδη δεσμευμένο συντηρητικά απ’την καθ’ης, ενώ εκκρεμεί η απόφαση επί της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων με την οποία αιτείται την ολοσχερή ανάκληση της συντηρητικής κατάσχεσης σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αφού η καθ’ης είναι πλήρως και ολοσχερώς εξασφαλισμένη.
Η ΚΑΪΡ εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Μηνά Τσέρκη.