Πολιτιστικά

Οι φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας σε έκθεση στην Κω και στη συνέχεια σε όλα τα Δωδεκάνησα

Παρουσιάζονται πάνω από 250 φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Πάνω από 250 φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ανήκουν σε ομάδα 7.000 περίπου φωτογραφιών και επιστολικών δελταρίων της Μικρασιάτικης Εκστρατείας, κυρίως από τα έτη 1920-1922, περιλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).

«Μικρασιατική Εκστρατεία. Φωτογραφικά Στιγμιότυπα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που αποτελεί μία σύμπραξη με τη Λέσχη LIONS Club Kos «Ιπποκράτης», σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού των Λεσχών Νοτίου Αιγαίου και Νήσων.
Οι φωτογραφίες είναι χωρισμένες σε ενότητες ώστε να αφηγηθούν την πορεία των γεγονότων, με έμφαση στις προσωπικές μαρτυρίες μιας και πλαισιώνονται από αποσπάσματα στρατιωτικών ημερολογίων, επιστολών, πολεμικών ανταποκρίσεων και λογοτεχνικών κειμένων της περιόδου.

Οι λήψεις έχουν γίνει στις πόλεις και στα πεδία των μαχών του Μικρασιατικού Μετώπου από ειδική υπηρεσία της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Η υπηρεσία αυτή καταρτίστηκε σε κάθε Σώμα Στρατού και κάθε Μεραρχία από οπλίτες φωτογράφους αλλά και από ερασιτέχνες. Στο τέλος κάθε μήνα οι φωτογραφικές πλάκες συγκεντρώνονταν στην υπηρεσία και έτσι άρχισε να δημιουργείται ένα αρχείο για κάθε μονάδα.

Πολλές από αυτές τυπώθηκαν, διανεμήθηκαν και αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία φωτογραφικών λευκωμάτων.

Από το σύνολο του υλικού που είχε συγκεντρωθεί, το 1922 επιλέχθηκαν 1.860 φωτογραφίες οι οποίες παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Ζάππειο, τον Μάιο και Ιούνιο, μαζί με έργα των πολεμικών ζωγράφων Σπύρου Παπαλουκά, Παύλου Ροδοκανάκη και Περικλή Βυζάντιου, οι οποίοι ακολουθούσαν τη Στρατιά. Τμήμα της έκθεσης παρουσιάστηκε και στη Σμύρνη τις παραμονές της Καταστροφής – κατά την είσοδο του τουρκικού στρατού στη πόλη τα περισσότερα έργα καταστράφηκαν.

Μετά το τέλος της έκθεσης του 1922 στο Ζάππειο το σύνολο των φωτογραφιών με τα πλαίσια τους κατατέθηκαν στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδας με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Εκστρατείας.

Στόχος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κω είναι ο επισκέπτης να αποκομίσει μια γενική εικόνα των γεγονότων και κυρίως να προβάλει τον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από τις εξελίξεις που οδήγησαν σε μια μεγάλη καταστροφή αλλά και σε μια νέα αρχή που καθόρισε τη φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας.

Την επιμέλεια, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ανέλαβαν οι επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, με τη συνδρομή της Μπέτυς Χωριανοπουλου συνεργάτιδας στο Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδας.

Υποστηρικτές ο Δήμος Κω, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου με ωράριο λειτουργίας 11:00-13:00 και 19:00-21:00. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα Δωδεκάνησα και θα επιστρέψει στην Κω για επισκέψεις μαθητών.

Πηγή pontosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου