Ρεπορτάζ

Προσωρινά κρατούμενος 43χρονος διακινητής μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας ένας Ιρακινός, κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη μεταφορά μεταναστών.
Πρόκειται για έναν 43χρονο που συνελήφθη από στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2023.
Οι λιμενικοί σε περιπολία που πραγματοποιούσαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της νότιας Ρόδου εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος το οποίο κινούταν με μεγάλη ταχύτητα προς την παραλία της Αρχαίας Καμείρου, το οποίο δεν συμμορφώθηκε σε φωτεινά και ηχητικά σήματα αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και κινήθηκε προς το περιπολικό με κίνδυνο εμβολισμού του στην προσπάθειά του να διαφύγει στη στεριά.
Μετά την ακινητοποίησή του διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν σε αυτό ο 43χρονος ως κυβερνήτης και ακόμη 10 άτομα. Κατά την απολογία του ο 43χρονος ισχυρίστηκε ότι είναι αστυνομικός εν ενεργεία στο Ιράκ και πήρε άδεια από τη δουλειά του προκειμένου να καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα μετέφερε την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του. Επιπλέον, κατέθεσε ότι το 2018 είχαν ξαναπεράσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, όπου ήταν επικεφαλής των Ιρακινών στο καμπ.
Εκεί πήραν το άσυλο και στη συνέχεια πήγαν στο καμπ της Θεσσαλονίκης όπου έμειναν δύο έτη ενώ αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στο Ιράκ γιατί αρρώστησε η μητέρα του. Στο μεταξύ η πόλη του ελευθερώθηκε, έπιασε κανονικά δουλειά και γύρισε πίσω και η οικογένειά του.
Στην πορεία όπως διατείνεται τα πράγματα άλλαξαν και αποφάσισαν να φύγουν για την Τουρκία όπου και γνώρισε έναν Σύρο και τους συνεργάτες του που εμπλέκονταν στο κύκλωμα διακίνησης.
Όπως υποστηρίζει, επειδή δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τη μεταφορά του θα οδηγούσε αυτός το σκάφος με τους υπόλοιπους μετανάστες και θα ελάμβανε οδηγίες από το τηλέφωνο. Μάλιστα οι Τούρκοι διακινητές όπως επεσήμανε θα του έδιναν 4.000 ευρώ αν γυρνούσε το σκάφος στην Τουρκία αλλιώς θα έμενε στη Ρόδο.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Νικηφόρος Παπανικόλας και Μαρία Κρικοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου