Σειρά συναντήσεων είχε χτες στην Ρόδο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνος Αλεξανδρής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Αλεξανδρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις που διατηρεί με την Ρόδο –αλλά και με την Κω:
«Στην Ρόδο, είχα σειρά επαφών ξεκινώντας από την επίσκεψη στο Κτηματολόγιο –το οποίο παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα- και για το οποίο έχουμε δεσμευτεί να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για περαιτέρω λύση διασυνδέοντας απ’ ευθείας την ‘Εθνική Κτηματολόγιο ΑΕ’ με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Με αυτό τον τρόπο, θα λυθεί ένα πρόβλημα παροχής βοήθειας από δικηγόρους (επ’ αμοιβή, φυσικά) καθώς και το θέμα του μηχανικού που είναι επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Επιπλέον, επισκεφθήκαμε την Κτηματική Εταιρεία για να δούμε τι θα γίνει με τον χώρο όπου στεγαζόταν παλιά το Κτηματολόγιο, να δοθεί σε ένα από τα δύο δικαστήρια, που εμφανίζονται να έχουν στεγαστικό πρόβλημα: είτε το Ειρηνοδικείο, είτε το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Ο χώρος αυτός, πρέπει να αξιοποιηθεί τάχιστα διότι δόθηκαν αρκετά χρήματα και δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μια απαξίωση, λόγω της μη χρησιμότητάς του. Έχουμε ακόμη κάποια θέματα να λύσουμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία».
Ο κ. Αλεξανδρής επισκέφθηκε και το Ειρηνοδικείο όπου είχε επαφές με την Πρόεδρο η οποία, του μετέφερε τα προβλήματα: «Είναι πολύ καλός ο συσχετισμός δικαστικών υπαλλήλων – δικαστών στην Ρόδο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα επικεντρώνονται κυρίως στη γραμματεία. Στην προκήρυξη του 2024 για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, όπου γίνονται ταχύτατες προσλήψεις και ταχύρρυθμη εκπαίδευση να έρθουν παραπάνω από ένα άτομο ώστε να συνδράμουν στις αμιγώς γραμματειακές απαιτήσεις» -δήλωσε η πρόεδρος και τόνισε πως η επίσκεψη του γ.γ. στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε στην λήξη της τετραετούς θητείας του.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί για να γίνει η μετεγκατάσταση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου, ο γ.γ. εμφανίσθηκε επιφυλακτικός: «Δεν το βλέπω εύκολο. Ο χώρος είναι 600τ.μ. και δε νομίζω ότι χωράει δύο δικαστήρια. Είναι κάτι που θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί. Θα περιμένουμε και την πρόταση του ΔΣΡ, επισήμως, θα δούμε τις ανάγκες που είναι πρόσφορες και απολύτως απαραίτητες. Όλα θα συνεκτιμηθούν και την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό κρίνεται από την πραγματοποίηση ή μη ακροατηρίων σε έναν χώρο, από τον φόρτο εργασίας που έχει το ένα ή το άλλο δικαστήριο και ταυτόχρονα, από μια πραγματικότητα που απορρέει από την ανάγκη ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου –για την οποία εμείς, εγκρίναμε 500.000 ευρώ για να γίνει μελέτη από την ΠΝΑι. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ανακατασκευή αφού δεν υπάρχουν αυτοί οι πόροι από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων). Εάν βρεθούν πόροι από άλλα προγράμματα δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση….» είπε ο γ.γ. -και τόνισε πως τα κτήρια που υπάρχουν στην Ρόδο, δεν ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στο ΥΠΟΙΚ.
Πρόσθεσε πάντως, πως η μελέτη είναι πλέον θέμα της ΠΝΑι.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για να διευθετηθούν τα προβλήματα στον χώρο του πρώην Κτηματολογίου, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκαθάρισε πως είναι επιφυλακτικός ως προς την γραφειοκρατική πλευρά της υπόθεσης και κατά πόσο θα μπορέσουν να πειστούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτηση ενός αναβατορίου.
«Αυτοί οι χρόνοι, δεν είναι μετρήσιμοι…» -ανέφερε.
ΓΙΑ ΤΟ Κτηματολόγιο, ο κ. Αλεξανδρής είπε πως είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση: «Είναι πολύ δύσκολο το… παζλ του Κτηματολογίου Ρόδου λόγω της φύσεώς του. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για το αρχείο σε σχέση με την ίδια διαδικασία που γίνεται στην Αθήνα π.χ. όπου έχει γίνει ήδη η μετάπτωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Είναι ένα από τα ‘κρίσιμα’ στοιχήματα, αφού εδώ στη Ρόδο, κρίνεται η οικονομική ανάπτυξη. Μία λύση είναι να βρεθούν δικηγόροι με μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ‘Εθνική Κτηματολόγιο ΑΕ’ και τον ΔΣΡ. Επιπλέον, να βρούμε μηχανικούς αλλά και φωτογράφο. Εδώ χρειάζεται μια Task Force (ειδική ομάδα) για να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας όλο αυτό τον όγκο των αρχείων και των εκκρεμών περιπτώσεων» -κατέληξε.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασίλης Περίδης, υπογράμμισε τα εξής:
«Με τον κ. Αλεξανδρή επισκεφθήκαμε ήδη το Κτηματολόγιο όπου είχαμε επαφή με τον κ. Ματσάκη. Η μία λύση η οποία προτείνεται (και δείχνει πιο εφικτή) είναι να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Κτηματολόγιο και τον Δήμο Ρόδου για να παραχωρηθεί ένας μηχανικός –λόγω αποχώρησης του κ. Ποδειδώνα Καλαμπόκη που συνταξιοδοτείται- καθώς επίσης και μία ακόμη σύμβαση, με την ‘Εθνική Κτηματολόγιο ΑΕ’ και του Κτηματολογίου Ρόδου με στόχο την πρόσληψη δικηγόρων προκειμένου να μεταγραφούν οι 40.000 εκκρεμείς πράξεις. Επιπρόσθετα, μπορούμε σαν ΔΣΡ να διαθέσουμε δικό μας φωτογράφο μέχρι να βρεθεί λύση. Υπάρχει ήδη ομάδα που θα ασχοληθεί με το Κτηματολόγιο Ρόδου, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και απαιτείται σαφής χρονικός ορίζοντας μέχρι την οριστική μετάπτωση».
Ένα ακόμη θέμα αφορά στους υπαλλήλους του Κτημοτολογίου, οι οποίοι έχουν ζητήσει να παραμείνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι να γίνει η μετάπτωση κι έπειτα, ενώ, παραμένει το αίτημα του Κτηματολογικού Δικαστή:
«Είναι ένας θεσμός παρωχημένος και αμφιβόλου συνταγματικότητας. Δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια πρακτική σκοπιμότητα, αφού δεν προβλέπεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο με αυτή την μορφή. Συνεπώς, δεν χρειάζεται πλέον αφού δημιουργεί καθυστερήσεις. Συνήθως τα χρέη του Κτηματολογικού Δικαστή, εκτελεί ο εκάστοτε Πρωτοδίκης» -όπως είπε.
Ο κ. Περίδης δήλωσε ότι στην σειρά επαφών που έγιναν με τον κ. Αλεξανδρή, τέθηκε και το θέμα της ενημέρωσης των οικοδομών το οποίο ταλανίζει το τεχνικό τμήμα του Κτηματολογίου –δεδομένου ότι υπάρχουν 5.000 – 6.000 εκκρεμείς τεχνικές πράξεις (ενημερώσεις οικοδομών) που δεν απαιτούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο. «Συνεπώς, αυτή η διαδικασία πρέπει να καταργηθεί» -κατέληξε ο κ. Περίδης.
Πάντως ο πρόεδρος του ΔΣΡ επέμενε ότι στόχος παραμένει η επίσπευση της μελέτης για την αποκατάσταση του δικαστικού μεγάρου την οποία θα αναλάβει η ΠΝΑι.