Περίπου μία ώρα διήρκησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη λίγο μετά τις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου ενημερώθηκε από τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.
Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος και ο σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται νέο κύμα καύσωνα.
Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως κινήσεις γίνονται σε τρία επίπεδα:
1. Πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
2.Οι καταγραφές των ζημιών στην Αττική ξεκίνησαν ήδη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς. Στόχος είναι να καταβληθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι αποζημιώσεις.
3.Και μπορεί σε αυτή την συγκυρία η μάχη να δίνεται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ωστόσο λόγω και της κλιματικής κρίσης η κατάσταση θα είναι δύσκολη τα επόμενα χρόνια. Επομένως χρειάζεσαι να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως έχουν αυξηθεί από το 2022 στο 2023 από 3.410 στις 3.725 συνολικά τα οχήματα. Παράλληλα υπογράμμισε πως έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχουν φτάσει τους 16.080 οι πυροσβέστες εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι.