Ρεπορτάζ

65χρονος Ροδίτης πέθανε από τσίμπημα αράχνης! Διαβάστε τις εξελίξεις για το θέμα

Κατέληξε σήμερα στις 11.25 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρόδου, όπου νοσηλεύονταν επί 22 ημέρες ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη στο σπίτι του και υπέστη βαρύτατο σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Απέβησαν συγκεκριμένα άκαρπες οι προσπάθειες, που για πολλές ημέρες κατέβαλλαν οι γιατροί για να βρουν αντίδοτο για το δηλητήριο της καφέ αράχνης και να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο άνδρα.
Οι επιστήμονες του Ειδικού Κέντρου Δηλητηριάσεων με το οποίο επικοινώνησαν οι γιατροί του νοσοκομείου Ρόδου δήλωσαν πως δεν υπάρχει ουσία που να αντιμετωπίζει το τσίμπημα του συγκεκριμένου εντόμου. Αντίδοτο κυκλοφορεί μόνο για το τσίμπημα της μαύρης αράχνης, που ζει στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο άτυχος άνδρας ήρθε στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές και διέμενε στο σπίτι του, που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κρεμαστής. Το σπίτι ήταν κλειστό για πολύ καιρό και είχε γεμίσει από έντομα και αράχνες όπως είπε στους γιατρούς του νοσοκομείου, η σύζυγος του 65χρονου, η οποία και έχει καταγωγή από τη Ρόδο.
Ο άνδρας δεν έδωσε σημασία στα έντομα, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ στη Ρόδο θέμα με αυτά και κοιμήθηκε ήσυχος στο σπίτι του. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής του φαίνεται πως μία από τις αράχνες τον τσίμπησε. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο αλλά διαπιστώθηκε πως δεν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.
Μετά από 24 ώρες άρχισε να μην αισθάνεται καλά, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο Ρόδου και εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.
«Όταν ήρθε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο ο ασθενής διασωληνώθηκε αμέσως. Στη ΜΕΘ οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε πολυοργανική ανεπάρκεια. Μετά είδαν στο σώμα του σημάδια που έδειχναν πως ο άνδρας είχε τσιμπηθεί από δηλητηριώδη αράχνη. Ήρθαν σε επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων, εξήγησαν τα συμπτώματα και ζήτησαν να σταλεί στη Ρόδο ειδικός ορός – αντίδοτο. Οι επιστήμονες του κέντρου δήλωσαν πως ορός υπάρχει μόνο για τα τσιμπήματα της μαύρης αράχνης. Για την καφέ χρώματος αράχνη δήλωσαν πως δεν υπάρχει αντίδοτο και πως δεν μπορούν να γίνουν για το δηλητήριό της τοξικολογικές εξετάσεις. Μετά ακολουθήθηκε συμπτωματική θεραπεία. Αντιμετωπίζαμε δηλαδή κάθε πάθηση που παρουσίαζε ο ασθενής. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες που παρουσίαζαν τα όργανά του και να τον κρατήσουμε στη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς και τόνισε πως ήταν αρνητικό το γεγονός ότι η εκδήλωση των σοβαρότατων συμπτωμάτων καθυστέρησε 24 ώρες.
«Αν είχε εισέλθει στον οργανισμό του 65χρονου δηλητήριο από άλλο ερπετό τα συμπτώματα θα εκδηλώνονταν άμεσα. Η καθυστέρηση προκάλεσε και τα σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του. Η κατάστασή του ήταν πολύ βαριά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τον σώσουμε, αφού δεν υπήρχε και αντίδοτο», εξήγησε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δήλωσε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προφυλάσσονται από τα έντομα και τα ερπετά. Επιβάλλεται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Αν παρ’ όλα αυτά δεχθούν επίθεση θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια των γιατρών», τόνισε ο κ. Βασίλης Κινούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • greg    19.08.2014 22:40

    Εν τελη απο τις 70000 με 100000 διαφορετικα ειδη αραχνες παγκοσμιως απο τα 6 γενη περιπου 250 με 300 ειδη ειναι τα επικινδυνα και σε καθε ηπειρο ειναι τα ιδια 6 γενη αλλα με διαφοροποιησεις στο ειδος … Στη ελλαδα υπαρχουν περιπου 1500 – 2000 διαφορετικα ειδη με 2 απο αυτα τα κλασικα επικινδυνα οπως αναφερω
    Ευχαριστω για το χρονο στον ιστοτοπο σας.

  • greg    19.08.2014 22:27

    Οντως επισης να ανφερω σε συνεχεια των απο κατω οτι για αραχνες του γενους latrodectus υπαρχει αντιορος (αντιδοτο) και με χορηγηση ο ασθενης παει σπιτι του και αυτο σε σπανιες περιπτωσεις – για τον καστανο ερημιτη δεν υπαρχει αντιδοτο εκτος αν αντιμετωπιστει αμεσα – πραγμα που λογω του νυγματος σχεδον ανεπαισθητο ειναι δυσκολο να αντιμετωπιστει πολυ αργοτερα – Σε καμια περιπτωση αν σε τσιμπησει καστανος ερημιτης θα εχεις προβλημα παντα – δερματικη νεκρωση προκαλειται απο δευτερογενη μολυνση και σε πρωτογενη απο το δηλητηριο του Loxosceles στο 4% των περιπτωσεων – πολυοργανικη ανεπαρκεια ακομη πιο σπανια. Παντως καλο ειναι να προσεχουμε το σπιτι μας το καλοκαιρι και να κλεινουμε χαραμαδες και κενα απο οπου μπορουν να περασουν εντομα – Αναφερω επιπλεον τα 6 γενη αραχνων που ειναι επικινδυνα παγκοσμιως

    1. Phoneutria (Braziilian wandering spider – bite at defense if disturbed )

    2. Atrax – Hadronych (Atrax Robustus – Sidney Funnel web – bite at defense if disturbed)

    3. Latrodectus (bites only as last mean if trapped against skin)

    4. Misulena (mouse spider – Australia -very little known for human victims

    5. Loxosceles (bites only as last mean if trapped against skin )

    6. Sicaria (sand spider – Australia /Indonesia/South Africa – very little known known for human victims

  • greg    19.08.2014 22:06

    Για να ξερουμε τι μας γινεται πρεπει να γνωριζουμε:

    2 ειδη ειναι δυνητικα επικινδυνα στην ελλαδα

    Α) Latrodectus tredecimguttatus – Η μεσογειακη μαυρη χηρα – μικρη μαυρη με κοκκινες κιλιδες (12) και ζει σε σκιερα και οχι απαραιτητα μεσα στι σπιτι αλλα πιθανον και κοντα σε θαμνους γυρω απο αυτο έιτε κληματαριες…Απανταται σε νησια και στην βορεια και δυτικη ελλαδα.

    Χαρακτηριστικο γνωρισμα της ο πολυ ισχυρος ιστος της πραγματικα θελει
    δυναμη για να σπασει. Δειν ειναι αραχνη που κανει ομοκενρο ιστο αλλα
    ακανονιστο δεν ειναι πολυ μεγαλος και συχνα εχει μια χοανη σχημα στο
    κεντρο – δεν εινια η κλασικη υφαντρα των αγρων και δενδρων (tegenaria
    labyrinthica – ακινδυνη) δεν ειναι η κλασικη μακρυποδαρη αραχνη που
    ειναι παντα κοντα και μεσα σε σπιτια – ακομη και στο κεντρο της αθηνας
    (pholcidae -pholcus phallagiodes ή holocnemus pluckei – τελειως
    ακινδυνες και ωφελιμες) και δεν ειναι η wolf spider χρωματος καφε
    (lycosa genus – επισης καστανη – ακινδυνη αλλα δεν θελεις να σε τσιμπησει ) δεν ειναι αλτηκι αραχνη genus salticidae – παντελως ακινυνες. Γενικα σε ολη την ευρωπη οι μικρες αραχνες εινια οι επικινυνες και οχι οι μεσαιες ή μεγαλες – περιεργο μεν αλλα αληθες οπως αναφερω στο Α και Β

    B) Loxosceles rufiensis – O καστανος ερημιτης -μικρη αραχνη καφετι με λεπτα ποδια πιο μικρη απο ενα ευρω – Αραχνη που σε μικρο ποσοστο νυγματος (4%) μπορει να προκαλεσει δερματικη νεκρωση (ανηκει στο ειδος loxosceles – 6 eyed spiders (sicaride) – πολυ γνωστο ειδος στις μεσοδυτικες πολιτειες των ΗΠΑ και κεντρκης Αμερικης που εινια η Brown recluse ή Loxosceles recluse – μικρη καστανη αραχνη με σχημα σαν βιολι στο κεφαλοθωρακα) Πιθανοτατα το Loxosceles rufiensis να προκαλεσε πολυοργανικη ανεπαρκεια αν οχι και δερματικη νεκρωση σε συνδυασμο με αλλεργικο σοκ. Παντως ειναι πολυ περιεργο γιατί ο καστανος ερημιτης στη μεσογειο πολυ σπανια προκαλει επιπλοκες – συνηθως ενα τσιμπημα σαν κουνουπι που δεν γινεται αντιληπτο – αυτο ειναι που κανει το προβλημα μεγαλυτερο αν εμφανιστουν επιπλοκες επισης πολυ σπανιο…(το πιο επικινδυνο ειναι το Loxosceles laeta της Χιλης που μπορει να προκαλεσει βλαβη) Το ακομη πιο παραξενο εινια οτι συνηθως το Loxosceles δεν προκαλει τιποτε σε μεγαλο ποσοστο (περισσοτερα google – wiki)

    Παντως πιθανοτατα αν δεν ειναι κατι αλλο ειναι πολυ πιθανον να ειναι Loxosceles γιατι μπανει σε ακαθαριστα σπιτια – εχουν υγρασια – σκοταδι και τρυπωνει γενικα καtω απο ντουλαπες στο δαπεδο σε χαραμαδες – δεν κανει ιστο και κινειται το βραδυ και μονο και μονο τοπικα – αν ειναi loxosceles τοτε ο ατυχος συνανθρωπος σιγουρα θα επαθε το νυγμα σπιτι του γιατι ο καστανος ερημιτης κινειται μονο το βραδυ και ποτέ σε χωραφια αλλα κοντα σε βραχωδης τοποθεσιες – ανθρωπινες κατασκευες και χωρους που δεν εχουν καθαριστει πληρως εχουν λιγη σκονη και εχουν σκοταδι. Πιθανοτατα να μπλεχτηκε η αραχνη σε ρουχα σε στρωμα και να τσιμπησε – δεν ειναι επιθετικη αραχνη αυτη και σε καμια περιπτωση δεν τσιμπα αν δεν απειληθει αλλα και αυτο ως τελευταια ελπιδα γιατι δεν εχει διεξοδο διαφυγης.

    Σιγουρα δεν ειναι μαυρη χηρα γιατι ο πονος ειναι αμεσος με το νυγμα πιθανον Loxosceles γιατι τσιμπαει οπως ενα κουνουπι …χωρις να καταλαβεις τιποτε. Σιγουρα το σπιτι του ατυχου ανδρα θα ειχε πολλες αραχνες οπως λεει το δημοσιευμα (στοιχηματιζω ενα σωρο μακρυποδαρες (pholcidae )και αλλες μικροτερες – steatoda triangulossa που επισης μπαινουνσ σε σπιτια το καλοκαιρι – αραχνες που σκοτωνουν οι ιδιες τις loxosceles )

    Για να ειαι ακομη πιο πειστικος ο ιδιος εντοπισα 2 στο εξοχικο μου (δεν ειμαι απολυτα σιγουρος αν ειναι του ειδος Loxosceles και τις ξεφορτωθηκα παντως πληρουν χαρακτηριστικα που ξερω – επιπλεον αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπαινουν και σε καθαρα σπιτια απο τα παραθυρα – κατω απο την πορτα – Δυστυχως οι αραχνες ειναι δυσκολο να καθοριστουν και να ειναι ακριβες το ειδος που βλεπειες εκτος αν δεν εισαι γνωστης – και πολυ δυσκολο να απαλλαγεις γιατι εχουν πληρως εναρμονιστει με το ανθρωπινο περιβαλλον) Επιπλεον παρακαλω τα sites na δειχνουν ακριβης αραχνες που ειναι επικινδυνες και οχι οτι να ναι – στην φωτο η αραχνη εινiα η κλασικη σταυραραχνη – araneus diadematus – τελειως ακινδυνη .
    Ευχραιστώ
    greg – παρακαλω για οτιδηποτε επιπλεον μιας και γνωριζω πολλα αν οι admiistrator θελουν πληροφοριες επιπλεον να μου στειλουν email

Σχολιασμός άρθρου