Στο βωμό του εύκολου και γρήγορου χρήματος «θυσιάζεται» η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς οι οικονομικά εξουθενωμένοι Έλληνες στρέφονται στην παράνομη πώληση αρχαίων ευρημάτων στη μαύρη αγορά για να αυξήσουν πρόσκαιρα τις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Το τελευταίο διάστημα, οι παράνομες ανασκαφές και οι περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατεύσει τον αρχαίο ελληνικό πλούτο.
Σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, το πρώτο «σημάδι» του προβλήματος ήταν η δραματική αύξηση των ανθρώπων που κατέθεσαν αιτήσεις για την απόκτηση ενός ανιχνευτή μετάλλων.
«Ακριβώς επειδή οι ανιχνευτές μετάλλων χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν αρχαία νομίσματα και άλλα ευρήματα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις πωλήσεις αυτών των συσκευών και δίνει άδειες μόνο σε πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Καθώς η ελληνική οικονομική κρίση έχει ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αστυνομικοί του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων έχουν παρατηρήσει όχι μόνο ότι έχουν αυξηθεί οι παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και πως έχει αλλάξει το τυπικό προφίλ των αρχαιοκάπηλων».
Παλαιότερα, οι σπείρες αρχαιοκάπηλων είχαν συνήθως σχέση με παράνομες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι είναι…απλοί άνθρωποι: «…φέρνουν στο φως κομμάτια του παρελθόντος της Ελλάδας και τα πωλούν για να πάρουν στα χέρια τους μερικά μετρητά γρήγορα και εύκολα».
Μάλιστα, το περιοδικό σημειώνει ότι η τρομακτική αυτή αύξηση σε περιστατικά αρχαιοκαπηλίας εμφανίζεται σε μια εποχή που το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων έχει «αποψιλωθεί» από προσωπικό λόγω των περικοπών.
«Χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς, περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε στο περιοδικό ο υπαστυνόμος Ευγένιος Μονοβάσιος, που εκτιμά ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 60 αστυνομικοί που απασχολούνται αποκλειστικά με τον εντοπισμό αρχαιοκάπηλων.
«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει περιορισμένους πόρους για να τα προστατεύσει και λόγω της αυξημένης ζήτησης αρχαίων ελληνικών ευρημάτων στη μαύρη αγορά» αναφέρει το περιοδικό, που ταυτόχρονα εξηγεί ότι οι αρχαιοκάπηλοι ονειρεύονται μυθικά ποσά –κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται πάντα.
«Η οικονομική κρίση είναι πρόσκαιρη αλλά οι βλάβες στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
e-typos.com