Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου (με παλαιότερο τίτλο «Διάλογος των Πολιτισμών») θα διεξαχθεί και φέτος στην Ρόδο. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα όπως και πέρσι στο ξενοδοχείο «Sheraton Rhodes Resort» στην Ιξιά, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2017.
Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας, από το 2002, συγκεντρώνοντας 300 με 600 άτομα ετησίως από περισσότερες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει 15 συναπτά έτη παρουσίας στην Ρόδο, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς τόσο από ιστορική όσο και από σημειολογική άποψη.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το σήμα κατατεθέν του Φόρουμ, ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα, η συναντίληψη και η ηθική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο έργο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα.
Το φόρουμ αντανακλά τα βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας και προτείνουν πιθανές λύσεις απευθείας στους πολιτικούς ιθύνοντες. Το Φόρουμ της Ρόδου υποστηρίζει και ενισχύει τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να συμβάλει στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Βασικοί επισκέπτες και ομιλητές είναι κάθε χρόνο, πρώην πρόεδροι και ανώτεροι αξιωματούχοι, από διάφορες χώρες του κόσμου, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία και μέσα ενημέρωσης.
Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου θα περιλαμβάνει γενικά θέματα μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, δύο συναντήσεις θα γίνουν με θέμα τη σύνοδο κορυφής για την παγκοσμιοποίηση και το μέλλον της δημοκρατίας και τη σύνοδο κορυφής για τα σενάρια ανάπτυξης της παγκόσμιας υποδομής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των τραπεζών, των βιομηχανιών, των κυβερνήσεων και των κοινωνιών.
Εκεί όπου οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και η επιχειρηματική κοινότητα θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις έννοιες, τα προβλήματα και τις λύσεις σε βασικά ερωτήματα.
Το Φόρουμ της Ρόδου έχει επιδιώξει σταθερά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που θεωρείται απολύτως αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει πάντοτε να αντικατοπτρίζει καίρια ζητήματα στο διεθνές πρόγραμμα δράσης. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και προτείνουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας τόσο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσο και για την κοινωνία εν γένει. Αυτό το τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλαπλές παγκόσμιες προκλήσεις: οι πόλεμοι συνεχίζονται, οι διαμάχες κλιμακώνονται με στρατιωτικές συγκρούσεις, η τρομοκρατία απειλεί την ασφάλειά μας και οι απόψεις του ψυχρού πολέμου υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε.
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο – ήδη πλησιάζουν τα κρίσιμα επίπεδα. Οι χώρες και οι περιοχές των χωρών υποδοχής υφίστανται έντονες πιέσεις και πολλοί αγωνίζονται επίσης να βγουν από τις οικονομικές τους κρίσεις.
Η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτές τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. Νέες κρίσεις, συγκρούσεις και απειλές θα συνεχιστούν. Ένας πραγματικός διάλογος μεταξύ των πολιτισμών είναι ζωτικής σημασίας για τη μεσολάβηση αυτών των αναδυόμενων συγκρούσεων και για την άμβλυνση των αυξανόμενων εντάσεων.
Το 2017, το Φόρουμ της Ρόδου θα έχει ως θέμα: «Πολύ-πολικότητα και Διάλογος στις Περιφερειακές και Παγκόσμιες Εξελίξεις» (“Multipolarity and Dialogue in Regional and Global Developments: Imagining Possible Futures” ) με στόχο να παράσχει μια πλατφόρμα για τους επιχειρηματίες, τους διαμορφωτές της πολιτικής και τους μελετητές που θα συμμετέχουν σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με αυτά τα θέματα.
Οι συμμετέχοντες στο φετινό Φόρουμ θα προτείνουν και θα συζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ένα βασικό ζήτημα θα είναι ο τρόπος ενσωμάτωσης των βασικών αξιών όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα και η συμπόνια στις διαπολιτισμικές σχέσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Εξέχουσες προσωπικότητες οι καλεσμένοι
Στο φετινό φόρουμ θα είναι καλεσμένοι, ανώτεροι αξιωματούχοι, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία από όλο τον κόσμο.
Φέτος, το Φόρουμ φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες όπως:
Amando Boudou -Αντιπρόεδρος της Αργεντινής (2011-2015), Dioncounda Traoré -Πρόεδρος του Μάλι (2012-2013), Valdas Adamkus (TBC) -Πρόεδρος της Λιθουανίας (1998 – 2003, 2004 – 2009), Dominique deVillepin (TBC) -Πρωθυπουργός της Γαλλίας (2005 – 2007), ιδρυτής της Villepin International,
Βλαντιμίρ Γιακούνιν -Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Ινστιτούτο Ερευνών DOC, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Διακυβέρνησης, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov, Hao Ping -Καθηγητής, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Πεκίνου,
Vaclav Klaus -Ιδρυτής του Ινστιτούτου Václav Klaus, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας (2003-2013), Hubert Védrine (TBC) -Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας (1997-2002), ιδρυτικό μέλος του Hubert Védrine Conseil, Yu Keping -Κοσμήτορας της Σχολής Κυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Κινέζικη Πολιτική του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Walter Schwimmer -Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (2004-2009), Συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών DOC, Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour -Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και πολλοί ακόμη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η παρουσία της κας Βίκυς Κεφαλά -Μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων, Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της Ευρωβουλευτού του Πασόκ κας Εύας Καϊλή -Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ καθώς και του κ. Δημήτριου Παπαδημητρίου -Διακεκριμένος Ανώτερος Συνεργάτης και Ομότιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μετανάστευσης.
Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών, θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.