Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το Σύκο αποτελεί έναν από τους Αυγουστιάτικους γευστικούς πειρασμούς του καλοκαιριού καθώς λίγοι μπορούν να αντισταθούν στη ζουμερή και γλυκιά σάρκα του. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο αλλά είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Ε και Κ που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία. Κοινώς το σύκο είναι πολύτιμο για την υγεία μας και μάλιστα με πολλαπλούς τρόπους.
Τρώγεται στο πρωινό, φρέσκο ή αποξηραμένο και κομμένο μέσα στα δημητριακά ή στη σαλάτα στο μεσημεριανό μαζί με κοτόπουλο και σπανάκι.
Τα βασικά οφέλη του σύκου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι:
• Προστατεύει από τον καρκίνο
• Μειώνει την χοληστερόλη
• Προλαμβάνει την υψηλή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις
• Μειώνει την κούραση και βελτιώνει τη μνήμη
• Έχει καθαρτική δράση και είναι χρήσιμο για τη δυσκοιλιότητα
• Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, όποτε είναι η τέλεια εναλλακτική για εκείνους που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
• Πέρα από ασβέστιο έχει και κάλιο. Και τα δύο προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και βοηθούν στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας.
• Πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους
• Βοηθάει τον ύπνο και βοηθά να αντιμετωπίσεις τις διαταραχές ύπνου
• Αν το πολτοποιήσετε και το απλώσετε στο δέρμα, είναι εξαιρετικό για την ακμή