Μαύρα σύννεφα πάνω από τις εταιρείες του κλάδου λόγω της πανδημίας που «σηκώνει κεφάλι» ξανά στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν νέα μέτρα. Οι αποφάσεις του Λονδίνου και το… SMS που δεν έπρεπε να σταλεί.
Με τον φόβο της επιβολής από την Μεγάλη Βρετανία, καραντίνας 14 ημερών σε όσους φτάνουν στη χώρα από την Ελλάδα, ζει τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός τουρισμός ενώ έχει να διαχειρισθεί και προβλήματα που δημιουργούν οι ελληνικές αρχές με άστοχες, όπως χαρακτηρίζονται, ενέργειες.
Δεν φτάνει που ζούμε κάθε μέρα με τον φόβο της ανατροπής των πάντων, έχουμε να καθησυχάσουμε τους ξένους τουρίστες και από την αναστάτωση που τους προκαλούν άστοχες κινήσεις της ελληνικής διοίκησης, που εντείνουν τις φήμες και την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αναφέρει στο Εuro2day.gr ξενοδόχος από την Κρήτη, επικαλούμενος το γεγονός ότι το sms της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 με την προειδοποίηση «μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες», το έλαβαν και ξένοι τουρίστες στην περιοχή του Ηρακλείου και αναστατώθηκαν. Δεν ήταν ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, σημειώνει ο ίδιος ξενοδόχος.
Όμως εκτός από τα καθημερνά προβλήματα διαχείρισης της πανδημίας αυτό που προβληματίζει τώρα τους Έλληνες ξενοδόχους είναι η γενικότερη πορεία της πανδημίας που «σηκώνει κεφάλι» σε όλη την Ευρώπη, αλλάζει τα δεδομένα και επιβάλλει νέες αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας, όπως έγινε πρόσφατα με τις Ιταλικές και Βρετανικές αρχές που συμπεριέλαβαν και νέες χώρες στο καθεστώς καραντίνας. Η Ιταλία συμπεριέλαβε και την Ελλάδα στις χώρες αυτές με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών από την Ιταλία ενώ η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο.
Στα Δωδεκάνησα φοβούνται πολύ την εξέλιξη αυτή καθώς στηρίζονται στους Βρετανούς τουρίστες και ήδη στην Κω καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις από Βρετανούς που αφορούν κρατήσεις για το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο ενώ άλλοι προτιμούν να μεταθέσουν την κράτηση τους για το 2021.
Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή, στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, με την οποία ζητά διορθωτικές ενέργειες, προκειμένου να ενημερωθούν οι βρετανικές αρχές και ο βρετανικός τύπος κυρίως σχετικά με τα ακριβή στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα και που καθορίζουν, μεταξύ άλλων, αν μια χώρα θα ενταχθεί στη λίστα των χωρών εκείνων από τις οποίες θα απαιτείται 14ήμερη καραντίνα, στην επιστροφή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο κ. Χατζημάρκος, έχουν παρατηρηθεί δημοσιεύματα στις online εκδόσεις μερίδας βρετανικών εφημερίδων ότι σειρά, μετά τη Γαλλία, έχει πλέον και η Ελλάδα για να ενταχθεί στη λίστα των χωρών εκείνων στην επιστροφή, από τις οποίες θα απαιτείται 14ήμερη καραντίνα.
Τα Μέσα αυτά αιτιολογούν το ως άνω επιχείρημα αφού εκτιμούν, λανθασμένα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ήδη περάσει πάνω από το όριο των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Τα ως άνω μέσα για να τεκμηριώσουν το επιχείρημα τους, εντέχνως(;) ή λανθασμένα(;) βασίζονται στον δείκτη “κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους στο 14ήμερο”, όπου όντως, σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα με 20,1 κρούσματα.
Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, ως ένα από τα κριτήρια της απόφασης του, δεν είναι αυτός του 14ημέρου αλλά ο δείκτης “κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στο 7ήμερο”, στον οποίο, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 13,6 και συνεπώς αδιαμφισβήτητα κάτω από το όριο του 20, δεδομένο που σημαίνει ότι σήμερα δεν συντρέχει κανένα λόγος να διατηρείται στα μέσα ενημέρωσης μια τέτοια αρνητική εικόνα, τονίζει ο Περιφερειάρχης.
Στην Κρήτη και ειδικότερα στο νομό Ηρακλείου δεν υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένες ακυρώσεις όμως ο προβληματισμός είναι έντονος, αν και η περιοχή δουλεύει περισσότερο με Γερμανούς, που και φέτος είναι οι μεγάλοι αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού.
Στο νομό Ηρακλείου υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο έφτασαν πάνω από 90.000 Γερμανοί ενώ για τον Αύγουστο εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο θα ξεπεράσουν τις 110.000 αφίξεις.
Δεδομένων των συνθηκών η εικόνα χαρακτηρίζεται ικανοποιητική καθώς οι πληρότητες φτάνουν στο 40% με την περιοχή του Ηρακλείου να φτάνει μέχρι και το 60%, λαμβανομένου υπόψη όμως του γεγονότος ότι σε όλη την Κρήτη έχει ανοίξει περίπου το 45% των ξενοδοχείων και στο Ηράκλειο το 60%.
Πηγή: euro2day.gr