«Δύσκολες» παραμένουν οι εποχές για το εμπόριο παρά το γεγονός πως η τουριστική κίνηση φέτος, βαίνει καλώς για τη χώρα και ειδικά για τα νησιά μας.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Νικόλαος Μπόνης, εκτιμώντας πως ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος για τις επιχειρήσεις:
«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τον χειμώνα που έρχεται, από την στιγμή που στην χώρα μας και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, μπορεί η τουριστική κίνηση να παρουσιάζεται αυξημένη αλλά παραμένει μια κατάσταση παροδική. Μιλάμε για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όπου σημειώθηκε αυξημένη ροή ξένων επισκεπτών. Αυτό όμως, δεν μας κάνει αισιόδοξους για το τι θα ακολουθήσει στους αμέσως επόμενους μήνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μια δεκαετή μνημονιακή κρίση, αλλά και από την πανδημική κρίση που κράτησε κλειστές τις επιχειρήσεις και γενικότερα την αγορά, περίπου ενάμιση χρόνο.
Αυτό κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων και του εμπορίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται χωρίς να έχουν κάποιο ‘πέπλο’ προστασίας από το κράτος –κάτι που είναι απολύτως λογικό διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπόνης, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι από την στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και μάλιστα είναι διαθέσιμο σε όλη την κλίμακα του πληθυσμού, είναι λογικό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις για τους ανεμβολίαστους:
«Όλοι μας παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένες περιοχές με την έξαρση των κρουσμάτων. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο καλοκαίρι.
Ο προβληματισμός ανεβαίνει με την έλευση των επόμενων μηνών ειδικά μετά τον Οκτώβριο, οπότε οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει αυτόματα, μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας αλλά και της οικονομίας της χώρας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μπόνης.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο, ο γ.γ. της ΕΣΕΕ ήταν κατηγορηματικός: «Έχουν γίνει δύο συσκέψεις με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για το θέμα αυτό στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οι διοικητές των συστημικών τραπεζών και οι κοινωνικοί εταίροι. Αυτές οι επαφές είχαν ως σκοπό να υπάρξει μια ‘ένεση’ ρευστότητας από την πλευρά των συστημικών τραπεζών –οι οποίες όμως, υπόκεινται σε διεθνείς κανόνες. Αυτούς τους κανόνες προσπαθήσαμε να διευκρινίσουμε και ζητήσαμε λύσεις που θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου ώστε να μπορούν, κάποια χρήματα να τα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία και στην αγορά, ώστε να αποφευχθεί η ‘ασφυξία’ η οποία μαστίζει τις περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι αλήθεια ότι οι ΜμΕ δεν έχουν τη δυνατότητα δανεισμού πλέον…»
Σύμφωνα με τον κ. Μπόνη σε κάποιες περιοχές της χώρας, από την πανδημική κρίση έκλεισαν επιχειρήσεις και δεν κατάφεραν να ανοίξουν ξανά, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές, έκλεισαν εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε περιοχές, όπως η πρωτεύουσα, ανοίγουν επιχειρήσεις μεγάλου βεληνεκούς: «Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο μια φυσιολογική εξέλιξη, από την στιγμή που οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, έχουν αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων. Όσοι έχουν την ευχέρεια σε κεφάλαια, θα επενδύσουν όπου βλέπουν ότι υπάρχουν καταστήματα με χαμηλά ενοίκια και επιχειρήσεις που θα έχουν άλλη πορεία στο μέλλον».