Με «όχημα» τον τουρισμό, ο οποίος φέτος αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να γεμίσουν τα… ταμεία τους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα έσοδά τους την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 39,3% αγγίζοντας τα 111,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ εκρηκτική άνοδο κατά 45% παρουσίασαν και τα στοιχεία του Ιουνίου.
Στο τρίμηνο
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης», κατά 128,8%, γεγονός που αποδίδεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου κατά το επίμαχο διάστημα. Σε θετικό έδαφος με υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κινήθηκαν και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της «Μεταποίησης», της «Μεταφοράς και Αποθήκευσης», της «Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας», καθώς και των «Διοικητικών και Υποστηρικτικών Δραστηριοτήτων». Πάντως, τη μικρότερη βελτίωση (+14,4%) στον κύκλο εργασιών σημείωσαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και Επικοινωνία», ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα «Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα».
Τον Ιούνιο
Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο του 2022 αγγίζοντας τα 34,31 δισ. ευρώ με άνοδο 45,1% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, που είχε διαμορφωθεί στα 23,65 δισ. ευρώ. Και το μήνα αυτό, η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σημειώθηκε στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης», ο οποίος εκτινάχθηκε κατά 141,4%. Ανοδικά βέβαια κινήθηκαν και οι τομείς της «Μεταποίησης», των «Κατασκευών», της «Μεταφοράς και Αποθήκευσης», της «Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας», της «Ενημέρωσης και Επικοινωνίας», των «Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων», καθώς και των «Διοικητικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσίων».
Στον αντίποδα, οριακή βελτίωση της τάξεως του 0,5% παρουσίασαν τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα «Ορυχεία και Λατομεία», ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα», κατά 31,5%, προφανώς λόγω της καθοδικής πορείας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι στον τομέα της «Μεταποίησης» περιλαμβάνονται στοιχεία του κλάδου παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βάσει ενσωμάτωσης δεδομένων που αφορούν στο πλήθος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και θα καταγραφούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων 2022.
Πηγή eleftherostypos.gr