Ειδήσεις

Πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για φθηνή στέγη σε νέους

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου κυβερνητικού στόχου για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των «σημαντικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος (μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ), θα βρίσκονται οι νέοι εργαζόμενοι και κυρίως τα νέα ζευγάρια, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους σε φθηνά ακίνητα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φθηνής στέγης της ΔΥΠΑ, με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Ενα επίσης μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού περνάει μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής θεωρείται το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ), που πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία για δράσεις που αφορούν τόσο την αγορά ή κατασκευή ακινήτων όσο και την επιδότηση δανείων ή ενοικίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια καθώς είναι τόσο υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, που δημιουργεί μεγάλη πίεση στα νέα ζευγάρια και αυτό επιτείνει και το δημογραφικό, διότι «είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά». Ετσι, στόχος των επικείμενων εξαγγελιών θα είναι η στήριξη νέων, κυρίως ζευγαριών, χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.

Ηδη έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμοδίων που σχεδιάζουν τις δράσεις στεγαστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ χρησιμοποιώντας τα νέα ευέλικτα και σύγχρονα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα θα ανασχεδιαστούν και τα παλαιά προγράμματα του πρώην ΟΕΚ, που καταργήθηκε το 2011.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε την άνοιξη, μέσω της ΔΥΠΑ σχεδιάζονται δράσεις που αφορούν την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου αλλά και την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια. Ενα νέο εργαλείο, που θα αποτελέσει αιχμή στη νέα στεγαστική πολιτική, αναμένεται να είναι αυτό της ενοικίασης διαμερισμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα με δυνατότητα αγοράς τους, πριν από τη λήξη της μίσθωσης (μέθοδος rent to own).

Αναλυτικά, οι υπό εξέταση δράσεις αφορούν:

• Την αγορά ή αξιοποίηση ακινήτων σε συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να διατεθούν σε εργαζομένους.

Στόχος η στήριξη κυρίως νέων ζευγαριών, ανέργων αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο τους.

• Την κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και τη διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους.

• Τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

• Τη χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

• Την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών.

Ο νόμος δίνει ακόμη τη δυνατότητα στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να μισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν προς την ενίσχυση στεγαστικών πολιτικών.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα του ιδιώτη να οικοδομήσει με δικές του δαπάνες το ακίνητο, και στη συνέχεια η ΔΥΠΑ να λάβει κάποια από τα διαμερίσματα ως αντιπαροχή προκειμένου να τα διαθέσει στους δικαιούχους. Τέλος, με το ν/σ δίνεται η δυνατότητα στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, όπως και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.

Ηδη υπάρχουν 200 οικόπεδα και πάνω από 100 κτίρια (άλλα αχρησιμοποίητα και άλλα μερικώς αξιοποιημένα), καθώς και 100 κενά καταστήματα σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οσο για τους όρους στήριξης των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου