Την διαβεβαίωση ότι και η αγορά εργασίας, βρήκε τον δρόμο της, στο νησί μας, μετά τη ζημιά που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην ανατολική πλευρά του νησιού, έδωσε με δηλώσεις του στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
«Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και στην αγορά εργασίας, αφού μετά τις καταστροφές και το πλήγμα που υπέστη ο Τουρισμός, η Ρόδος επανέκαμψε και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο σύνολό τους τα ξενοδοχεία –πλην ελαχίστων- έχουν ξεκινήσει κανονικά την επαναλειτουργία τους σε περιοχές που επλήγησαν, ενώ βλέπουμε ότι και η τουριστική κίνηση ανέκαμψε και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Η αλήθεια είναι ότι στο δεκαήμερο που δοκιμάστηκε το νησί, η κίνηση ήταν πεσμένη. Ωστόσο, τα μηνύματα και οι αριθμοί, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Η εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί τώρα, είναι η πληρωμή των εργαζομένων που συμμετείχαν στις πυρκαγιές (που τους κατέβαλαν ρεπό και ημέρες αδείας ώστε να μην χαθεί η μισθοδοσία τους). Σε αρκετές επιχειρήσεις που δεν το είχαν πράξει αυτό εξ αρχής, καταφέραμε με παρεμβάσεις μας να πληρωθούν, τελικά, ενώ μένουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή των μισθών. Πάντως, θεωρούμε ότι η ζημιά θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ρόδο ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι στις θέσεις εργασίας τους» -όπως ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές και αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζόμενους, ο κ. Εγγλέζος ξεκαθάρισε πως είναι πολύ μικρός ο αριθμός που μπήκε σε αναστολή εργασίας: «Σε αναστολή, μπήκαν ελάχιστοι εργαζόμενοι (περίπου 15 άτομα) ενώ πολλοί απορροφήθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες που ζητούσαν εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, πολύ μικρός είναι ο αριθμός εκείνων που ήρθαν από άλλες περιοχές της χώρας (5 – 6 άτομα) και μετά τις πυρκαγιές, απολύθηκαν και επέλεξαν να φύγουν από το νησί –εκτιμώντας πως καλύφθηκαν οικονομικά. Αυτές τις ημέρες, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων κάνει περιοδείες ξανά στη Νότια Ρόδο διενεργώντας αυτοψίες για να εκτιμήσει την κατάσταση –τόσο για τις μονάδες που λειτουργούν, όσο και για τους εργαζόμενους».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού (τόσο σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και στην εστίαση), λέγοντας πως τα κενά παραμένουν:
«Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, τα μεγάλα ξενοδοχεία και η εστίαση, ζητούν κόσμο. Βέβαια, οι ελλείψεις δεν είναι στα περσινά δραματικά επίπεδα ενώ οι εργαζόμενοι, φέτος, εργάζονται με κανονικούς ρυθμούς. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην εστίαση, αφού πέραν των κενών, μεγάλος αριθμός είναι φοιτητές και νέοι, αρχίζουν να επιστρέφουν αφού τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα ΑΕΙ. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι ότι λόγω των ελλείψεων, δεν υπάρχει περιθώριο για αναρρωτικές, ρεπό κ.λπ.».
Επόμενο βήμα για την διοίκηση του ΕΚΡ είναι να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους πέντε ή έξι μήνες:
«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε το αίτημά μας, που δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό, για επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους πέντε ή έξι μήνες, και ακολούθως: η επαναφορά του εφάπαξ στα 20 έτη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και μια σειρά από ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και τις ΜμΕ που επλήγησαν από τις πυρκαγιές» -κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.